Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο έντονα και ανεξήγητα συναισθήματα που βιώνει κάποιος από την εφηβική του ηλικία. Είναι όλα εκείνα τα συναισθήματα που σε κάνουν να ξενυχτάς, να  περιμένεις πάνω από ένα τηλέφωνο, να κλαις, να πετάς στα σύννεφα (ίσως και με πολύ γρήγορες εναλλαγές μεταξύ αυτών).

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Τι έχει όμως να κάνει ο έρωτας με τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας;

Όσο μη-ρομαντικό κι αν ακούγεται, ο έρωτας είναι απλά ένας μηχανισμός του εγκεφάλου μας κι ένας τρόπος της φύσης να κρατήσει ζωνταντό το είδος μας. Πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε συνειδητή επιλογή κάποιου, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί και να μην είναι απολύτως αληθές.

 Τα 3 στάδια του έρωτα

Διάφοροι ψυχολόγοι παγκοσμίως χώρισαν τον έρωτα σε τρία κυρίως στάδια: λαγνεία, έλξη και προσκόλληση. Κάθε στάδιο οφείλεται σε διαφορετικές ορμόνες και χημικές ουσίες.

Στάδιο 1 – Λαγνεία:

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του έρωτα και καθοδηγείται από την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα – σε άνδρες και γυναίκες.

Στάδιο 2 – Έλξη:
Αυτό είναι το καταπληκτικό στάδιο, όπου είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις είναι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται σε αυτό το στάδιο: η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.


Στάδιο 3 – Προσκόλληση:
Συνημμένο είναι ο δεσμός που κρατά ζευγάρια μαζί αρκετό καιρό για να έχουν και την ανατροφή των παιδιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν δύο σημαντικές ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτό το συναίσθημα της σύνδεσης? Ωκυτοκίνη και της βαζοπρεσσίνη.

Οι πρόσφατα ερωτοχτυπημένοι εξιδανικεύουν συχνά τους σύντροφό τους, μεγεθύνοντας τις αρετές τους και διώχνοντας μακριά τις ατέλειες τους  λένε ερευνητές της ψυχολογίας του έρωτα.

Τα νέα ζευγάρια μεγαλοποιούν τη σχέση. «Είναι πολύ συνηθισμένο να πιστεύουν ότι έχουν μια σχέση που είναι ιδανική». Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουμε ανάγκη αυτό την ρόδινη άποψη, διότι μας κάνει να θέλουμε να μείνουμε μαζί για πάντα! Κι έτσι φτάνουμε στο επόμενο στάδιο του έρωτα, την κατάσχεση.

Παρόλα αυτά, το συναίσθημα του έρωτα είναι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό σε καθέναν από εμάς, που αν δεν σας ενδιαφέρουν όλες οι νευροβιολογικές διεργασίες πίσω από τον/την αγαπημένο σας, ζήστε τον απλά στο έπακρο!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!