Loading

Μια νέα βουλεύτρια!

Ένας θεσμός, μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε από το 2016 είναι η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων. Η δημιουργία του προτάθηκε το 2015 μετά από την ανάγκη της άμεσης και έμπρακτης συμμετοχής των νέων στα κοινά. «Άμεσης και έμπρακτης» νοείται η γνωστοποίηση των ιδεών και προτάσεων της νεολαίας σε αρμόδια εκτελεστικά τμήματα της χώρας μας, ούτως ώστε να αποτελέσουν πιθανή πολιτική και πρωτοβουλία αυτής. Έτσι, η προσομοίωση μιας Βουλής Νέων Αντιπροσώπων με τους νέους να κατέχουν την αντίστοιχη θέση των 56 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί κατόρθωμα και κατάκτηση της νέας γενιάς. Οι νέοι πλέον έχουν την δυνατότητα κάτω από την ύπαρξη ενός οργανωμένου συνόλου να καταθέτουν τις απόψεις τους σε ένα υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπως είναι αυτό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των υπεύθυνων Υπουργείων.

Στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης Βουλής των νέων Αντιπροσώπων. Οι συμμετέχοντες νέοι/ες βουλευτές/τριες  χωρίστηκαν στις 5 Κοινοβουλευτικές επιτροπές τους και από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου εργάστηκαν για την συγγραφή των εκθέσεων που θα τίθονται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το πρωί της Δευτέρας. Στο σύνολο 5 οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην οποία αποτέλεσα και μέλος ασχολήθηκε με το ζήτημα της διπλωματίας του κλίματος. Ακολούθως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζήτησε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας του μέλλοντος. Η Επιτροπή Παιδείας συνδιαλέχθηκε σχετικά με την αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, ούτως ώστε να υποστηριχθεί η αυτόνομη και βιωματική μάθηση και να αναπτυχθούν βασικές δεξιότητες όπως η καλλιέργεια κριτικού και δημιουργικού πνεύματος. Όσον αφορά την Επιτροπή Περιβάλλοντος εστίασε στην βιώσιμη κινητικότητα και δημόσιες μεταφορές ενώ η Επιτροπή Υγείας στο ζήτημα της ψυχικής υγεία και νεολαίας.

Ενθαρρύνω, λοιπόν, κάθε νέο άτομο να ζήσει έστω και μια φορά την εμπειρία αυτή. Είναι η ευκαιρία μας να αποκτήσουμε επίσημα φωνή, να εκφράσουμε τις απόψεις μας ως νομοθέτες, να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε, να ασκήσουμε πολιτική, να έρθουμε σε επαφή με όρους όπως η Δημοκρατία, ο Διάλογος και η Ελευθερία του Λόγου. Έτσι, θα κατανοήσουμε έμπρακτα τι σημαίνει πράττω συλλογικά υπέρ της ύπαρξης μιας κοινής και αποδεκτής λύσης στα ζητήματα που θίγονται και χρήζουν αντιμετώπισης σήμερα. Πέρα από κάθε δεξιότητα ρητορείας και πολιτικής τέχνης αποκτάς ένα στοιχείο ανεκτίμητης αξίας, αποκτάς ανθρώπους. Ανθρώπους που μπορεί να διαφωνείς, να συζητάς, να σκουντάς με κάθε ευκαιρία που έχεις, έτσι για τον εκνευρισμό ρε παιδί μου, και στο τέλος να βλέπεις τον εαυτό σου να «κανονίζει» εκτός από το να βρει μια μέση λύση για όλες τις διαφωνίες που προέκυψαν, το επόμενο ποτό, την επόμενη έξοδο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εθνικά η Βουλή των νέων αντιπροσώπων έχει καταφέρει να γίνει θεσμός μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2017, και αγκαλιάστηκε από τους νέους και τις νέες της Κύπρου, το κράτος και την ευρύτερη κοινωνία. Συνδιοργανωτές, του θεσμού αυτού το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου[1] και το Cyprus Youth DiplomaCY[2], με χορηγό τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου[3]. Μάλιστα, τον Μάιο του 2020, κατάφερε να πάρει το βραβείο Salto, ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη για την ένταξη των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πλέον ο θεσμός αυτός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και σταδιακής υιοθέτησης του από άλλα κράτη μέλη της ένωσης. 

Εν κατακλείδι, χρήζει αναφοράς η δήλωση της Πρόεδρου της Βουλής κυρίας Αννίτας Δημητρίου, η οποία προέδρευσε της έναρξης της Ολομέλειας της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, ότι «δεν αρκεί μόνο να μένουμε στα συνθήματα, χρειάζεται οι νέοι μας να μπορούν να εκφράζονται και εμείς υποχρεούμαστε να τους δίνουμε βήμα, να λαμβάνουμε υπόψη το τι τους απασχολεί και μαζί να βγαίνουμε μπροστά για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν». Τέτοιες αναφορές αποτελούν κινητήρια δύναμη για την νέα γενιά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε, εμείς, οι νέοι ότι έχουμε αντίκρισμα και όπως λέει και μια λαϊκή ρήση ότι «εν σύρνουμεν αυκά πας τον τοίχο!».


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com


[1] https://cyc.org.cy/?lang=el

[2] https://cyprusyouthdiplomacy.com/

[3] https://onek.org.cy/

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μια νέα βουλεύτρια!