Loading

Μάθε να ακούς την καρδιά σου!

svg12 Σεπτεμβρίου, 2019HealthybeezΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το ήξερες ότι η καρδιά σου μπορεί να λειτουργήσει και μόνη της αποσυνδεδεμένη πλήρως από το σώμα σου; Ναι μπορεί, γι’ αυτό άλλωστε μας αντέχει με όλα μας τα ψυχολογικά και σωματικά θεματάκια που έχουμε. Έχεις πιάσει ποτέ την καρδιά σου να χτυπάει πιο γρήγορα χωρίς θεωρητικά κανένα λόγο; Όταν σε κυριεύει το άγχος ή όταν τρέχεις γιατί χτυπάει πιο γρήγορα και πιο έντονα; Φυσικά σε κρατάει σε ετοιμότητα και τροφοδοτεί το σώμα σου με ό,τι χρειάζεται μέσω του αίματος, χωρίς να χρειάζεται την άδεια σου για να το κάνει.

Εμείς όμως τι κάνουμε για να την κρατάμε σε ετοιμότητα για να μας στηρίζει και να μας αντέχει για όσο περισσότερο μπορεί;

Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η έλλειψη φυσικής ασκήσης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το παγκόσμιο οργανισμό υγείας αφού στις αίτιες θανάτου η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας βρίσκεται στη τέταρτη θέση ενώ προηγούνται δυο καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν να αποφευχθούν μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Άρα θεωρητικά είναι η δεύτερη αίτια θανάτου αμέσως μετά το τσιγάρο.

Πώς μπορείς να κρατάς την καρδιά σου σε υγιή επίπεδα;

Πολύ απλά μέσω της φυσικής δραστηριότητας νομίζω το έχετε καταλάβει ήδη. Τις συνήθεις δικαιολογίες του δεν έχω χρόνο και τέτοια να τις αφήσετε στο καναπέ όταν θα σηκωθείτε και ενδιαφερθείτε λιγάκι και για το σώμα σας. Σε ένα ολόκληρο 24ωρο δουλεύουμε 8 ώρες κοιμόμαστε 8 και έχουμε 8 ολόκληρες ώρες να κάνουμε ότι γουστάρουμε. Μην τα υπολογίζεις σωστά είναι. Η καρδιά σου ζητά 30 λεπτά καθημερινής δόσης και θα στα ανταποδώσει σε υγιή χρόνια. Σίγουρα σε συμφέρει.

Μάθε να ακούς τους παλμούς της καρδιάς σου. Τα φυσιολογικά όρια του καρδιακού μας παλμού ανά λεπτό κυμαίνονται στους 60 παλμούς σε ηρεμία και φτάνουν έως 220 παλμούς σε έντονη άσκηση. Δεν χρειάζεται να φτάσεις τους 220 παλμούς, χαλάρωσε. Ένα αρκετά ικανοποιητικό όριο είναι 60-70% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας. Δεν είναι το 220 σε κάθε άτομο διαφέρει και μπορεί να μετρηθεί σε τεστ στον διάδρομο  με ακρίβεια ή μέσω του τύπου 220 -(πλην) ηλικία, ωστόσο το δεύτερο δεν είναι και τόσο ακριβές.

Για παράδειγμα η δική μου μέγιστη καρδιακή συχνότητα είναι 193 παλμοί ανά λεπτό άρα θα πρέπει κάνω άσκηση που να κυμαίνεται στους 115-135 παλμούς ανά λεπτό. (πολλαπλασιάζουμε το ποσοστό της καρδιακής συχνότητας που θέλουμε με τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα και διαιρούμε με το 100. π.χ. 60/100Χ193=115).

Ακόμα και η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρήσει τη σχέση της υγιούς καρδίας με τη φυσική δραστηριότητα και προσφέρει πολλές λύσεις για τον υπολογισμό της καρδιακής συχνότητας. Εκτός από τα όργανα μέτρησης της αρτηριακής πιέσης και τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούμε στα νοσοκομεία αφού πάθουμε κάτι κυκλοφορούν και όργανα που σε βοηθούν να είσαι υγιής και να μην χρειάζεσαι τα υπόλοιπα.

Έξυπνα ρολόγια(smart watch) ή ακόμα και μικρές συσκευές που τοποθετούνται στον καρπό υπολογίζουν την καρδιακή συχνότητα και μπορούν να σε ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για την καρδιακή σου συχνότητα.

Η ακρίβεια τους βέβαια εξαρτάται από την τιμή και το όνομα, ωστόσο χρησιμοποιούνται αρκετά και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Άκου λοιπόν την καρδιά σου και δώσε τον παλμό που της αξίζει. Να θυμάσαι πάντα ότι στο σώμα σου ότι αφήσεις θα σε αφήσει και αυτό.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μάθε να ακούς την καρδιά σου!