Loading

Marcus Rashford: «Όσο τα παιδιά δεν έχουν φωνή, θα έχουν τη δική μου»!

Δεν ξέρω αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος/η ή όχι, αλλά νομίζω θα συμφωνήσουμε στο ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει απλόχερα όλων των ειδών τα συναισθήματα.  Χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, απογοήτευση, θυμό, πίκρα…  Ίσως δεν υπάρχει συναίσθημα που να μην το ένιωσε κάποιος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, κάτι που το κάνει να είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς των σπορ. 

Το ποδόσφαιρο έχει φέρει κοντά λαούς, έχει σταματήσει εχθροπραξίες για κάποιο διάστημα, έχει φέρει χαρά σε ανθρώπους δυστυχισμένους.  Γι’ αυτή του τη δύναμη βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί και πολλές φορές με ανήθικο και αρνητικό τρόπο.  Έχει χρησιμοποιηθεί από δικτατορίες για να στείλουν την προσοχή του λαού στην μπάλα και όχι στην καθημερινότητα τους, όπως έκανε η Ουρουγουάη στο Μουντιάλ του 1930, όπως έκανε ο Μουσολίνι για την Ιταλία στα Μουντιάλ του 1934 και 1938.  Έχει χρησιμοποιηθεί από «σύγχρονες» κυβερνήσεις για να αποπροσανατολίσουν τους λαούς τους, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης της Βραζιλίας, όπου πραγματοποιήθηκε το Μουντιάλ του 2014.

antinews.gr

Η δύναμη του ποδοσφαίρου λοιπόν είναι τεράστια.  Και όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προς τη σωστή, είτε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αυτό σκέφτηκε και ο Marcus Rashford, ο οποίος είναι, όπως φαίνεται, από τους ελάχιστους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιούν το χρήμα και κυρίως τη δόξα που τους φέρνει το να είσαι σήμερα ένας παγκόσμιος super star, για να προσφέρουν πίσω κάτι καλό στην κοινωνία.

Ο 23χρονος επιθετικός της Manchester United και της Εθνικής Αγγλίας, μπορεί να είναι πλέον ο παίκτης με την κορυφαία εκτιμώμενη μεταγραφική αξία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο επίτευγμα του.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας να αποσύρει τα σχολικά γεύματα που θα στέλνονταν, εν καιρώ κορωνοϊού, στα σπίτια των παιδιών, ο Rashford ανέλαβε δράση.  Από τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο να δίνουν σωστή διατροφή στα παιδιά τους λόγω της πανδημίας, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση της με εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να τον στηρίζουν και ακόμα και τη Βασίλισσα να αναφέρεται θετικά στην προσπάθεια του, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την παροχή γευμάτων στις φτωχές οικογένειες.

talksport.com

Ακόμα και μετά την άρνηση της κυβέρνησης (με 322 ψήφους κατά), να συνεχίσει το πρόγραμμα παροχής τροφίμων μέχρι τα Χριστούγεννα του 2020 και το Πάσχα το 2021, ο Marcus Rashford όχι μόνο δεν τα έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε πιο εντατικά την εκστρατεία του, παίρνοντας με το μέρος του δεκάδες επιχειρήσεις αλλά και γνωστά πρόσωπα, όπως πχ τον Alex Ferguson, τον δήμαρχο του Λίβερπουλ Τζο Άντερσον και άλλους, που συμμετείχαν στην εκστρατεία του Rashford με τίτλο «κανένα παιδί πεινασμένο»!

«Δεν έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα, έχει να κάνει με ανθρωπιά και με την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευάλωτα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικά για εμάς και για το μέλλον της πατρίδας μας.» έγραψε μεταξύ άλλων ο Rashford στα social media, περνώντας έτσι το μήνυμα που ήθελε σε όλη τη βρεττανική – και όχι μόνο – κοινωνία.

Ακόμα κι όταν η κυβέρνηση υπέκυψε ακόμα μια φορά και συνέχισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το «καλάθι» με τα τρόφιμα που έφτανε στις οικογένειες ήταν από ελάχιστο έως αστείο για το ποσό των 30 λιρών που έλεγαν πως στοίχιζε:

«Πώς περιμένουμε από τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο σπίτι νηστικά; Πώς περιμένουμε από τους γονείς να κάνουν μάθημα στα παιδιά, όταν οι ίδιοι θα μείνουν νηστικοί για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους»,  έγραψε ο Marcus Rashford.  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρεττανίας επικοινώνησε μαζί του και του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα αλλάξει.

Ο σπουδαίος παλαίμαχος Έλληνας ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης είπε το εξής:  «Φανταστείτε οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, ο Μέσι, ο Ρονάλντο, που έχουν τόση δύναμη, αντί να διαφημίζουν πατατάκια, να έλεγαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία, τι αντίκτυπο θα είχε.»

Αυτό λοιπόν έκανε ο Marcus Rashford.  Χρησιμοποίησε τη δύναμη και τη δόξα του για να αναγκάσει την βρεττανική κυβέρνηση να δώσει φαγητό στα φτωχά παιδιά. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιριστές που θέλουμε.

«Αυτά τα παιδιά μετρούν.  Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας.  Δεν είναι απλά μια στατιστική.  Όσο δεν έχουν τη δική τους φωνή, θα έχουν τη δική μου.  Έχετε τον λόγο μου.»

independent.co.uk


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wp.com

Κωνσταντίνος Παναγιώτου

Αν νομίζεις είμαι σοβαρός, έχασες. Αν νομίζεις είμαι αστείος, πάλι έχασες. Για να καταφέρεις να με γνωρίσεις πραγματικά, πρέπει να με γνωρίσεις σε όλες μου τις όψεις. Αν βέβαια μπορείς να το αντέξεις!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Marcus Rashford: «Όσο τα παιδιά δεν έχουν φωνή, θα έχουν τη δική μου»!