Πολλές φορές, το να φύγεις και να απομακρύνεις τον εαυτό σου από μια κατάσταση που δε σου κάνει καλό, μοιάζει το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο.Ανεξαρτήτως του αν έχεις αντιληφθεί την τοξικότητα της σχέσης κι έχεις αποδεχτεί την πραγματικότητα, δε βρίσκεις τη δύναμη να κάνεις το Αποφασιστικό Βήμα.
Δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο σε ερωτικούς συντρόφους αλλά και σε φιλίες, ακόμη και σε συγγενικές σχέσεις. Πρέπει να κατανοήσεις και να θυμάσαι ότι κάθε σου κοινωνικής συναναστροφή θα μπορούσε να είναι τοξική, γι’αυτό πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και την κρίση σου αντικειμενική.
Πολύ συχνά, οι πιο τοξικοί και χειριστικοί άνθρωποι είναι εκείνοι με τους οποίους έχεις αναπτύξει μια σχέση οικειότητας, εγγύτητας, τους εμπιστεύεσαι. Εκείνοι είναι που ξέρουν τα κουμπιά σου και τις αδυναμίες σου. Το νόημα δεν είναι να τους κατηγορήσεις, ούτε να τους κρίνεις. Μην ξεχνάς, ότι συχνά η συμπεριφορά τους πηγάζει από το υποσυνείδητό τους, και ίσως επουδενί θα ήθελαν να σε πληγώσουν, κι ας το κάνουν χωρίς να το κατανοούν.
Οι άνθρωποι τους οποίους αγαπάμε και με τους οποίους έχουμε δεθεί, είναι και οι δυσκολότεροι για να σπάσουμε τα μεταξύ μας δεσμά. Όταν αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι μια κατάσταση δε σου αρέσει και δε λειτουργεί πια για εσένα, συνήθως μπαίνεις στον πειρασμό να αμφισβητήσεις τον εαυτο σου πρώτα-πρώτα: «μήπως υπερβάλλω;», «μήπως είμαι κι εγώ περίεργη/-ος;». Συνήθως, όχι, δεν είσαι. Ακόμη κι αν είσαι περίεργος όμως, ακόμη κι αν εσύ είσαι αυτός που έχει τρελές απαιτήσεις και προτιμήσεις, δεν έχεις για τi να απολογηθείς! Αυτός είσαι, αυτό σου κάνει –εκείνο, όχι.
Πολύ πιθανό είναι επίσης , λόγω συναισθημάτων, να φρενάρεις και να αναβάλλεις το Αποφασιστικό Βήμα. Εδώ έρχεται η γνωστή μεν, απίστευτα ανούσια δε, συνήθεια, να κάνεις τον ψυχολόγο και τον καλό σαμαρείτη. Μια τακτική λανθασμένη και τοξική, και για τις δυο πλευρές. Από τη μία οι πιθανότητες ο άνθρωπος απέναντι σου να αλλάξει συνήθειες και ιδιοσυγκρασία είναι απειροελάχιστες και θα πιεστεί, κι από την άλλη εσύ…απλά χαλάς περαιτέρω τη ζαχαρένια σου. Και οι δύο κουράζεστε, -ζημιωμένες και οι δύο πλευρές λοιπόν, σωστά;
Φυσικά και, όχι μόνο καλό θα ήταν, αλλά πρέπει, πάντα πρωτίστως να συζητάς τα προβλήματα κάθε ανθρώπινης σχέσης και αν υπάρχει κοινή θέληση, να δουλέψετε μαζί επί του θέματος. Άν όμως το πρόβλημα φαντάζει πιο πολύ ανυπέρβλητος Γολγοθάς, παρά ενδιαφέρουσα κοινή πρόκληση, τότε… που είπαμε είναι οι άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια;
Σημασία έχει ΕΣΥ να αντιλαμβάνεσαι τι είναι υγιές για εσένα, τί σε κάνει να νιώθεις καλά. Κάθε φορά που βγαίνεις έξω, κάθε φορά που μιλάς με τα άτομα γύρω σου, κάθε φορά που επικοινωνείς… πάρε μια βαθιά ανάσα και προσπάθησε να αντιληφθείς πώς αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Περνάς καλά; Είσαι χαρούμενος στις σχέσεις που έχεις συνάψει και συντηρείς; Μην αφήνεις κανένα σου συναίσθημα, κανένα κόκκινο σημαιάκι να περνάει απαρατήρητο και μην κλείνεις τα μάτια. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μένουμε σε καταστάσεις που δε μας κάνουν απόλυτα χαρούμενους και ικανοποιημένους!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: chatelaine.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment