Γεια σας beezάκια μου! Φαντάζομαι ότι και εσείς έχετε βάλει κάτω το χάρτη της Ελλάδας και ψάχνετε την επόμενη εξόρμησή σας γιατί σαν την Ελλάδα το καλοκαίρι δεν έχει πουθενά αλλού. Έχουμε τόσο μεγάλη πληθώρα επιλογών στη χώρα μας για όλα τα γούστα που είναι αδύνατον να μην βρείτε κάποιο μέρος που να σας καλύπτει.
Εγώ σκέφτηκα να τιμήσω με τη φυσική μου παρουσία και φέτος το νησί μου, τη Λέρο, αλλά και να το τιμήσω αφιερώνοντας ένα άρθρο για τις ομορφιές του, ώστε να το γνωρίσετε έστω μέσα από τα μάτια μου. Παρεμπίπτοντος η Λέρος είναι το νησί μου λόγω καταγωγής της μαμάς αλλά εγώ προσωπικά το γνώρισα τα τελευταία 6 χρόνια ύστερα από παρακίνηση των γονιών και μαζί γνώρισα και τις ρίζες μου. Για να μην σας κουράζω, πάμε να ανοίξουμε πανιά και να δούμε της Λέρου τα Βουνά.

Ποια είναι η Λέρος;
Η Λέρος είναι νησί των Δωδεκανήσων με 8.500 μόνιμου κατοίκους. Βρίσκεται ενδιάμεσα βόρεια του νησιού της Καλύμνου και νότια των Λειψών και της Πάτμου. Επίσης, βρίσκεται πολύ κοντά στα νοητά σύνορα με την γειτονική μας, Τουρκία. Η θάλασσα που βρίσκεται περιμετρικά της της έχει χαρίσει δαντελωτές ακτές και αμμώδεις παραλίες. Η ακτογραμμή της είναι 71χλμ. λόγω της έντονης λαξευτικής δράσης της θάλασσας.
Έχει πλούσια ιστορία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο νησί από τα αρχαία χρόνια έως την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος. Ένα μέρος της ανακάλυψή σας θα μπορούσατε να το αφιερώσετε στην ιστορία της με πολλούς τρόπους. Το νησί της θεάς Άρτεμις θεωρείτε ένας προορισμός για τους λάτρεις των ήρεμων διακοπών δίνοντας χρόνο στον εαυτό τους για ξεκούραση, βουτιές στις αμμουδερές της παραλίες και επαφή με τη φύση.
Είναι ιδανικός προορισμός για ζευγάρια με πάθος για ανακαλύψεις, καθώς έχει πολλές γωνιές κρυφές αλλά και φανερές που αξίζουν να τις ξετρυπώσετε. Επίσης, ένα μέρος του τουρισμού της Λέρου βασίζεται στις καταδύσεις λόγω του πλούσιου θαλάσσιου βυθού της σε ναυάγια που τα περισσότερα χρονολογούνται την εποχή της Κατοχής.
Η ιστορία της Λέρου
Η Λέρος θεωρείται το νησί της Άρτεμις, της Θεάς του Κυνηγιού, όπως καταδεικνύει η ανακάλυψη του ναού που ήταν αφιερωμένος στην Θεά στη περιοχή του Παρθένι. Το νησί παρουσιάζει έντονο ιστορικό ενδιαφέρον, γιατί, όπως μαρτυρούν διάφορα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζεται ζωή στο νησί από τα πανάρχαια χρόνια, σε όλες χρονικά τις περιόδους.
Η Λέρος παρουσιάζεται ως γενέτειρα του ιστορικού Φερεκύδη και μετέπειτα του φιλόσοφου και ποιητή Δημόδηκου, γνωστός από τα επιγράμματά του. Το νησί απελευθερώνεται από την περσική κυριαρχία την περίοδο της νικηφόρας προέλασης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα πλούσια ιστορικά ευρήματα μαρτυρούν μια ιστορική πορεία από τα κλασικά στα ελληνιστικά χρόνια.
Επίσης, υπάρχουν ιστορικά δεδομένα που αποδεικνύουν την κατοχή του νησιού από τους Ιωαννίτες Ιππότες από το 1309μ.Χ. έως την αρχή της Τουρκοκρατίας. Η Λέρος από το 1523μ.Χ. έως το 1912μ.Χ. υπήρξε κάτω από τον τουρκικό ζυγό προσπαθώντας πολλές φορές να απελευθερωθεί μετά το 1821μ.Χ. αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά τα χρόνια που τελούσε υπό το τουρκικό ζυγό ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με τον αιγυπτιακό λαό λόγω των τουρκικοαιγυπτιακών σχέσεων.
Η απελευθέρωση της Λέρου έρχεται το 1912 από τους Ιταλούς, που στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν εδάφη της Λιβύης, ξεκινούν πόλεμο με τους Τούρκους και καταλαμβάνουν όλα τα Δωδεκάνησα. Το 1923 επισήμως με τη Συνθήκη της Λωζάννης τα Δωδεκάνησα ανήκουν ολοκληρωτικά στους Ιταλούς.
Το 1943,ενώ η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη γερμανική κατοχή, ξεκίνησε η Μάχη της Λέρου, όπως ονομάζεται. Η Λέρος έως τότε βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών και την υπερασπίζονται και οι Άγγλοι. Ύστερα από 52 μέρες μάχης και σφοδρών επιθέσεων το νησί πέφτει στα χέρια των Γερμανών με αρκετές απώλειες για Έλληνες, Ιταλούς και Βρεττανούς. Επιτέλους το 1945 απελευθερώνεται η Λέρος και η Ελλάδα από τους Γερμανούς και το 1948 το νησί ενώνεται με την κυρίως Ελλάδα.
Η πλούσια ιστορία της, όπως φαίνεται, άφησε πολλές πληγές αλλά και σημεία αναφοράς για τη Λέρο.
Το λιμάνι της Λέρου, το Λακκί
Μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι της Λέρου εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι από τα λίγα λιμάνια που βρίσκονται σε κόλπο και αποτελεί φυσικό λιμάνι. Αυτός ήταν ο λόγος που επιλέχθηκε και ως κεντρικό λιμάνι το Λακκί λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Από το πλοίο ακόμα θα σας μαγέψουν τα βουνά του νησιού από τη μία άκρη έως την άλλη με τη φυσική ομορφιά τους και τις παρθένες παραλίες τους.

