Loading

Κύπριοι οδηγοί: έτσι, γιατί μπορούμε!

Απρόσεκτος, βιαστικός, ανεύθυνος, αγενής, κακός, ανυπόμονος, ξεροκέφαλος και επικίνδυνος … και λίγα είναι και με επιείκεια είναι, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Κύπριου οδηγού. Οι περισσότεροι δρόμοι του ανήκουν (και δικαιωματικά αφού πληρώνει φόρους), οδηγεί πολλές φορές επιθετικά και εγωιστικά.

ΟΚ παντού στον κόσμο θα βρεις απρόσεκτους οδηγούς, στην Κύπρο όμως είναι φαινόμενο.

Ίσως να είμαστε απρόσεκτοι επειδή είμαστε αρκετά προσεκτικοί! Μας ενδιαφέρει να μην μας φύγει τίποτα και προσέχουμε τους πάντες και τα πάντα: ποιος είναι αυτός που οδηγάει απέναντι, ποιος είναι αυτός που περπατάει στο πεζοδρόμιο, ποιος είναι είναι αυτός που θέλει να διασταυρώσει, ακόμα και ποιος μας προσπερνάει στο highway γυρνάμε να δούμε ή ποιον προσπερνούμε εμείς. Ελέγχουμε ταυτόχρονα τις βιτρίνες των καταστημάτων και την κίνηση στις καφετέριες, έτσι γιατί μπορούμε! Τελικά καταφέρνουμε να τα κάνουμε όλα αυτά και απλά προσθέτουμε ένα α στερητικό στη λέξη προσεκτικός.

Ο Κύπριος οδηγός είναι η επιτομή του multitasking.

Εκτός από τον … δρόμο, κοιτάμε συνεχώς το κινητό μας αφού οδηγάμε με αναμμένα τα 4G μπας και χάσουμε κανένα μήνυμα στο messenger. Το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου έχει διπλή χρήση για μας μιας και εκτός από τη χρήση που προτείνει ο κατασκευαστής, το χρησιμοποιούμε και για να φτιάχνουμε το μαλλί ή το make-up. Πάντα υπάρχει καφές ή άλλο ρόφημα στην ειδική θήκη και επειδή πολλοί Κύπριοι είναι και μερακλήδες το συνδυάζουν με τσιγάρο. Τρώμε και καμιά πίτα ή σάντουιτς όταν πεινάμε, γιατί τα θέλουμε ζεστά και δεν μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας. Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις οδηγών που συνδυάζουν το οδήγημα στον αυτοκινητόδρομο με χαλαρό διάβασμα λογοτεχνικού ή εφημερίδας. Πλήρης ανευθυνότητα.

Μια ζωή είμαστε βιαστικοί. Τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα: πατάμε λίγο περισσότερο «γκάζι» να προλάβουμε το φανάρι, κορνάρουμε σε όσους θεωρούμε ότι πηγαίνουν 10km την ώρα λιγότερο απ’ όσο θεωρούμε εμείς επιτρεπτό όριο ταχύτητας και δοκιμάζουμε τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου στα κυρτώματα κάτι που ίσως μας εξασφαλίσει 5 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Όλα αυτά τα κάνουμε ενώ θα μπορούσαμε πολύ απλά να είχαμε φύγει απ’ το σπίτι 5 λεπτά νωρίτερα. Εκτός από βιαστικοί είμαστε και ανυπόμονοι. Το έχουμε ως λαός, μάλλον, να είμαστε παρορμητικοί.

Αναβοσβήνουμε τα φώτα στον μπροστινό μας για να του μεταφέρουμε το μήνυμα «κουνήσου» και πεταγόμαστε να βγούμε στο δρόμο και αναγκάζουμε τον οδηγό που έρχεται προς τα πάνω μας να ελαττώσει για να μην μας τρακάρει.

Σ’ όλα έρχεται να προστεθεί και η αγένεια. Παρκάρουμε στα πεζοδρόμια ή πιάνουμε τα μπλε parking χωρίς να τα έχουμε ανάγκη και χωνόμαστε στη θέση του parking που άλλος περίμενε να μπει. Λάθη όλοι κάνουμε, πολλές φορές όμως βλέπεις κάποιον να βρίζει ή να κάνει χειρονομίες λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. Πώς να το κάνουμε, είμαστε ξεροκέφαλοι! Βγαίνοντας όμως μια βόλτα με το αμάξι παρατηρείς ένα λαθάκι εδώ, ένα πιο κάτω, ένα παραπέρα και μοιάζει με σύγχρονες συμπληγάδες όποια και αν είναι η κατεύθυνσή σου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά εκτός από κακοί οδηγοί, καταλήγουμε να είμαστε και επικίνδυνοι. Στις φλέβες μας κυλάει περίσσια αδρεναλίνη και αφού εμπιστευόμαστε τις οδηγικές μας ικανότητες πάμε όσο πιο πολύ μας παίρνει πάνω από το όριο ταχύτητας. Θα άκουσες και συχνά το «δικαιούμαι 120 στο highway ένεν;» (ενώ το όριο είναι 100 χιλιόμετρα). Έτσι κι αλλιώς τι αξία θα είχαν οι νόμοι αν δεν τους καταπατούσαμε και λίγο!

Αν είχαμε κάποιου είδους superhero στην Κύπρο ενοείται πως θα είχε στόχο να καταπολεμήσει τη διαφθορά, στον ελεύθερο του χρόνο όμως θα προσπαθούσε να συμμορφώσει τους οδηγούς. Αν υπήρχε, ίσως να ξεκινούσε με αυτούς που το χερούλι του φλας το έχουν μόνο για να κρεμάνε την καρτέλα αλλαγής λαδιού.

Θυμηθείτε και το αρχαιοελληνικό ρητό που λέει: «δείξε μου το δρόμο σου, να σου πω τι οδηγούς έχεις!»

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κύπριοι οδηγοί: έτσι, γιατί μπορούμε!