Loading

Μικρά πειράματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου – Μέρος 1ο

Η διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων δεν είναι “προνόμιο” το οποίο απολαμβάνουν μόνο οι ερευνητές διάφορων πανεπιστημίων ή οργανισμών. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να γίνει έστω και για λίγο επιστήμονας, αρκεί φυσικά να αφιερώσει λίγο χρόνο και να μαζέψει τον απαραίτητο (σπιτικό) εξοπλισμό. Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω δύο απλά πειράματα τα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε από την άνεση του σπιτιού σας.

1.Αυγό σε μπουκάλι

Για το πείραμα αυτό χρειάζεστε ένα καθαρισμένο βραστό αυγό και ένα μπουκάλι, το στόμιο του οποίου να είναι μικρότερο από τη διάμετρο του αυγού (αλλά όχι πολύ μικρότερο). Βεβαιωθείτε ότι αυτό ισχύει, τοποθετώντας το αυγό πάνω στο στόμιο του μπουκαλιού και παρατηρώντας ότι ισορροπεί. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε ίσως να το παίξετε και μάγοι κάνοντας τη βαρύγδουπη δήλωση: «Θα κάνω το αυγό να μπει μέσα στο μπουκάλι χωρίς να το σπρώξω!» Ενώ το κοινό σας θα σας βλέπει καχύποπτα, εσείς θα πάρετε ένα μικρό κομμάτι εφημερίδας, θα το τυλίξετε και χρησιμοποιώντας αναπτήρα ή σπίρτο θα του βάλετε φωτιά (με προσοχή!). Ακολούθως, θα αφαιρέσετε το αυγό από το στόμιο, θα ρίξετε τη φλεγόμενη εφημερίδα μέσα στο μπουκάλι και θα τοποθετήστε εκ νέου το αυγό στο στόμιο. Αν όλα πάνε καλά, μόλις σβήσει η φωτιά το αυγό θα συμπιεστεί και θα πέσει μέσα στο μπουκάλι!

Εξήγηση: Καθώς η εφημερίδα καίγεται, ο αέρας μέσα στο μπουκάλι διαστέλλεται (λόγω θερμικής διαστολής) και εξαιτίας αυτής της αυξημένης πίεσης, μέρος του αέρα διαφεύγει από το μπουκάλι. Όταν όμως η φωτιά σβήσει, η θερμοκρασία καθώς και η πίεση του αέρα μειώνονται και, εφόσον πλέον υπάρχουν πολύ λιγότερα μόρια αέρα εντός του μπουκαλιού από όσα είχαμε στην αρχή του πειράματος, η πίεση πέφτει πιο κάτω από αρχική της τιμή. Έτσι, αυτή η διαφορά στην πίεση έχει ως αποτέλεσμα τα μόρια του αέρα έξω από το μπουκάλι να «σπρώχνουν» το αυγό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού.

2.Αόρατο μελάνι

Εάν σας έλεγε κάποιος πως μπορείτε να γράψετε μυστικά μηνύματα χρησιμοποιώντας αόρατο μελάνι, είμαι σχεδόν σίγουρος πώς δεν θα περνούσε από το μυαλό σας ότι το μόνο που θα χρειαζόσασταν θα ήταν ένα λεμόνι – και συγκεκριμένα ο χυμός του. Κι όμως! Βάλτε μπροστά σας μια λευκή κόλλα χαρτί, βουτήξτε το πινέλο σας (ή τη μπατονέτα σας) στον χυμό λεμονιού και ξεκινήστε να γράφετε το απόρρητο μήνυμά σας! Μόλις ο χυμός στεγνώσει, το μήνυμα θα είναι εντελώς αόρατο. Για να μπορέσει ο παραλήπτης του να το “αποκωδικοποιήσει”, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να θερμάνει το χαρτί χρησιμοποιώντας μια πηγή θερμότητας (π.χ. μάτι κουζίνας). Απλά πρέπει να προσέξει να μην κάψει ολόκληρο το χαρτί!

Εξήγηση: Ο χυμός λεμονιού περιέχει χημικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα, οι οποίες απορροφούνται από το χαρτί. Καθώς το θερμαίνουμε, μερικές από αυτές διασπώνται, φέρνοντας έτσι τον άνθρακα σε επαφή με τον αέρα. Αυτό το γεγονός προκαλεί την οξείδωσή του και κατ’ επέκταση το σκούρο χρώμα που βλέπουμε στο χαρτί. Σημαντικό ρόλο να σημειώσουμε παίζει το ότι η θερμοκρασία που χρειάζεται για να προκληθεί τέτοια διάσπαση είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί.   

Ποιο από τα δύο πειράματα σας άρεσε περισσότερο; Ποιο πέτυχα καλύτερα;

Προειδοποίηση: Τα πειράματα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Πηγές: mommypoppins.com, scienceworld.ca, stevespanglerscience.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: amazonaws.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μικρά πειράματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου – Μέρος 1ο