Στο προηγούμενο μου άρθρο(δέστο εδώ…) εξέφρασα σημαντικά και ασήμαντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι ψηλοί. Ο νόμος τετραγώνου κύβου είναι ένα ακόμη τεκμήριο εις βάρος του μεγάλου ύψους!
Ο νόμος του τετράγωνου κύβου υποστηρίζει ότι όταν ένα σώμα υφίσταται αύξηση του μεγέθους του, το εμβαδόν της επιφανειάς του αυξάνεται τετραγωνικά και ο όγκος του κυβικά. Την ίδια κυβική αύξηση ακολουθεί και η μάζα του σώματος.
Το μακρύτερο ανθρώπινο επιτόπιο άλμα σε μήκος είναι περίπου 3,7 μέτρα. Απόσταση υπερδιπλάσια από το ύψος ενός ανθρώπου. Ο Αμερικάνικος Βουβαλοβάτραχος έχει μήκος 12 εκατοστά και κάνει άλματα μέχρι 2 μέτρα, 15 φορές το μήκος του. Οι ψύλλοι έχουν μήκος ενός μιλιμέτρου και άλμα 220 φορές το μήκος τους. Αναλογικά ένας άνθρωπος θα μπορούσε να πηδήξει απόσταση τρισήμισι γηπέδων ποδοσφαίρου!
Η τίγρης μπόρει να μεταφέρει κουφάρια βάρους 550 κιλών, διπλάσια του δικού της βάρους. Ο αετός μπορεί να πετάξει κρατώντας ζώο 4 φορές το δικό του βάρος. Τα σκαθάρια κοπριάς θεωρούνται τα δυνατότερα έντομα ή ζώα σε αναλογική δύναμη, μεταφέροντας μπάλες κοπριάς 1140 φορές το βάρος τους. Αναλογικά ένας άνθρωπος θα μπορούσε να σηκώσει 6 δίπατα λεοφορεία γεμάτα ανθρώπους.
Ας υποθέσουμε ότι ένας ελέφαντας, ένας άνθρωπος και μια γάτα πέφτουν από 4 μέτρα ύψος. Απο προσωπική εμπειρία η πτώση από 4 μέτρα μου επέφερε ανοικτό κάταγμα κνήμης και περόνης. Ο ελέφαντας θα είχε χειρότερη εμπειρία τσακίζοντας πολλά κόκκαλα, ενδεχομένως να έμεινε και παράλυτος. Η γάτα φυσικά θα έφευγε ανέπαφη ή με μερικές κακώσεις.
Αδιαμφισβήτητα από τα πιο πάνω συμπεραίνουμε ότι οι μικρότεροι οργανισμοί έχουν ένα πλεονέκτημα ανθεκτικότητας.
Δεν είναι τα πάντα ονειρικά όμως για τους μικρούς οργανισμούς. Μόλις βγούμε από το μπάνιο έχουμε 800 γραμμάρια νερού ‘κολλημένο’ πάνω μας που αναλογούν περίπου στο 1% του σωματικού μας βάρους. Ένας ποντικός αφού βρεχτεί συγκρατά πάνω του 3 γραμμάρια νερού που αντιστοιχεί στο 10% του σωματικού του βάρους. Αναλογικά θα βγαίναμε από το μπάνιο με επιπλέον βάρος 8 μπουκάλες γεμάτες νερό!
Ακόμα χειρότερη τύχη έχουν μικρά έντομα όταν βρεχτούν, αφού παγιδεύονται μέσα σε μια σταγόνα εξαιτίας της επιφανειακής τάσης του νερού και συχνά πεθαίνουν απο ασφυξία. Η βιολογική εξέλιξη όμως είναι ανυπόταχτη. Έτσι τα έντομα εκκρίνουν μια στρώση υδρόφοβου κεριού στο κελυφός τους. Με αυτό τον τρόπο το νερό γλιστρά από το κελυφός τους. Το καλύτερο μηχανικό χαρακτηριστικό των εντόμων είναι οι εξωφρενικά μικρές τρίχες ή τριχίδια που έχουν παντού στο κορμί τους. Τα τριχίδια αυξάνουν την επιφάνεια του κορμιού τους λογαριθμικά και χάρη της επιφανειακής τάσης που έχει το νερό, κάποια έντομα είναι αδύνατο να βραχούν. Έτσι ορισμένα έντομα μπορούν να τρέχουν πάνω στο νερό ή να κάνουν καταδύσεις χωρίς να βρεχτούν.
Όπως και να έχει οι ζωντανοί οργανισμοί ποικίλουν σε μεγέθη και ο κάθε ένας από αυτούς διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορεί οι θηρευτές στην φύση να έχουν συχνά μεγάλο μέγεθος αλλά οι πιο επικίνδυνοι οργανισμοί είναι οι πιο μικροί π.χ. βακτήρια, ιοί. Οτι χαρακτηριστικά διαθέτουν οι ζωντανοί οργανισμοί, αισθητικοί ή όχι είναι σίγουρα αποτέλεσμα βιολογικής εξέλιξης και σίγουρα από αυτούς μπορούμε να μάθουμε πολλά.
Εσύ, αν μπορούσες να επιλέξεις το μεγεθός σου, πόσο μεγάλος θα ήθελες να είσαι?
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment