Loading

Mary Celeste: το υδάτινο μυστήριο της εξαφάνισης του πληρώματος και οι θεωρίες γύρω απ’ αυτήν.

Mary Celeste, ονομαζόταν το εμπορικό ιστιοφόρο το οποίο ανεχώρησε από το Staten Island της Νέα Υόρκης με προορισμό την Γένοβα στις 7 Νοεμβρίου 1872. Ωστόσο αρχές του Δεκέμβρη και σύμφωνα με πηγές.. εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο σε άριστη κατάσταση και με το πλήρωμα του να αγνοείται. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο της ιστορίας.

smithsonianmag.com

Εντοπίστηκε από το πλοίο «Dei Gratia», να πλέει κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ χωρίς ίχνος ανθρώπινης ζωής αλλά το πιο παράδοξο.. να είναι όλα στη θέση τους, άθικτα. Εκτός από μια σωστική λέμβο η οποία έλειπε. Ωστόσο όπως ακούγεται, όλα τα προσωπικά αντικείμενα των επιβαινόντων ήταν εκεί, οι προμήθειες που είχαν σε τρόφιμα και νερό, όπως και όλο το εμπόρευμα, 1700 βαρέλια αλκοόλ, όλα σε τάξη.

Το «Amazon» πριν μετονομαστεί σε «Mary Celeste»,  μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν «γρουσούζικο», διότι είχε ήδη κάποιο παρελθόν όσον αφορά ατυχήματα. Η μετονομασία έγινε για να εκδιωχθεί η κακή τύχη που κουβαλούσε. Κάτι που όπως φαίνεται δεν λειτούργησε.

Οι εικασίες.. πολλές. Μίλησαν για ανταρσία του πληρώματος, καθότι οι αρχικοί έλεγχοι στο πλοίο έδειξαν παράξενα σημάδια τα οποία ίσως να είχαν προκληθεί από τσεκούρι και με λεκέδες οι οποίοι φαινόταν να είναι αίμα. Αν και μετά αποκαλύφθηκε ότι τελικά δεν ήταν αίμα και ότι οφειλόταν στην φυσική φθορά.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι ίσως να επιτέθηκαν πειρατές και να σκότωσαν το πλήρωμα του. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε το πλοίο δεν είχε λεηλατηθεί. Στα πλαίσια της όλης θεωρίας για πειρατεία, δεν έλειψαν και οι κατηγορίες για το πλοίο «Dei Gratia», που βρήκε το εν λόγω πλοίο, ότι δηλαδή το πλήρωμα του είχε επιτεθεί στο Mary Celeste και στη συνέχεια προσποιήθηκαν ότι το βρήκαν εγκαταλελειμμένο για να πάρουν την χρηματική αμοιβή που έδιναν τότε σε όσους έβγαζαν τέτοιου είδους πλοία (ή αλλιώς πλοία φαντάσματα) έξω στην στεριά, καθότι θεωρούνταν απειλή.


Κάτι ακόμα πιο παράδοξο, ήταν το σενάριο ότι εκ των έσω, ο καπετάνιος  Briggs και η οικογένεια του, πλαστογράφησαν τους θανάτους τους για να διεκδικήσουν και αυτοί την χρηματική αμοιβή.

Μια άλλη υποψία είναι η απαγωγή από.. εξωγήινους. Αυτή η ιδέα πιθανότατα οφείλεται στο ότι το πλοίο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και τα φαγητά να βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Όπως διαφαίνεται όμως, στην πραγματικότητα όλο αυτό είναι μύθος, διότι το πλοίο ήταν ατημέλητο και -σύμφωνα με έκθεση του δικαστηρίου- «ένα εντελώς υγρό χάος». Ωστόσο, πάλι υπάρχει ένα μικρό ζήτημα που μας βάζει σε σκέψεις.. η απουσία της σωστικής λέμβου, που αυτό θα έλεγε κανείς ότι μας οδηγεί στο ότι το πλήρωμα ίσως να εγκατέλειψε σκόπιμα το πλοίο.

Ένα άλλο σενάριο που είναι στο τραπέζι μιλά για κάποια «φυσική καταστροφή», για παράδειγμα ένας ανεμοστρόβιλος ή θαλάσσιος σεισμός, τα οποία μπορεί να προκάλεσαν επιφανειακές άρα μικρές ζημιές, ίσως κάποια υπερχείλιση και να άφησαν «εν μέρει» άθικτο το πλοίο. Κάνοντας, δε, το πλήρωμα να φοβηθεί για το αν το πλοίο θα βυθιστεί ή όχι, εγκαταλείποντας το με την λέμβο.

squarespace-cdn.com

Φτάνοντας στο τέλος, μετά από την έρευνα που έκανα, το επικρατέστερο και πιο πειστικό σενάριο, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε στον 21ο αιώνα, είναι να έγινε κάποια έκρηξη αλκοόλ ή να θεώρησαν ότι υπάρχει φόβος για επικείμενη έκρηξη, είτε λόγω αναταραχής, είτε λόγω πορώδη βαρελιών, καθότι 9 από τα 1700 βαρέλια αλκοόλ βρέθηκαν να είναι άδεια.  Ίσως ο καπετάνιος να έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το πλοίο και να επιστρέψουν όταν είναι σίγουροι πως όλα είναι καλά.


Ένα ακόμα παράδοξο περιστατικό είναι ότι το 1873, βρέθηκαν δύο βάρκες με έξι πτώματα και εικαζόταν ότι ίσως είναι το πλήρωμα του Mary Celeste, κάτι που δεν διασταυρώθηκε ποτέ γιατί δεν υπήρξε ταυτοποίηση.

Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές δεν θα απαντηθούν ποτέ με επιχειρήματα και γεγονότα καθότι οι επιβάτες του πλοίου δεν βρέθηκαν ποτέ. Εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο «υδάτινο» μυστήριο.

Πηγές:
https://supernaturalgreece.gr/, ,https://www.greekschannel.com, https://yesterday.uktv.co.uk/, https://www.ucl.ac.uk/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ligurianautica.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Mary Celeste: το υδάτινο μυστήριο της εξαφάνισης του πληρώματος και οι θεωρίες γύρω απ’ αυτήν.