Όταν θα κάνετε αποβίβαση στο λιμάνι, θα εντοπίσετε έναν οικισμό με μεγάλα κτήρια και ακόμα πιο μεγάλους δρόμους, στοιχεία της Ιταλικής αποικιοκρατίας. Τα μεγάλα κτήρια υπήρξαν διοικητήρια επί την ιταλική και γερμανική κατοχή.

Το 1958 διαμορφώθηκαν τα άδεια κτίρια του ιταλικού ναυαρχείου σε µια αποικία ψυχασθενών µε στόχο την απασχόλησή τους σε γεωργικές ασχολίες και με Βασιλικά Διατάγματα ιδρύθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Λέρου.
Στο Λακκί θα βρείτε μια αρκετά μεγάλη αγορά καθώς και μαρίνα, μικρό λιμάνι, με ιστιοφόρα σε περίπτωση που θελήσετε να συνεχίσετε τις διακοπές σας εν πλω. Εν συνεχεία προχωρώντας εντός της πόλης θα βρείτε τις κατοικίες των ντόπιων με σύγχρονα χαρακτηριστικά. Θα παρατηρήσετε ότι η δόμηση του Λακκιού είναι αραιή ανάμεσα στις κατοικίες επιτρέποντας το κάθε σπίτι να έχει τη δική του αυλή.
Προχωρώντας προς τα αριστερά βγαίνοντας από το Λιμάνι ακολουθεί η περιοχή της Μερικιάς.
Η Μερικιά και το Στρατιωτικό Μουσείο
Το στρατιωτικό μουσείο της Λέρου βρίσκεται στην περιοχή της Μερικιάς λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το νησί ένα τέτοιο μουσείο που αναδεικνύει όλη την ιστορία της που αναφέραμε νωρίτερα και τις μάχες που τελέστηκαν στη περιοχή.

Μία επίσκεψη σας σε αυτό το μνημείο τοπικής κληρονομίας αξίζει πραγματικά. Από την είσοδό του ακόμα προκαλεί δέος στον επισκέπτη όταν αντιλαμβάνεται ότι όλο το μουσείο είναι τοποθετημένο σε ένα τούνελ στο εσωτερικό των λόφων της περιοχής. Στην πραγματικότητα παραχωρήθηκε ένα μικρό τμήμα των τούνελ στα βουνά που υπάρχουν σε όλη την περιοχή της Μερικιάς και του Αγίου Σπυρίδωνα για να δημιουργηθεί το μουσείο. Είναι εκπληκτικό όταν αντιλαμβάνεσαι την μεγάλη έκταση που είχαν αυτά τα τούνελ για να προστατεύονται οι στρατιώτες στον πόλεμο με τους Γερμανούς.


Μετά από μια τέτοια ξενάγηση θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε λίγα μέτρα πιο κάτω από το μουσείο το beach bar της περιοχής για να απολαύσετε ένα πρωινό καφέ ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ.
Στη συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχίσετε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα τη βόλτα σας με τις υπέροχες παρθένες παραλίες του να σας καλούν για μια δροσερή βουτιά και την θέα να σας μαγεύει από τα πιο ψηλά σημεία του νησιού. Λίγα μέτρα πιο πέρα θα βρείτε και την απομονωμένη και παρθένα παραλία Κόκκινα. Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη παραλία γίνεται από χωματόδρομο και χρειάζεται να είστε οργανωμένοι κατά την επίσκεψή σας. Κάτω από τα δέντρα και τα αλμυρίκια της παραλίας θα βρείτε μια όαση δροσιάς υπό τη σκιά τους.

Οι οικισμοί της Λέρου & οι παραλίες της
Αν συνεχίσετε τη διαδρομή σας μέσα από το Λακκί επόμενος προορισμός είναι ο Βρωμόλιθος , μικρός οικισμός με μια υπέροχη παραλία για τις βουτιές σας. Έχετε τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη παραλία να απολαύσετε την οργανωμένη διασκέδαση που προσφέρουν στη αριστερή πλευρά της τα beach bar που βρίσκονται εκεί ενώ στη δεξιά πλευρά της παραλίας θα βρουν χώρο για την πετσέτα τους οι λάτρεις της φύσης και της ηρεμίας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα βρείτε στη παραλία του Βρωμόλιθου είναι εντός της θάλασσας. Στα πρώτα κιόλας βήματα που θα κάνετε θα εντοπίσετε μια πλάκα από τσιμέντο κατά μήκος όλης της παραλίας, απομεινάρι των Γερμανών κατακτητών στην προσπάθεια τους να κάνουν απόβαση στο νησί καθώς λένε οι ντόπιοι.
Λίγα μέτρα πάνω από την παραλία θα βρείτε δυο-τρεις ταβέρνες για φαγητό και καταπληκτική πανοραμική θέα όλης της παραλίας. Αν, μάλιστα, πάτε βράδυ θα σας εκπλήξει η θέα με τα ιστιοπλοϊκά που θα δείτε αραγμένα στο κόλπο του Βρωμόλιθου. Τελειώνοντας η παραλία του Βρωμόλιθου θα συναντήσετε τον οικισμό του Παντελιού. Με τα σπίτια των ντόπιων να είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο πανοραμικά.

Το Παντέλι έχει ένα μικρό λιμανάκι για τα ψαροκάικα και τα σκαφάκια που βγαίνουν από τα ιστιοφόρα που περιτριγυρίζουν το νησί και μια μικρή οργανωμένη παραλία. Τα βράδια είναι ιδανικό μέρος για μια νυχτερινή βόλτα στα μαγαζάκια με τουριστικά προϊόντα και για φαγητό σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες του.

Παίρνοντας το δρόμο που ανηφορίζει πάνω από το Παντέλι θα δείτε το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο της Παναγιάς και τους Ανεμόμυλους, που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε. Μάλιστα ένας από τους Ανεμόμυλους είναι ανοιχτός προς το κοινό και λειτουργεί ως καφέ-μπαρ-εστιατόριο και πραγματικά μια επίσκεψη σας στο συγκεκριμένο μέρος κρίνεται απαραίτητη. Η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι εκστατική δίνοντας της δυνατότητα να δείτε ολόκληρη την προοπτική του νησιού από τη μία άκρη έως την άλλη, από τα φώτα του λιμανιού του Λακκιού έως τα Άλιντα, και μπορώντας να δείτε ακόμα μέρος από τα βουνά της Καλύμνου στο νότιο άκρο του νησιού.


Στο τέλος του δρόμου θα οδηγηθείτε στο Κάστρο της Παναγιάς που δεσπόζει πάνω από το χωριό του Πλατάνου. Το κάστρο φτιάχτηκε για τη προστασία του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών και των άλλων λαών. Το κάστρο όμως αφιερώθηκε στη Παναγία γιατί σύμφωνα με την παράδοση, μια εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε από τη θάλασσα στο νησί και εγκαταστάθηκε από θαύμα στο μπαρουτχανέ (πυριτιδαποθήκη) του κάστρου ανάμεσα σε δύο αναμμένες λαμπάδες, παρά τις προσπάθειες του Τούρκου αγά για την απομάκρυνσή της. Προς τιμήν της οικοδομήθηκε ναός στον ίδιο τόπο, ο οποίος πολύ σύντομα έγινε το κύριο προσκύνημα του νησιού και των ναυτικών του.


Αν είστε από τους ρομαντικούς και λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τη πλατεία του Πλατάνου και μέσα από σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια σας οδηγεί στο Κάστρο με μια μαγευτική θέα που νησιού από την βορειοανατολική της πλευρά, από την Αγία Μαρίνα έως τα Δύο Λισκάρια, τελευταία παραλία στα Άλιντα.


Κατεβαίνοντας από το Κάστρο και συνεχίζοντας τη διαδρομή σας θα συναντήσετε το χωριό του Πλατάνου, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και καταλήγει στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας.
Η Αγία Μαρίνα είναι η πρωτεύουσα της Λέρου και το δεύτερο λιμάνι του Νησιού αφού δέχεται τα πλοιάρια που πάνε στα γύρω νησιά. Αποτελεί κεντρικό οικισμό με πολλά μαγαζιά τουριστικών ειδών, καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Αποτελεί μια από τις πρώτες πόλεις του νησιού σε επιλογή για τη νυχτερινή του ζωή. Στην Αγία Μαρίνα θα βρείτε τα γνωστά εκδρομικά πλοιάρια του νησιού που διοργανώνουν καθημερινά ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά νησάκια τώρα το καλοκαίρι.

Η γνωριμία με την Αγία Μαρίνα ξεκινά από το λιμάνι με το φρούριο Μπρούζι ή Μπούρτζι στην είσοδό του και το φάρο στην άκρη του και από την πλατιά προβλήτα και το γραφικό καρνάγιο με το ιστορικό ανεμόμυλο της Λέρου που διατηρείται άριστα.

Συνεχίζοντας τη πορεία σας στους οικισμούς της Λέρου επόμενος σταθμός είναι τα Άλιντα. Ένας παραλιακός οικισμός με πολλά καταλύματα κατά μήκος της παραλίας και οργανωμένα καφέ με ξαπλώστρες πάνω στην παραλία. Στα Άλιντα θα συναντήσετε το φημισμένο Πύργο του Μπελένη, ο οποίος ήταν ένας ευκατάστατος Λεριός από την Αίγυπτο. Ο πύργος είναι ένα κομψό παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό με δύο πύργους, αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερη φροντίδα και πλέον φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της Λέρου.


Προχωρώντας στο κεντρικό δρόμο των Αλίντων θα βρείτε τις παραλίες Παναγιές και Δύο Λισκάρια. Πραγματικά θα διαπιστώσετε ότι είναι μικρές ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες κρυμμένες ανάμεσα στα βράχια και μαγεύουν τους επισκέπτες τους. Στη παραλία Δύο Λισκάρια θα βρείτε και ένα καφέ-ταβερνάκι που μπορεί να σας εξυπηρετήσει όλες τις ώρες της ημέρας και παρέχει ένα βαθμό οργάνωσης στη παραλία.



Υπάρχει βέβαια και μια απομονωμένη παραλία, η παραλία του Κρυφού, μετά τα Δύο Λισκάρια που μπορείτε να πάτε μόνο με σκάφος ή με κανό. Οι λάτρεις της φύσης και των ανακαλύψεων θα την απολαύσουν αφού αναβλύζει μια πηγή με παγωμένο νερό από το βυθό της θάλασσας.
Στην πορεία ανακάλυψης του νησιού παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο για να φύγετε από τα Άλιντα έχετε δύο επιλογές, το δρόμο που πάει στο Παρθένι και το δρόμο που πάει στο χωριό Γούρνα. Το Παρθένι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα το νησιού και στη διαδρομή του θα εντοπίσετε τα περισσότερα επαγγελματικά κτίρια του νησιού λόγω του μεγάλου χώρου που είχαν στην συγκεκριμένη περιοχή για να τα χτίσουν. Προχωρώντας προς το Παρθένι θα δείτε το αεροδρόμιο της Λέρου που βρίσκεται έξω από τον οικισμό του, το ναός της Άρτεμης, μία μεγάλη Μαρίνα για κότερα και ένα καρνάγιο για καΐκια.

Μετά το Παρθένι θα βρείτε δύο παραλίες, το Μπλεφούτη και την Αγία Κιουρά. Το Μπλεφούτη είναι ένα μικρό ψαροχώρι με μια μεγάλη παραλία με αμμουδιά, ψιλό χαλίκι και αλμυρίκια για σκιά στους επισκέπτες της.

Η Αγία Κιουρά, έχοντας πάρει το όνομα της από το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδό της, είναι ένας μαγικός κολπίσκος με καταγάλανα νερά και φυσική ομορφιά. Η πρόσβαση βέβαια στην παραλία γίνεται από χωματόδρομο αλλά αξίζει πραγματικά το κόπο. Λόγω ότι η παραλία είναι παρθένα δεν διαθέτει αναψυκτήριο και ομπρέλες για αυτό θα σας πρότεινα να οργανωθείτε πριν την κάθοδός σας στη συγκεκριμένη παραλία.

Επίσης, προτείνω να κάνετε σίγουρα μια στάση στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Κιουράς– Αγίας Ματρώνας, ώστε να θαυμάσετε τις επιβλητικές τοιχογραφίες-αγιογραφίες που δεσπόζουν στο εσωτερικό της. Η Ἐκκλησία αγιογραφήθηκε τα έτη 1969 – 1970, από τον Αντώνη Καραγιάννη,το Τάκη Τζανετέα και το Κυριάκο Τσακίρη, εξόριστους κρατούμενους του νησιού στα χρόνια της δικτατορίας. Η Εκκλησία της Αγίας Κιουράς έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Συνεχίζοντας την αναζήτησή σας για τις ομορφιές της Λέρου και κατηφορίζοντας προς τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού θα βρείτε το Κόκκαλη με το μαγευτικό ξωκκλήσι του Αγίου Ισιδώρου που εντοπίζεται χτισμένο σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα. Η καλύτερη ώρα να επισκεφθείτε το ξωκκλήσι αυτό για να σας μαγέψει με την ομορφιά του τοπίου είναι το απόγευμα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Στη πορεία σας κατηφορίζοντας και άλλο προς τα δυτικά θα συναντήσετε το χωριό Γούρνα και την παραλία του. Ο οικισμός είναι γνωστός σε όλους τους επισκέπτες του νησιού για την πανέμορφη και οργανωμένη παραλία που υπάρχει με τη μεγάλης έκταση άμμου στο εσωτερικό της και για τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα που προσφέρει.

Καταλήγοντας το νότιο άκρο του νησιού θα βρείτε τον Ξηρόκαμπο απέναντι από την Κάλυμνο. Είναι ένα ψαροχώρι με ωραία οργανωμένη παραλία με αλμυρίκια για σκιά και μερικά ταβερνάκια. Στον Ξηρόκαμπο μπορείτε να επισκεφθείτε το Παλαιόκαστρο, ενα προϊστορικό οχυρωματικό φρούριο και την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. Άλλη μια γνωστή εκκλησία στον Ξηρόκαμπο είναι η Παναγία η Καβουράδενα, που είναι ένα ξωκλήσι χτισμένο στο εσωτερικό ενός βράχου δίπλα στη θάλασσα.


Οι δραστηριότητες της Λέρου
Η Λέρος δίνεται τρομερές δυνατότητες στους επισκέπτες της και ένα μεγάλο φάσμα επιλογών από δραστηριότητες για αυτό το λόγω την επιλέγει κόσμος και για εναλλακτικές διακοπές.
Για τους φίλους της Ιστιοπλοΐας στο Λακκί, το λιμάνι της Λέρου, υπάρχουν δυο Μαρίνες (EvrosMarina – AgmarMarine). Ο όρμος Παντέλι – Βρωμόλιθος είναι ένα από τα ιδανικά σημεία του νησιού για αραξοβόλι αφού προστατεύει από βόρειους ανέμους. Στο Μπλεφούτι υπάρχουν 4 προβλήτες, αλλά και ξέρες στην ΝΑ πλευρά του. Δεν παρέχει καταφύγιο από νοτιοανατολικούς και ανατολικούς ανέμους. Ο όρμος του Παρθενίου (και συγκεκριμένα ο μικρότερος εσωτερικός ορμίσκος Καλό Πηγάδι) προσφέρει ασφάλεια από όλους τους καιρούς. Ο όρμος των Αλίντων προστατεύεται από τους νοτιάδες και τους νοτιοδυτικούς ανέμους και υπάρχει αραξοβόλι.
Οι φίλοι της εν πλω ζωής θα γνωρίσουν πιο εύκολα τις παραδεισένιες ομορφιές του νησιού στις παραλίες που δεν έχουν οδική πρόσβαση αλλά και στα γύρω νησάκια. Στα γύρω νησάκια συγκαταλέγονται ο Αρχάγγελος που είναι το μεγαλύτερο απ’τα γύρω νησάκια σε μικρή απόσταση από το Παρθένι ιδανικό για μπάνιο και φαγητό. Έπειτα έχουμε το νησάκι της Αγίας Κυριακής με το πανέμορφο κατάλευκο εκκλησάκι που δεσπόζει στη κορυφή του και περιμένει να ανεβείτε τα σκαλιά του.Βρίσκεται απέναντι από τον όρμο του Παντέλι.
Μια απίθανη εκδρομή που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να κάνετε, είτε με δικό σας σκάφος είτε και με τις καθημερινές ημερήσιες εκδρομές που οργανώνουν τα εκδρομικά σκάφη της περιοχής, είναι προς τα απομακρυσμένα νησάκια βόρεια της Λέρου, όπως το Μαράθι, τα Ασπρονήσια, τα Τηγανάκια και τους Λειψούς.

Για τους λάτρεις των καταδύσεων, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της κατάδυσης, η Λέρος είναι από τα πιο κατάλληλα νησιά με τον βυθό της γεμάτο από ναυάγια που μπορούν να σας μαγέψουν. Λόγω των μαχών που δοθήκανε στο νησί πριν την κατάληψή του από τους Γερμανούς, ο βυθός της Λέρου είναι γεμάτος από ναυάγια-διαμάντια που χρίζουν εξερεύνησης. Χάρη στους άρτια καταρτισμένους και εξοπλισμένους δύτες, που εδρεύουν στο νησί εδώ και χρόνια προσπαθώντας να μυήσουν τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες σε αυτή τη τέχνη, μπορείτε να αισθανθείτε ασφαλείς σε περίπτωση που θέλετε να μπείτε στο πειρασμό της δοκιμής και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Για τους φίλους της πεζοπορίας το νησί της Λέρου ενδείκνυται ομολογουμένως, λόγω της πληθώρας των μονοπατιών που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Η ομαλότητα του εδάφους της Λέρου, καθιστά κάθε περιπατητική εξόρμηση απολαυστική. Ο Δήμος φρόντισε για την ανάδειξη των σημαντικότερων μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σήμανση και διαμορφωμένα κιόσκια για ξεκούραση. Πέρα από το φυσιολατρικό ή αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον αρκετές διαδρομές σχετίζονται με την πολεμική ιστορία του νησιού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Για τους λάτρεις της ποδηλασίας το νησί της Αρτέμιδος είναι ένας ιδανικός προορισμός που επιτρέπει την εξόρμησή τους με διαδρομές χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και τρομερή θέα. Εδώ και δεκαετίες η υποδομή του νησιού υποστήριζε τέτοιου είδους εξορμήσεις κατά μήκος όλου του νησιού με διαδρομές άλλες δύσκολες και άλλες πιο εύκολες έχοντας εντρυφήσει στην κουλτούρα των ντόπιων αφού διευκόλυνε και διευκολύνει τις μετακινήσεις τους. Απόδειξη αυτής της κουλτούρας αποτελεί ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου με την πλούσια δραστηριότητά του και η πιστοποίηση του νησιού της Λέρου ως προορισμός “bikefriendly” ύστερα από τις δράσεις του Συλλόγου. Εννοείται ότι στο νησί υπάρχουν καταστήματα που μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατο για τις δικές σας εξορμήσεις.

Για όλους τους υπόλοιπους φυσιολάτρες που θέλουν την ευκολία που προσφέρει ο οδικώς άξονας η Λέρος ενδείκνυται για εκδρομές σε αμέτρητα σημεία για ξενάγηση στο νησί, διακοπές, χαλάρωση, μπάνιο καθώς και αμέτρητη επιλογή από ταβερνάκια με καταπληκτικούς ψαρομεζέδες και τα τοπικά εδέσματα του νησιού.Η γευστική ποικιλία του νησιού στηρίζεται στα ντόπια υλικά, στα φρέσκα ψάρια, στις ξακουστές παστές λιχουδιές (αλιπαστά Λέρου), στο ντόπιοι κρασί, στις διάφορες πίττες και πιττάκια, στην τοπική μυζήθρα και φυσικά, στο παραδοσιακό της θυμαρίσιο μέλι. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να μπείτε στο πειρασμό να τα δοκιμάσετε όλα ώστε να έχετε μια γευστική γνωριμία με το νησί.
Ελπίζω να σας έκανα να ταξιδέψετε έστω και νοερά προς ώρας. Μακάρι όλοι και ένας ένας ξεχωριστά να βρείτε ένα σημείο της Λέρου που να σας μαγέψει από την ομορφιά του και να σας μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας.

Love Bee
Πηγές : leros.gr, leros.org, qxalnhl.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment