Αν και ποτέ δεν ήμουν ο μεγαλύτερος φαν περί αστρονομικών, διαστημάτων, πλανητών κτλ, πάντα όταν ανακάλυπταν κάτι καινούριο οι επιστήμονες έβρισκα ενδιαφέρον να μάθω, να δω, να ακούσω και να σκεφτώ. Είναι βέβαια ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κανείς το πέρα από εδώ, πέρα από τη γη, πέρα από τους ανθρώπους.
Πρόσφατα λοιπόν, είχα ακούσει για την ανακάλυψη της πρώτης λεγόμενης «μαύρης τρύπας». Εξ’ αρχής δεν έδωσα την απαραίτητη σημασία, γιατί σκέφτηκα πως θα είναι πάλι κάποια περίεργη πλάκα σαν κι αυτές που βλέπεις κάποτε με την περιγραφή:
«Βρέθηκαν εξωγήινοι σε γειτονικό πλανήτη, όπως φαίνεται μιλάνε άπταιστα την γαλλική γλώσσα»
ή σαν κι’ αυτές τις άλλες που λένε:
«UFO προσγειώθηκε σε περιοχή απαγορευμένου κυνηγιού».
Μετά από λίγες μέρες, οι περιγραφές των επιστημόνων αλλά και διάφορα post στο διαδίκτυο με έχουν πείσει να ρίξω μια ματιά στην πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ από τη «μαύρη τρύπα». Δεν ήμουν σίγουρος κατά πόσο αληθινό και έγκυρο μπορεί να είναι, γιατί ακόμα θυμάμαι όταν πάτησε ο πρώτος άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι, όλοι μιλούσαν για θεωρίες συνομωσίας μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών. Κάτι που κατά την άποψη μου, είναι ένας πόλεμος που δεν τελείωσε ποτέ. Όταν επισημάνθηκε η φωτογραφία της «μαύρης τρύπας» από τη ΝΑSA, κατάλαβα ότι ίσως και να μην είναι κάποιο κακόγουστο αστείο.
Στοιχεία για την ύπαρξη «μαύρων τρυπών» – μυστηριώδη μέρη στο διάστημα όπου τίποτα, ούτε καν φως, δεν μπορεί να ξεφύγει – υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό και οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει εδώ και πολύ καιρό τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αυτών των φαινομένων. Στη δημοφιλή φαντασία, θεωρήθηκε ότι η λήψη μιας εικόνας μιας μαύρης τρύπας ήταν αδύνατη, επειδή μια εικόνα από κάτι από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει φως θα φαίνεται εντελώς μαύρο. Για τους επιστήμονες, η πρόκληση ήταν πώς, από χιλιάδες ή και εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, να καταγράψουν μια τέτοια εικόνα, μιας «μαύρης τρύπας».
Μια φιλόδοξη ομάδα διεθνών αστρονόμων και επιστημόνων υπολογιστών κατάφερε να επιτύχει και τα δύο. Δουλεύοντας για πάνω από μια δεκαετία για να επιτύχει το επίτευγμα. Αυτή η ομάδα βελτίωσε μια υπάρχουσα τεχνική για απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και τη χρησιμοποίησε για να ανιχνεύσει τη σκιά μιας «μαύρης τρύπας».

jpl.nasa.gov
Για την απεικόνιση της, τηλεσκόπια όλων των τύπων χρησιμοποιήθηκαν για να βλέπουν μακρινά αντικείμενα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, ή το άνοιγμα, του τηλεσκοπίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά του να συγκεντρώνει περισσότερο φως και τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυσή του. Για να δουν όμως οι επιστήμονες λεπτομέρειες σε αντικείμενα που βρίσκονται πολύ μακριά και να φαίνονται μικρά και σκοτεινά από τη Γη, πρέπει να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φως με πολύ υψηλή ανάλυση, οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα τηλεσκόπιο με μεγάλο άνοιγμα.
Η γνώση για μυστηριώδεις δομές στο σύμπαν παρέχει γνώση της φυσικής και επιτρέπει να δοκιμάζονται μέθοδοι και θεωρίες παρατήρησης, όπως η θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Το μέγεθος και το σχήμα μιας μαύρης τρύπας, που εξαρτώνται από τη μάζα και την περιστροφή της, μπορούν να προβλεφθούν από τις γενικές εξισώσεις σχετικότητας. Η εικόνα του που απεικονίζεται, δείχνει ένα κυκλικό σχήμα δίνοντας έτσι αξιοπιστία στη θεωρία του Αϊνστάιν για τη γενική σχετικότητα κοντά σε μαύρες τρύπες.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν είμαι ειδικός, ούτε εξειδικεύομαι πάνω σε αυτά τα θέματα. Η συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου έγινε κατόπιν έρευνας. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω την προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα. Όπως έχω αναφέρει, η εκμάθηση για θέματα περί σύμπαντος παρέχει γνώση της φυσικής και επιτρέπει να δοκιμάζονται μέθοδοι και θεωρίες παρατήρησης για τους επιστήμονες. Θεωρώ όμως ότι πλέον στην εποχή μας, έχουμε ξεφύγει λίγο προς τα έξω. Τι θέλω να πω, προσπαθούμε και είμαστε τόσο μα τόσο περίεργοι για το τι υπάρχει έξω από τη Γη, τι υπάρχει προς τα έξω και πόσο μικροί φαινόμαστε σε αυτούς τους μυστήριους κόσμους.

kathimerini.gr
Θέλουμε τόσο να μαθαίνουμε τι υπάρχει μακριά από εδώ που ξεχνάμε να προσπαθούμε να μάθουμε τι συμβαίνει στο κοντινότερο σημείο του εαυτού μας. Μέσα μας. Το κοντινότερο σημείο μα το δυσκολότερο να πιάσεις.
Καλοί κι οι εξωγήινοι, έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσο μυστήριο πλάσμα είναι ο άνθρωπος; Η ανθρώπινη φύση που … νομίζουμε ότι ξέρουμε!
Όπως είχε πει και ο Σωκράτης «Αυτός που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του». Ας δούμε τι υπάρχει μέσα μας και μετά ας δούμε και τι υπάρχει πέρα από αυτό. Γιατί στην τελική, που μας πηγαίνει αυτό το τρεχαντήρι;
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: naftemporiki.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment