Loading

Kuru: Το γέλιο του θανάτου

 Έχουν ακουστεί κατά διαστήματα διάφορες σπάνιες και δυσνόητες ασθένειες ή παθήσεις που έρχονται στην επιφάνεια και ξεσηκώνουν τον κόσμο που βρίσκεται σε άγνοια.  Ασθένειες που δημιουργήθηκαν από τρομακτικές καταστάσεις , καθώς άλλο τόσο τρομακτικές είναι οι συνέπειες που αφήνουν στο πέρασμα τους. Τρανταχτό παράδειγμα αυτού μπορεί ,άμεσα ,να θεωρηθεί και η σπάνια πάθηση “kuru” ή αλλιώς “το γέλιο του θανάτου”.

Ιστορικό πλαίσιο

Κατά την δεκαετία του ’50 υπήρχε η πεποίθηση πως οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν την ζωή τους μετά από μια κρίση υστερικού γέλιου. Τότε ο κόσμος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου , καθώς επιστήμονες και γιατροί προσπάθησαν να εξετάσουν κατά ποσό η φήμη αυτή  ισχύει. Τελικά, φως στο τούνελ έδωσε ο Αμερικανός γιατρός Carleton Gajdusek , ο οποίος διαπίστωσε, αρχικά, πως την συγκεκριμένη πάθηση την αποκτούσαν μόνο άτομα της φυλής Fore, στη Νέα Γουινέα. Στην συνέχεια ανακάλυψε πως η αιτία θανάτου δεν ήταν ποτέ το ξέσπασμα γέλιου, αλλά κάτι πολύ  ανατριχιαστικό…  Η ασθένεια αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι , τα μέλη της συγκεκριμένης φυλής έκαναν κανιβαλισμό και έτρωγαν τα νεκρά σώματα των συνεταίρων τους. Το 1976  ο Gajdusek κέρδισε Νόμπελ για αυτή του  την ανακάλυψη.

upload.wikimedia.org

Το νεκρικό έθιμο των Fore

Από τα τέλη του 19ου αιώνα τα μέλη της φυλής αυτής είχαν ως έθιμο να διαμελίζουν τα νεκρά σώματα των συγγενών τους και να τα μαγειρεύουν παραδοσιακά.  Ο λόγος που γινόταν αυτή η διαδικασία ήταν το γεγονός ότι υπήρχε η ιδεολογία πως κατά την βρώση τους θα απελευθερωνόταν το πνεύμα των κεκοιμισμένων. Επιπρόσθετα , οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν το δικαίωμα να τρώνε μόνο από το μέρος του εγκεφάλου, το οποίο κατείχε τις πιο πολλές μολυσματικές πηγές συγκεντρωμένες. Για αυτό τον λόγο τα πιο πολλά κρούσματα θανάτου από αυτή την ασθένεια ήταν τα γυναικόπαιδα.

mixanitouxronou.com.cy

Συμπτωματολογία

Η πάθηση «kuru» προσβάλλει τόσο το νευρικό , όσο και το μυϊκό σύστημα. Επομένως , τα κυρία συμπτώματα είναι η αστάθεια του σώματος, το τρέμουλο και το μη ελεγχόμενο γέλιο. Αξίζει να τονισθεί ότι δημιουργείται στο σώμα κύμα συχνών δονήσεων και για αυτό η ασθένεια ονομάστηκε «kuru», αφού προέρχεται από την λέξη «kuria» ή «guria» , που σημαίνει «να ταρακουνήσει».  

taxydromos.gr

 Επιπτώσεις μέχρι σήμερα…

Στις μέρες μας η ασθένεια αυτή υπάρχει ακόμη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια . Δυστυχώς, είναι ανίατη και οι πάσχοντες δεν έχουν τα  απαραίτητα μέσα για να θεραπευτούν.  Στην σύγχρονη κοινωνία είναι γνωστή ως νευροεκφυλιστική διαταραχή  και οφείλεται στο γεγονός ότι τοξικές πρωτεΐνες μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ασθένεια “kuru” βρισκόταν για χρόνια κρυμμένη στις ξεχασμένες μάστιγες της ανθρωπότητας. Πίσω στην επιφάνεια ήρθε την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη, όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία των τρελών αγελάδων.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fanpage.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Kuru: Το γέλιο του θανάτου