Loading

Κυπριακή Καλαθόσφαιρα: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Στην Κύπρο οι περισσότεροι φαν του αθλητισμού δίνουν περισσότερη σημασία στο ποδόσφαιρο, όμως η καλαθόσφαιρα είναι αποδεκτό από όλους ότι πρόκειται για ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα αλλά δεν χαίρει της απαραίτητης σημασίας το νησί. Η καλαθόσφαιρα έχει προσφέρει πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Κύπρο. Διαθέτει μια ιστορία που πρέπει να την μάθουν όλοι, οπότε πάμε να δούμε σε συντομία το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της καλαθόσφαιρας στην Κύπρο.

cullmantribune.com

Παρελθόν:

Για την ιστορία, η Κύπρος γνώρισε την καλαθόσφαιρα το 1947 σε ένα αγώνα επίδειξης. Συγκεκριμένα στους αγώνες στίβου στην Λευκωσία όπου τέθηκαν αντιμέτωποι η ομάδα των Ελλήνων αθλητών με τους Έλληνες ομογενείς της Αιγύπτου. Ήταν η πρώτη φορά που φίλαθλοι και αθλητικοί παράγοντες παρακολουθούσαν αγώνα καλαθόσφαιρας ο οποίος μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι διεξήχθη σε χωμάτινη επιφάνεια. Ο ενθουσιασμός των Κυπρίων για το άθλημα ήταν άμεσος, έτσι άρχισαν να δημιουργούν ομάδες και γυμναστικούς συλλόγους, στους οποίους οι νέοι θα μάθαιναν το άθλημα.

Σιγά σιγά δημιουργήθηκαν περισσότερες ομάδες και διοργανώσεις, καθώς και η εθνική  Κύπρου η οποία ξεκίνησε να προσκαλείται σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις. Με τη δημιουργία της Κυπριακής Ομοσπονδίας καλαθόσφαιρας, η Κύπρος είχε πλέον την δική της ταυτότητα στο άθλημα.

https://www.cyprusbasket.net/portal/wp-content/uploads/2019/08/52811a78edd033844cfd6de6ee7875f2741ffffa.jpg

cyprusbasket.net

Παρόν:

Κακά τα ψέματα, στην Κύπρο η καλαθόσφαιρα βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων και διαφημιστών προτιμούν το ποδόσφαιρο, κάτι που δεν αφαιρεί όμως την αγάπη που έχει ένα συγκεκριμένο μέρος Κυπρίων για το άθλημα. Η αίγλη του NBA ,του μπασκετικού Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και τα κατορθώματα της Εθνικής Ελλάδος, είναι κάτι πολύ μακρινό για τα δεδομένα της μικρής μας Κύπρου.

Το άθλημα δεν τυγχάνει της απαραίτητης σημασίας από ενήλικους φιλάθλους, αλλά από ότι φαίνεται σε μικρή ηλικία ελκύει πολλά παιδιά να το δοκιμάσουν. Οι ακαδημίες καλαθόσφαιρας στην Κύπρο προσφέρουν μία καλή εκπαίδευση στο άθλημα αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν κρατιούνται και δεν ωθούνται να προσπαθήσουν για το καλύτερο λόγω της δημοτικότητας του αθλήματος στην Κύπρο.

https://d3fldh011ywsk8.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/08/basketball-on-court.jpg

cloudfront.net

Μέλλον:

 Αν και ανάφερα ότι οι τελευταίες γενιές της κυπριακής καλαθόσφαιρας είναι κάπως παραμελημένες,  όχι τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά στο πώς να κρατήσουν το μυαλό των παιδιών στον σωστό δρόμο έτσι ώστε να αναπτυχθούν στο άθλημα. Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες, θεωρώ ότι δεν λαμβάνουν  τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθούν στην Κύπρο και αυτό ισχύει όχι μόνο στην καλαθόσφαιρα αλλά και σε άλλα αθλήματα, καθώς όσο ταλέντο και αν έχουν από πιτσιρίκια, ο ψυχολογικός τομέας χρειάζεται μεγάλη διόρθωση από τις ακαδημίες και τους προπονητές στην Κύπρο.

https://ak.picdn.net/shutterstock/videos/1016895061/thumb/12.jpg

shutterstock.com

 Ωστόσο, κάποια παιδιά καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μετριότητα και να αποκτήσουν σωστές βάσεις για να αφήσουν το στίγμα τους στα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και θέλω να ελπίζω σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως Κύπριος ότι θα υπάρξουν τα ταλέντα με την σωστή εκπαίδευση και δουλεία που θα σπρώξουν την καλαθόσφαιρα στην Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο.

Εν κατακλείδι, η καλαθόσφαιρα στην Κύπρο χρειάζεται δουλειά όχι μόνο για να βλέπουμε καλύτερο θέαμα αλλά για να τραβήξει τα βλέμματα του κόσμου. Χρειαζόμαστε αυτό το κάτι που θα ξυπνήσει την αγάπη του κόσμου για το άθλημα και θα βάλει την Κύπρο στον Παγκόσμιο Χάρτη της καλαθόσφαιρας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: kerkida.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κυπριακή Καλαθόσφαιρα: παρελθόν, παρόν και μέλλον.