Loading

Κυριάκος Γεωργίου: Πώς ο Κυριάκος κατάφερε να γίνει Διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής της Lodgify στη Βαρκελώνη!

Ο Κυριάκος Γεωργίου, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Σήμερα δουλεύει στη Βαρκελώνη και είναι ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής (IT Manager) της Lodgify. Εγώ, μίλησα μαζί του θέλοντας να μάθω περισσότερο γι’ αυτό του το επίτευγμα, τι κόπους και τι θυσίες χρειάστηκαν μέχρι να πετύχει αυτή τη θέση. Πάμε να δούμε τι μας είπε…

1. Ήταν πάντα το όνειρο σου να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό;

Από μικρός μου άρεσαν τα ταξίδια, η εξερεύνηση και γενικά να έρχομαι σε επαφή με ξένες κουλτούρες και να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Επίσης, το γεγονός ότι και άλλα μέλη της οικογένειας μου είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό με επηρέασε θετικά στο να ακολουθήσω και εγώ το ίδιο μονοπάτι. Το αν μετά από 10 χρόνια θα με έβρισκα ακόμη εκτός Κύπρου, δεν το περίμενα.

2.  Θεωρείς ότι το να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο του Manchester σου έδωσε τα απαραίτητα εφόδια/έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου πορεία στην Αγγλία;

Οι σπουδές για εμένα όπως και για πάρα πολύ κόσμο θα μου μείνουν αξέχαστες. Όχι μόνο γιατί ήμουν τυχερός και έκανα φιλίες που διαρκούν μέχρι σήμερα, αλλά και γιατί  οι σπουδές μου με εφοδίασαν με τα απαραίτητα προσόντα για να ξεκινήσω δυναμικά την επαγγελματική μου καριέρα. Στο πανεπιστήμιο του Manchester έκανα τις σπουδές μου πάνω σε ένα εκσυγχρονισμένο πτυχίο και εκεί μου δίδαξαν τον σωστό τρόπο να μαθαίνω, δηλαδή το να σκέφτομαι δημιουργικά και να βρίσκω λύσεις ακόμη και αν δεν κατέχω όλες τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτό ήταν καθοριστικό καθώς η πληροφορική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα.

3. Πώς ήταν η εμπειρία του να κάνεις αίτηση για εργασία στην Αγγλία;

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία θα έλεγα. Το γεγονός ότι προερχόμαστε από την Κύπρο, σαν μέλος της ΕΕ, έκανε τα πράγματα πιο εύκολα καθώς δεν υπήρχε πολλή γραφειοκρατία. Μέσω του ίντερνετ και των πλατφορμών εξεύρεσης εργασίας μπορούσα άνετα να κάνω τις αιτήσεις για δουλειές σε ολόκληρη τη χώρα.

4. Βρήκες εύκολα δουλειά;

Ήταν μια πρόκληση, χωρίς υπερβολές. Ο λόγος βασίζεται καθαρά στον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει στην επαγγελματική αγορά της Αγγλίας. Για εμένα ήταν ένα μάθημα ζωής καθώς έπρεπε όχι μόνο να βρω μια οποιαδήποτε δουλειά αλλά πάνω από όλα να βρω κάτι που μου αρέσει να κάνω. Το σημαντικό όμως είναι ότι είχα τη στήριξη του τμήματος εργοδότησης του πανεπιστημίου που με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία για τις συνεντεύξεις και στις διαδικασίες πρόσληψης.

5. Ποια θεωρείς ότι ήταν τα πλεονεκτήματα του να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου πορεία στο εξωτερικό παρά στην Κύπρο;

Ας πάρουμε κάπως ανάποδα την ερώτηση. Τι εφόδια χρειάζομαι για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα; Οι πλείστοι εργοδότες πλέον έχουν υψηλές απαιτήσεις από τους νεαρούς επαγγελματίες και ζητούν εμπειρία, κάτι που τις περισσότερες φορές παίζει καθοριστικό ρόλο στην εργοδότηση. Πόσο μάλλον εμπειρία από το εξωτερικό, και ειδικά στην Αγγλία όπου τα επίπεδα εργασίας, εργοδότησης και επαγγελματικής επίδοσης είναι πολύ υψηλά. Επίσης, το εύρος των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα εκεί παρέχει αμέτρητες επιλογές για να μπορείς να βρεις την κατάλληλη δουλειά. Επομένως ήταν σημαντικό για την επαγγελματική μου κατάρτιση να αποκτήσω αρχικά εμπειρία από το εξωτερικό. Πίστευα ότι αν ξεκινούσα την καριέρα μου στην Κύπρο θα έχανα όλες τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να μου προσφέρει μια εξελιγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

6. Αντιμετώπισες κάποιες δυσκολίες τον πρώτο καιρό που ξεκίνησες να δουλεύεις στη Red Bull Racing-Technology;

Δεν θα έλεγα ότι αντιμετώπισα κάποια δυσκολία στην προσαρμογή. Αναλόγως το βρήκα αρκετά εύκολο, που μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι θα ξεκινούσα δουλειά στην Formula 1. Για εμένα τογεγονός ότι θα έκανα κάτι που ονειρευόμουν από μικρός μου έδινε την αυτοπεποίθηση και ενέργεια για μια σπουδαία αρχή.

7. Πως ήταν η εμπειρία του να δουλεύεις σε μια μεγάλη εταιρεία όπως τη  Red Bull Racing-Technology;

Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσα να αναφέρω ότι είμαι λάτρης του σπορ από μικρή ηλικία. Αυτό όμως που δεν γνώριζα είναι η τεράστια επιχείρηση που είναι στημένη για να μπορούν να παρουσιάζουν το θέαμα αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Η Red Bull Racing-Technology είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Formula 1 και εργοδοτεί κάπου στους 700 υπαλλήλους, όλοι αφοσιωμένοι σε ένα κοινό στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Από τις πρώτες ημέρες μου είχε κάνει εντύπωση το επίπεδο επαγγελματισμού που επικρατούσε και η στήριξη που είχα από τους συναδέλφους μου. Μπορώ να πω επίσης ότι η πίεση που ένιωθα ανά διαστήματα ήταν αισθητή καθώς ο ρόλος  που εκτελούσα και οι αρμοδιότητες μου σαν μηχανικός υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC Systems Engineer) έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των μονοθεσίων και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων μετά από μια σειρά από εικονικές προσομοιώσεις. Επομένως θα έλεγα ότι ήμουν τυχερός που είχα την ευκαιρία να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία.

8. Πώς πήρες την απόφαση να αλλάξεις δουλειά και ουσιαστικά να μετακομίσεις στη Βαρκελώνη;

Μετά από 4 χρόνια στην ομάδα, ένιωσα έτοιμος για το επόμενο βήμα, όχι μόνο στην επαγγελματική μου καριέρα αλλά και στην προσωπική μου ζωή. Άφησα λοιπόν πίσω τους φίλους μου, μάζεψα όλες τις αναμνήσεις και τα πράγματα μου και μετακόμισα στην όμορφη Βαρκελώνη. Την απόφαση την πήρα εφόσον είχα βρει ήδη την δουλειά μέσα από την πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Τώρα γιατί Ισπανία και όχι Κύπρο, ας πούμε ότι ακόμη δεν είχα ζήσει όσο θα ήθελα στο εξωτερικό και προτίμησα να ακολουθήσω το ένστικτο μου χωρίς να έχω καθόλου προσδοκίες.

9. Οι συνάδελφοι σου και οι πελάτες σας μιλούσαν αγγλικά ή έπρεπε να μάθεις ισπανικά;

Καταρχάς το να δουλεύεις σε μια πολυπολιτισμική εταιρεία είναι προνόμιο. Στο γραφείο οι πιο κοινές γλώσσες που επικρατούν είναι τα ισπανικά και τα καταλανικά, φυσικά όμως θα ακούσουμε και αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά μέχρι και πορτογαλικά. Για όσους υπαλλήλους ενδιαφέρονται, παρέχονται δωρεάν μαθήματα ισπανικών, καταλανικών, ακόμη και αγγλικών. Προσωπικά, μετά από 3 χρόνια μαθημάτων μπορώ να πω ότι έχω την ευχέρεια να μιλώ ισπανικά σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής επικοινωνούσα με τους συναδέλφους μου στα αγγλικά. Μαθαίνοντας όμως τη γλώσσα μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου σαν μέλος της κοινωνίας, κάτι που είναι δύσκολο αν δεν μιλάς την τοπική γλώσσα.

10. Γενικά αντιμετώπισες κάποιες δυσκολίες όταν ξεκίνησες την νέα σου δουλειά;

Το να δουλεύεις σε μια startup εταιρεία έχει τις δικές της προκλήσεις οι οποίες διαφέρουν από αυτές μια μεγάλης εδραιωμένης εταιρείας. Κάτι το αναμφισβήτητο είναι ότι σε μια startup οι αρμοδιότητες του καθενός είναι σαφώς περισσότερες. Παρόλα αυτά, δεν ήταν δύσκολη η προσαρμογή στον νέο μου ρόλο, πόσο μάλλον η προσαρμογή στην καινούργια κοινωνία και η εκμάθηση της γλώσσας.

11. Είσαι ευχαριστημένος με τη νέα σου δουλειά;

Η λέξη ευχαριστημένος δεν αρκεί για να περιγράψω το πως νοιώθω. Θυμάμαι την πρώτη ημέρα που πάτησα στο γραφείο και συγκρίνοντας με το που βρισκόμαστε τώρα είμαι περήφανος για την ομάδα μας αφού μετά από 4 σχεδόν χρόνια η εταιρεία έχει μεγαλώσει σε μεγάλο βαθμό.

Ένα από τα πράγματα που με κάνει να αγαπώ αυτό που κάνω είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική για εμάς. Δουλεύουμε σε ένα γρήγορα ανεπτυγμένο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας cloud προσπαθώντας να επικρατήσουμε στην αγορά της διαχείρισης ενοικίασης διακοπών (vacation rental management).

12. Πώς είναι η ζωή στη Βαρκελώνη;

Σίγουρα, σε σύγκριση με τη ζωή της Αγγλίας, μοιάζει περισσότερο στην ζωή που ξέρουμε στην Κύπρο. Όποιος έχει επισκεφτεί την Βαρκελώνη έχει να πει τα καλύτερα. Είναι μια ιστορική πόλη που συνδυάζει κουλτούρα, ωραίο φαγητό, αρχιτεκτονική, νυχτερινή ζωή και ας μη ξεχνάμε τη θάλασσα και τον καλό καιρό!

13. Γενικά τι έχεις να πεις σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στο εξωτερικό;

Οι εμπειρίες, κατάρτιση και τα προσόντα που απέκτησα στο εξωτερικό με έχουν διαμορφώσει ως άτομο και σε ένα σωστό επαγγελματία. Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους αυτούς που ψάχνουν το δικό τους επαγγελματικό μονοπάτι  να επιδιώξουν τη ζωή και εργασία στο εξωτερικό. Διαμένοντας στο εξωτερικό τους εύχομαι επίσης να μάθουν μια νέα γλώσσα, γιατί έτσι μαθαίνουν ένα νέο τρόπο σκέψης και ένα νέο τρόπο να βλέπουν τη ζωή.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κυριάκος Γεωργίου: Πώς ο Κυριάκος κατάφερε να γίνει Διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής της Lodgify στη Βαρκελώνη!