Loading

Marie Curie: Το αξεπέραστο σύμβολο γυναίκας επιστήμονος!

Η Γεωργία προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #lovebeez στην #sciencebeez και να γράψει το θέμα «Marie Curie: Το αξεπέραστο σύμβολο γυναίκας επιστήμονος!». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Ο χώρος της επιστήμης είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο η γυναίκα, παρά τις δυσκολίες που της έχουν υποβάλει, έχει διαπρέψει. Ανάμεσα σε άλλα σπουδαία ονόματα είναι και αυτό της Μαρί Κιουρί (Marie Curie) η οποία έχει κάνει περήφανο όχι μόνο το γυναικείο φύλο αλλά και τον χώρο της επιστήμης.

Η πρωτοπόρος επιστήμονας είναι γνωστή για τις σπουδαίες ανακαλύψεις που έκανε, ονομαστικά για το ράδιο και το πολώνιο ενώ δεν άργησε να μελετήσει τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και η μοναδική έως σήμερα που έχει κερδίσει δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές επιστήμες, τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Η εν λόγω επιστήμονας ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που της παραχωρήθηκε έδρα στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1906, κατέκτησε 7 μετάλλια, και ενίσχυσε με στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό νοσοκομεία της Γαλλίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

cloudfront.net

Το παρόν άρθρο στοχεύει στο να τιμήσει τη γνωστή επιστήμονα όχι για τις επιστημονικές της ανακαλύψεις αλλά για το γεγονός ότι κατάφερε κατά τον 19ο αιώνα να ενσαρκώσει την φιγούρα της εργαζόμενης μητέρας, ενώ χωρίς η ίδια να το είχε σχεδιάσει, αποτέλεσε, και αποτελεί μέχρι σήμερα, σύμβολο γυναικείας αποφασιστικότητας και δύναμης.

Όπως γνωμάτευσε ο Αριστοφάνης, Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον. Η Μαρί Κιουρί υπήρξε θύμα της έντονης φτώχειας της εποχής, όμως αυτό δεν την σταμάτησε από το μεναστατεύσει και να σπουδάσει σε πανεπίστημιο του εξωτερικού. Συνολικά αποφοίτησε με τα πτυχία των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να τρώει μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της (1894).

Το 1895 η Μαρί παντρεύτηκε τον Πιέρ Κιουρί και απέκτησαν δύο κόρες, την Ειρήνη (1897) και την Εύα (1904). Η Κιουρί λάτρευε τα δύο της κορίτσια, όμως αγαπούσε και την επιστήμη και ήταν πεπεισμένη να μην εγκαταλείψει κανένα από τα μεγάλα της πάθη. Το στοίχειο της καινοτομίας στο πνεύμα της Μαρί παρατηρείται ακόμη και στα πιο απλά, αφού χαρακτηριστικό στην ανατροφή που έδωσε στις κόρες της, είναι ότι δεν τις ώθησε σε καμία θρησκεία, αφήνοντας αυτές να επιλέξουν ποια προτιμούν.

miro.medium.com

Το 1906 ο σύζυγος της Μαρί σκοτώθηκε σε τραγικό ατύχημα με μία άμαξα και πέντε χρόνια αργότερα, τα γαλλικά μέσα γνωστοποιήσαν την παράνομη ερωτική σχέση της, με ένα από τους μαθητές του Πιερ, τον Πολ Λανζεβίν, ο οποίος ήταν παντρεμένος με παιδιά. Ο γαλλικός Τύπος δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να την αποκαλεί «αντροχωρίστρα». Φαίνεται όμως, πως η επίθεση του πληθυσμού κατά της Κιούρι για την απαγορευμένη σχέση που είχε με τον Πολ να αποτελούσε αφορμή. Εκείνη την περίοδο, ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία είχαν ενταθεί αρκετά τη Γαλλία, και η Κιουρί καθώς ήταν από την Πολωνία, ήταν εύκολος στόχος. Ακόμη και η αμαύρωση του ονόματος της παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να την απομακρύνει από το επιστημονικό της έργο.

iefimerida.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι Σουηδική Ακαδημία Επιστημών προσπάθησε να την αποτρέψει από το να πάει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το 2ο για την ίδια βραβείο Νόμπελ, ώστε «η μοιχαλίδα να μην χρειαστεί να χαιρετήσει τον Σουηδό βασιλιά». Η Μαρία Κιουρί ένιωσε προσβεβλημένη και απάντησε:

«Το βραβείο απονεμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής μου δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής. Δεν μπορώ να δεχθώ…ότι η εκτίμηση της αξίας της επιστημονικής μου εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από συκοφαντίες για την προσωπική μου ζωή».

Τελικά η Μαρία Κιουρί εμφανίστηκε στην τελετή.

Η μακρόχρονη έκθεση της Μαρί Κιουρί στη ραδιενέργεια της κόστισε την ζωή και στις 4 Ιουλίου του 1934 πέθανε από απλαστική αναιμία (λευχαιμία). Το 1995, η σωρός της μεταφέρθηκε μαζί με εκείνη του Πιερ στο «Πάνθεον» στο Παρίσι. Το μαυσωλείο «Πάνθεον» αποτελεί την τελευταία κατοικία όλων των εξαίρετων ανδρών της Γαλλίας.

Είναι η μόνη γυναίκα που αναπαύεται σε καθαρά «ανδρικό» κοιμητήριο.

madamefigaro.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: kenyonlyceum.files.wordpress.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Marie Curie: Το αξεπέραστο σύμβολο γυναίκας επιστήμονος!