Loading

“Κυνηγώντας” το Βόρειο Σέλας

svg4 Απριλίου, 2019TravelbeezNews bee

Του Αντρέα Ζάνη

Με αφορμή μια συζήτηση που είχα χθες με δυο φιλαράκια, αποφασίστηκε αμέσως ο τίτλος του 3ου μου «ταξιδιού». Και η λέξη ταξίδι σε εισαγωγικά γιατί δυστυχώς, προς το παρόν κυνηγώ το Βόρειο Σέλας μόνο στα όνειρά μου και αποτελεί στόχο ζωής.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω λοιπόν ένα προορισμό διαφορετικό από τους άλλους. Ένα προορισμό ο οποίος απαιτεί επιμονή και υπομονή, ώστε να πραγματοποιηθεί.

Ο όρος «κυνήγι» ίσως ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας μιας και το Βόρειο Σέλας είναι ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο που για να το δεις χρειάζεται να τρέξεις και να το κυνηγήσεις και φυσικά αρκετά μεγάλη δόση τύχης.

Κατ’ ακρίβεια είναι πιο πιθανό να συναντήσετε αλιγάτορα στον αέρα καθώς πετάτε με ελικόπτερο, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, παρά το Βόρειο Σέλας (Εντάξει όχι τόσο υπερβολικά αλλά επιάσατε το πόιντ)!

Λοιπόν, Βόρειο Σέλας!!! Τι είναι ακριβώς? Πρόκειται για ένα ουράνιο φαινόμενο που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων που ξέφυγαν από τον ήλιο και παγιδεύτηκαν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου εξαιτίας των ηλιακών ανέμων (Ναι ναι έκαμα το search στο google).

Με άλλα λόγια; Είναι ένα ουράνιο φυσικό φαινόμενο, σπάνιας ομορφιάς, πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα ουράνια σχέδια. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε Βόρειες πολικές χώρες, όπως η Ισλανδία. Επίσης στην Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία καθώς και σε περιοχές της Σκωτίας. Ονομάζεται επίσης και Aurora Borealis!

Θέλοντας λοιπόν να πραγματοποιήσω το ταξίδι αυτό στο μέλλον, πιο κάτω κατέγραψα τους λόγους που με εξιτάρει σαν ιδέα.

Λόγοι που θέλω να κυνηγήσω το Βόρειο Σέλας

 • Το Βόρειο Σέλας ποτέ δεν είναι το ίδιο, δηλαδή κάθε φορά που εμφανίζεται σου χαρίζει μία μοναδική εμπειρία.
 • Η διαδικασία για να το εντοπίσουν είναι μια πραγματική περιπέτεια, αφού μέχρι και οι ειδικοί δεν μπορούν να υπολογίσουν το που και πότε θα εμφανιστούν. Γι’ αυτό απ’ ότι διάβασα οι οργανωτές εκδρομών δεν υπόσχονται ότι θα το συναντήσετε κατά την εκδρομή και έτσι οι πλείστοι ζητούν προπληρωμή!
 • Γιατί έρχεσαι σε επαφή με την άγρια φύση, κάτι που φυσικά δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να συναντήσεις στην πόλη
 • Παίρνεις μία διαστημική γεύση μιας και διαστημικές αποστολές στο Δία και στον Κρόνο ανακάλυψαν πως παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και εκεί!
 • Όλο αυτό αποτελεί μια προσωπική περιπέτεια, ένα άγνωστο ταξίδι χωρίς εγγύηση του τι θα συναντήσεις και μόνο αυτή η περιέργεια που σου προκαλεί είναι ένα μοναδικό συναίσθημα!

Τι πρέπει να προσέξουμε κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας:

 • Το Βόρειο Σέλας είναι ένα φαινόμενο που μπορείς να παρατηρήσεις από πολλά μέρη του κόσμου, γι’ αυτό η σωστή επιλογή τοποθεσίας θα κρίνει ανάλογα την περιπέτεια σας.
 • Μείνετε μακριά από το φως!! Η ακτινοβολία του φωτός από τις πόλεις περιορίζει την ένταση του φαινομένου. Γι’ αυτό βγείτε έξω από την πόλη.
 • Προσπαθήστε το ταξίδι σας να μην περιτριγυρίζετε μόνο γύρω από το Βόρειο Σέλας γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην τα συναντήσετε.

Κίνδυνοι που κρύβει αυτό το ταξίδι:

 • Ποτέ μην προσπαθήσετε να βρείτε μόνοι σας το Βόρειο Σέλας, χωρίς οδηγό, έτσι ώστε να έχετε πάντα την βοήθεια κάποιου που γνωρίζει την περιοχή γιατί είναι εύκολο να χαθείς σ’ αυτό το κυνήγι, ειδικά αν εξερευνάς αχανείς εκτάσεις μιας ξένης χώρας και βλέπεις μπροστά σου μόνο… δέντρα!
 • Οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν απότομα και η θερμοκρασία να πέσει στους μείον 30 βαθμούς. Γι’ αυτό φροντίστε να ντυθείτε κατάλληλα.
 • Το ταξίδι αυτό απαιτεί να χυθείτε στην άγρια φύση, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε το νου σας και να μην την πατήσετε από κινδύνους που κρύβει οποιαδήποτε τέτοια τοποθεσία. Επομένως ντυθείτε και ανάλογα!

Το Βόρειο Σέλας λοιπόν, κατά την γνώμη μου αξίζει την προσοχή μας!

Μπορεί εύκολα να προσφέρει στον οποιοδήποτε ένα ταξίδι-περιπέτεια στο άγνωστο. Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε, ετοιμάστε βαλίτσες και ετοιμαστείτε να κυνηγήσουμε το άγνωστο, σε ένα κυνήγι διαφορετικό απ’ τα άλλα. Ένα κυνήγι χρωμάτων και πρωτόγνωρων αισθήσεων. Aurora Borealis!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  “Κυνηγώντας” το Βόρειο Σέλας