Loading

Λαμπροί επιστήμονες part 1

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο γνωστός σε όλους μας Αϊνστάιν, ήταν Γερμανός φυσικός τιμημένος με βραβείο Νόμπελ στην Φυσική το 1921. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία τίποτε δεν προδιάθετε πόσο ιδιοφυία ήταν αφού μέχρι και οι γονείς του είχαν εκφράσει ότι μάλλον το παιδί τους ήταν ένα ‘’καθυστερημένο αγόρι’’. Πώς να εξηγούσαν άλλωστε ότι έγινε 3 χρονών μέχρι να πει τα πρώτα του λόγια; Ήταν ένα ατίθασο παιδί στο σχολείο και ένας μέτριος μαθητής. Γιατί; Διότι θεωρούσε το σχολείο χώρο για ανεγκέφαλους και προτιμούσε να μελετά στο σπίτι.

Μετά τις σπουδές του και μετά από ένα αποτυχημένο γάμο και τρία παιδιά, ενός εκ των οποίων η τύχη του αγνοείται, ξεκινά να δημοσιεύει το επιστημονικό του έργο γύρω από την Θεωρία της Σχετικότητας. Η θεωρία αυτή υποστήριζε ότι “αν για όλα τα συστήματα αναφοράς η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή, και αν όλοι οι φυσικοί νόμοι είναι ίδιοι, τότε τόσο ο χρόνος όσο η και η κίνηση εξαρτώνται από το σύστημα αναφοράς στο οποίο μετρούνται’’.

Την ίδια χρονιά δημοσιεύει έρευνα με την γνωστή σε όλους μας (ελπίζω!!!) εξίσωση E=mc2 όπου αναφέρεται στην ενέργεια σε μορφή ακτινοβολίας. Η θεωρία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή ατομικής βόμβας, ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση στην δημιουργία της και θα προτιμούσε να του κοπούν τα χέρια. Μετά από ένα δεύτερο αποτυχημένο γάμο με την ξαδέρφη του, διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής και στις 18 Απριλίου 1955 η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα άφησε την τελευταία της πνοή.  

Μαρί Κιουρί

Πρωτοπόρος για την εποχή της αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ο πρώτος επιστήμονας που πήρε 2 βραβεία Νόμπελ (Φυσικής και Χημείας). Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που πήρε έδρα σε πανεπιστήμιο. Η Μαρί με το τέλος των σπουδών την γνωρίζει τον σύζυγο της Πιερ Κιουρί σε ένα εργαστήριο όπου μελετούσαν την ακτινοβολία και τις ιδιότητες ορισμένων μετάλλων. Το 1989 μαζί απομόνωσαν μια ουσία που εξέπεμπε τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας και την ονόμασαν πολώνιο, προς τιμήν της γενέτειρας της Μαρί.

Λίγους μήνες αργότερα ανακάλυψαν ακόμη ένα στοιχείο, το ράδιο.

Χρόνια αργότερα ο Πιερ βρίσκει τραγικό θάνατο από ατύχημα στον δρόμο με ένα κάρο. Η Μαρί βαθύτατα κλονισμένη από τον θάνατο του Πιερ, ωστόσο δεν σήκωσε ποτέ κεφάλι από την επιστήμη της. Γύρω στο 1911 η φήμη της όμως στηλιτεύτηκε με την δημοσιοποίηση σχέσης της με ένα μαθητή της. Στην ουσία αυτό όμως ήταν μια αφορμή αφού τότε η Μαρί ήταν ο εύκολος στόχος διότι στην Γαλλία υπήρχε έξαρση της ξενοφοβίας και η ίδια ήταν μια Πολωνή στην Γαλλία.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κιουρί με τα χρήματα που κέρδισε από τα Νόμπελ ενίσχυσε τον γαλλικό στρατό με πολλές κινητές και ακίνητες μονάδες ακτινογραφίας. Η Μαρί Κιουρί πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934 από απλαστική αναιμία από την υπερβολική έκθεση της στην ακτινοβολία, αφού πάντα κουβαλούσε μαζί της φιαλίδια με ράδιο.

Άλμπερτ Αϊνστάιν και Μαρί Κιουρί συναντήθηκαν σε συνέδριο φυσικής όπου μοιράστηκαν τις επιστημονικές τους απόψεις με τον πρώτο να κάνει δηλώσεις στην συνέχεια ότι νιώθει ευγνώμων που γνώρισε μια τεράστια επιστήμονα. Σήμερα οι ανακαλύψεις και των δύο είναι τα θεμέλια για την συνέχιση και την εξέλιξη πολλών επιστημονικών ερευνών.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Λαμπροί επιστήμονες part 1