Loading

Μάθε στα παιδιά σου να διαβάζουν βιβλία!

Μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να μου κινούν το ενδιαφέρον τα βιβλία, εντάξει θα πεις τώρα ποιου παιδιού δεν αρέσουν τα βιβλία? Γεμάτα με εικόνες και έντονα χρώματα … Εισβάλλοντας πιο βαθιά σε αυτές τις όμορφες αναμνήσεις εμφανίστηκε μπροστά μου  το πρώτο μου βιβλίο –  και όταν λέω το πρώτο, εννοώ  το βιβλίο που δεν ήταν παραμύθι αλλά μια πραγματική ιστορία, ένα μυθιστόρημα ας πούμε.

Ήμουν πέμπτη δημοτικού όταν στο μάθημα μας αναφέρθηκε η ιστορία της Άννα Φρανκ. Από εκείνη την στιγμή, η σκέψη μου ήταν σε αυτό το κορίτσι. Η δασκάλα μου τότε μου χάρισε το δικό της βιβλίο,  με τίτλο “Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ”. Η χαρά και τα συναισθήματα μου ήταν τόσα πολλά που δεν μπορώ πραγματικά να τα περιγράψω, και όντως ήταν κάτι σημαντικό για μένα αλλιώς πως θα το θυμόμουν;

boro.gr

Τώρα πλέον με 3 παιδιά στο σπίτι υπάρχουν αρκετές στοίβες από βιβλία της δικής τους αρεσκείας που  θα τους διαβάσουμε ή  θα μας τα διαβάσουν. Είμαι της άποψης  πως πρέπει να μαθαίνεις στο παιδί σου να διαβάζει βιβλία, να τα αγαπά, να τα προσέχει. Και αυτό ισχύει και τα πιο μικρά παιδιά, που τα βιβλία έχουν μόνο εικόνες, αφού θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν συνείδηση και να οξύνουν την περιέργειά τους για τον κόσμο. Το μυαλό ξυπνά με τα βιβλία. Μαθαίνουν εκτός από την ιστορία του κάθε βιβλίου και καινούριες λέξεις, κατασκευάζουν τις δικές τους εικόνες στο μυαλό τους,  έχουν δικό τους εναλλακτικό τέλος  για κάθε ιστορία, έτσι αναπτύσσουν φαντασία και οξυδέρκεια.

vaptistikamou.gr

Πριν αρκετό καιρό τα βιβλία  τα παιδικά τα είχα καταχωνιάσει σε ένα ντουλάπι (βλέπεις η ακαταστασία δεν είναι το φόρτε μου) και  όταν μου ζητούσε η κόρη μου βιβλίο, της έλεγα αργότερα (ήταν σε ψηλό  σημείο που δεν μπορούσε να πιάσει  βιβλίο χωρίς βοήθεια).  Όταν συζητήσαμε με τους ειδικούς στο σχολείο της,  έμαθα πως αυτό ήταν λάθος, και πως τα βιβλία πρέπει να είναι πάντα σε περίοπτο σημείο για τα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα δουν ή να τα φτάσουν, όποιο και όποτε θέλουν. Τα βιβλία πρέπει να είναι παντού, σε κοινή θέα και όχι καταχωνιασμένα στα ντουλάπια.

Τώρα πια τα βιβλία τους είναι παντού και είναι πραγματικά τόσο όμορφο, όσο κουρασμένη και να είσαι, το να βλέπεις τα παιδιά σου να κρατούν από ένα βιβλίο έστω και αν βλέπουν μόνο τις εικόνες. Το σημαντικό είναι πως τα διάλεξαν τα ίδια, και είναι ίσως και δείγμα της προσωπικότητάς τους αυτό.

Θα ήθελα να μπορώ να πω σε κάποια χρόνια «στόχος επιτευχθεί», γιατί τα παιδιά που διαβάζουν πια βιβλία είναι τόσο σπάνια, όπως το να ψάχνεις θησαυρό στη Σαχάρα, μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της τεχνολογίας που ολοένα και μας κατακλύζει. Άλλωστε τα παιδιά με όποιο δάσκαλο καθίσουν, τέτοια γράμματα μαθαίνουν έτσι δεν λένε?

boro.gr

Θα κλείσω με ένα απόφθεγμα το οποίο ενστερνίζομαι πλήρως:

«Τα βιβλία είναι καθρέφτες βλέπεις σε αυτά μόνο ότι είναι μέσα σου»

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lemesosnews.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μάθε στα παιδιά σου να διαβάζουν βιβλία!