Loading

Μαννάκωση και πιττάκωση!

Μητέρα. Μάνα. Μαμά. Μια λέξη ιερή που μέσα της αναβλύζουν άλλες τόσες. Άλλοτε τρυφερές, άλλοτε συνώνυμες της δικτατορίας. Ένα πρόσωπο που στέκεται βράχος για τα παιδιά της και που αδιαμφισβήτητα η ανιδιοτέλεια την χαρακτηρίζει. Άλλες φορές βέβαια, δεν είναι όλα τέλεια, ειδικά όταν θέλει να αποδώσει όσα νιώθει και όσα σκέφτεται με το δικό της τρόπο.

Έτσι και η Κύπρια μάνα, εκφράζεται με χαρακτηριστικό τρόπο, με φράσεις που όλοι αγαπήσαμε, μα και σιχαθήκαμε να ακούμε.

Πιο κάτω θα αναλύσουμε τις πιο ξακουστές.

1. Μανάκωση και πιττάκωση

Η φράση εκφωνείται κάθε, μα κάθε φορά που σε ακούει να φωνάζεις -μάναααααα! Φανερώνει απηυδισμό και αδυναμία να ανταπεξέλθει στις διαταγές σου ακόμη μια φορά.

2. «Εν μιαν δούλα που θέλετε δαμέσα!»

Συνήθως λέγεται σε δικό της μονόλογο (αφού έτσι κι αλλιώς κανένας δεν ακούει) τη στιγμή που πλένει τα πιάτα, που ξεσκονίζει ή που σκουπίζει για τρίτη φορά το πάτωμα και κάθε φορά απορεί με ποια ζώα συγκατοικεί. Συνυπάρχει με τις φράσεις «θέλετε ένα να σας βουρά πουπίσω» και «αν δεν ήμουν εγώ δαμέσα ήταν να σκουλουτζιάσετε».

3. «Φόρησε ρούχα και θ’ αρρωστήσεις και θ’ αρκέψεις τα κουχου κουχου»

Αν ακόμη ζεις με τη μητέρα σου, σίγουρα ακούς ακόμη αυτή τη σπαστική φράση. Αν έκανες μπάνιο και ετοιμάζεσαι να βγεις, ή φόρεσες το καινούριο σου αμάνικο φόρεμα ενώ έξω ρίχνει καταιγίδες, ετοιμάσου για ένα ωραίο μουρμουρητό-κήρυγμα.

4. «Εσπάσετε με! Ετσακρίσετε με!»

Σημάδι ότι πλησιάζει εγκεφαλικό. Το αναφωνεί με θυμό κάθε φορά που ακούει κάτι καινούριο που σου κατέβηκε στο μυαλό, τις διαταγές που παίρνει από όλους καθημερινά, τις παρατηρήσεις που «τρώει» για το φαγητό. Η φράση χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες του τύπου «θ’ ανοίξω την πόρτα να εξαφανιστώ τζαι θα με γυρέφκετε ούλοι δαμέσα».

5. «Φωνάξετε τζαι λλιο παπά!»

-Μάμα τι θα φάμε;-μάμα που είναι το τάδε; -Μάμα έπλυνες μου το καλό μου παντελόνι; -Μάμμα θέλω λεφτά!

-Εσείς εν εσιετε τζιήρη; Φωνάξετε τζαι λίο «παπά»!

– Παπά,που είναι η μάμα;

6. «Εσείς θέλετε μια μηχανή που κόφκει λίρες!!!»

Ως συνήθως θα την πει όποτε, μα όποτε της ζητήσεις λεφτά. Γι’ αυτό προετοιμάσου και έχε έτοιμη απάντηση!

7. «Επήρες που ποτζιή εσού»

Εννοώντας την οικογένεια του πατέρα σου. Ως γνωστόν όλα σου τα πλεονεκτήματα είναι κληρονομιά από την οικογένεια της! Όποτε διαφωνήσεις μαζί της ή πεις κάτι που θα την πειράξει. Το πόρισμα βγήκε! Και γι αυτό φταίει ο παπάς σου!

8. «Μα έππεσε πόμπα δαμέσα;»

Ατάκα βγαλμένη από πόλεμο. Μόλις αντικρύσει το αχούρι σου σόρρυ, το δωμάτιο σου.

9. «Μόνον άμαν πεθάνω εννα καταλάβετε την αξία μου».

Μοιρολατρικές φράσεις, βγαλμένες από αρχαίες τραγωδίες και σπαρακτικά μονόπρακτα, κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη για λίγη σημασία από σένα.

10. «Τούτο εν το ευχαριστώ σας!»

Και συνεχίζει κάπως έτσι: «Μέρα νύχτα θυσιάζουμε για ούλους σας. Εγώ γίνουμε 1000 κομμάθκια. Εγώ ενίοσα σας, κι εσείς; Τίποτε!» Χαρακτηριστικές φράσεις που σε γεμίζουν ενοχές, που σε εξαναγκάζουν για ένα «ευχαριστώ μάμμα αλλά μουρμουράς μου άλλην ώρα».

Γιατί μπορεί η μάνα να είναι μόνο μία, οι ατάκες της όμως δεν εξαντλούνται ποτέ. Αυτή είναι η Κύπρια μάνα και από όλες τις απόψεις, είναι μοναδική.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μαννάκωση και πιττάκωση!