Ένας κρότος, κάτι σαν κανονιοβολισμός, κάτι σαν κεραυνός, ακούγεται το πρωινό της 27ης Αυγούστου του 1883 στο Περθ της Αυστραλίας. Δεν πρόκειται όμως ούτε για άσκηση του στρατού, ούτε για εχθρική επίθεση και – μιας και ο ουρανός ήταν καταγάλανος – ούτε για προμηνυόμενη καταιγίδα. Στην πραγματικότητα, η πηγή αυτού του μυστηριώδους κρότου δεν βρίσκεται καν στην Αυστραλία, αλλά 3000 χιλιόμετρα μακριά, στο νησί Κρακατόα της Ινδονησίας.
Εκεί, η σεισμική δραστηριότητα γύρω από το ομώνυμο ηφαίστειο φτάνει στην κλιμάκωσή της και η τρίτη έκρηξη του ηφαιστείου μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών αποδεικνύεται και η σφοδρότερη. Τσουνάμι ύψους μέχρι και 45 μέτρων κτυπούν τις ακτές της ευρύτερης περιοχής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού Κρακατόα έχει πλέον εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη. Συνολικά, από τις εκρήξεις και τα τσουνάμι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 36,417 άνθρωποι, ενώ πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν.

wordpress.com
Η ένταση του ήχου στο επίκεντρο της έκρηξης υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 315 decibel, ενώ ακόμα και 160 χιλιόμετρα μακριά η ένταση δεν ήταν λιγότερη από 180 decibel. Και για να δώσουμε κάποια σημεία αναφοράς: 160 χιλιόμετρα είναι περίπου η απόσταση Πάφου – Παραλιμνίου ή Αθήνας – Τρίπολης, ενώ 180 decibel ισοδυναμούν με τον ήχο τον οποίο παράγει πύραυλος ο οποίος απογειώνεται. Να επισημάνουμε ότι η κλίμακα decibel είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι για παράδειγμα ένας ήχος 20 decibel είναι 10 φορές ισχυρότερος από έναν ήχο 10 decibel.

grooveboxstudios.com
Μέχρι και σήμερα, η έκρηξη του Κρακατόα παραμένει ο ισχυρότερος ήχος που έχει ποτέ καταγραφεί – ξεπερνώντας ακόμα και τις ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Ναγκασάκι και Χιροσίμα. Ο ήχος ήταν τόσο ισχυρός που όσοι βρίσκονταν σε ακτίνα 160 χιλιομέτρων έπαθαν ρήξη του ακουστικού τους τυμπάνου, χάνοντας έτσι μόνιμα την ακοή τους, ενώ, σύμφωνα με διάφορες βαρομετρικές μετρήσεις ανά την υφήλιο, το ωστικό κύμα της έκρηξης έκανε τον γύρο της Γης τρεισήμισι φορές.
Η έκρηξη του Κρακατόα είχε φυσικά τεράστιο αντίκτυπο και στο κλίμα της Γης. Μείωση θερμοκρασιών, αύξηση βροχοπτώσεων, καθώς και πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα ήταν μερικά από τα φαινόμενα τα οποία αποδόθηκαν στην έκρηξη του Κρακατόα. Μάλιστα, μπορούμε να συνδέσουμε το τελευταίο και με τον χώρο της τέχνης, καθώς εικάζεται ότι ο κόκκινος ουρανός στον διάσημο πίνακα ζωγραφικής του Edward Mund, «Η Κραυγή», ήταν μια έγκυρη απεικόνιση του δειλινού ουρανού της Νορβηγίας εν έτει 1893 (10 χρόνια μετά την έκρηξη).

wikimedia.org
Το Κρακατόα δεν είχε όμως πει την τελευταία του λέξη. Το 1927 νέες εκρήξεις στην περιοχή οδήγησαν στην ανάδυση ενός νέου νησιού, του Ανάκ Κρακατόα (το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «παιδί του Κρακατόα»), το οποίο είναι και αυτό ενεργό ηφαίστειο. Μια πρόσφατη έκρηξη το 2018 προκάλεσε τσουνάμι πέντε μέτρων το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 457 άτομα, ενώ η τελευταία μέχρι τώρα έκρηξη του Κρακατόα σημειώθηκε το πρωινό της 10ης Απριλίου του 2020, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.
Πηγές:
wikipedia.org, medium.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: hswstatic.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment