Loading

Κούκος: Ο πιο πετυχημένος απατεώνας του ζωϊκού βασιλείου

svg15 Νοεμβρίου, 2019SciencebeezΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Όλοι ζωντανοί οργανισμοί ζούμε την κάθε μέρα με ένα μονάχα μέλημα. Την επιβίωση του είδους μας και των γονιδίων μας. #sorrynotsorry λίγος εγωισμός δεν βλάπτει καθώς αν προσπαθούσαμε να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους δεν θα έμενε τίποτα για τον εαυτό μας.

Οι ανθρώποι σαν το ανώτερο είδος του πλανήτη ζούμε εις βάρος όλων των άλλων οργανισμών και ατομικά διεκδικούμε περισσότερα αγαθά για εμάς με κάθε δυνατό μέσο. Μερικά αγαθά που διεκδικούμε είναι περισσότερη ακαδημαική μόρφωση, ψηλότερος μισθός, λιγότερες ώρες εργασίας, περισσότερες ετήσιες άδειες, υγειέστερο φαγητό, γρηγορότερη εξυπηρέτηση στο σύστημα υγείας και η λίστα δεν σταματά. Διεκδικήσαμε πολλά με την αξία μας (ότι κι αν σημαίνει αυτό), αλλά διεκδικήσαμε πολλά και με το μέσο, το γλύψιμο, τα φακελλάκια, την προπαγάνδα και με το βομβαρδισμό γειτονικών χωρών. Όσο ανεπτυγμένοι και αν νιώθουμε σε όλες τις πτυχές της επιβίωσης σε σύγκριση με τα ζώα ίσως κάποια να μας ξεπερνούν και σε θέμα κακίας (στο όνομα της επιβίωσης). Όσο ανεπτυγμένοι και αν νιώθουμε η φύση θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Ο ευρωπαϊκός κούκος (Cuculus canorus) είναι ένα πουλί που γεννά παρασητικά νεογνά! Άλλοι κούκοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σαν καλοί γονείς, οι ευρωπαϊκοί κούκοι όμως αποφασίζουν να αφήσουν την ανατροφή των κλωσόπουλών τους σε άλλους γονείς (ναι ξέρω εύχεσαι και εσύ να μπορούσες να αφήσεις τα παιδία σου σε κάποιον και να φύγεις ανέμελος/η).

Κάθε θηλυκός κούκος λοιπόν έχει την ικανότητα να δώσει αυγά με σχήμα, χρώμα και σχέδιο σχεδόν πανομοιότυπο με τα αυγά του ξενιστή (παρασιτούμενου οικοδεσπότη) του. Μόλις γεννήσει ο ξενιστής του κούκου, ο κούκος τον τρομάζει και ο οικοδεσπότης φεύγει από την φωλιά του με αποτέλεσμα ο κούκος να εναποθέτει ένα αυγό του, ρίχνοντας ένα αυγό του ξενιστή έξω από τη φωλιά. Όταν ο ξενιστής επιστρέψει στη φωλιά του συνήθως αδυνατεί να ξεχωρίσει το αυγό του κούκου από το δικό του και έτσι κλωσσά όλα τα αυγά.

Επειδή όμως οι νεαροί κούκοι είναι γενετικά τροποποιημένοι απατεώνες, εκκολάπτονται λίγες μέρες πριν από τα πουλάκια του ξενιστή. Έτσι μόλις εκκολαυθούν σπρώχνουν τα άλλα αυγά με όλη τη δύναμη που διαθέτουν και τα ρίχνουν από τη φωλιά.

Μια βασική αρχή της εξελικτικής βιολογίας είναι ότι μια πρόσφατη απειλή για ένα είδος χρειάζεται πολλές γενιές μέχρι να αντιμετωπισθεί, ενώ μια μακραίωνη απειλή αντιμετωπίζεται εύκολα. Έτσι οι παλαιότεροι ξενιστές του κούκου ανέπτυξαν μηχανισμούς που τους βοηθούν να διακρίνουν διαφορές στα αυγά ή τους κλωσσούς ενώ οι πιο πρόσφατοι αδυνατούν να διακρίνουν διαφορές. Ακόμα πριν να εκκολαυθεί ο κούκος ξέρει ότι εάν ο ξενιστής είναι πολύχρονα παρασιτεμένος καλά κάνει μόλις βγει από το αυγό να ξεφύγει από τη φωλιά του. Ενώ αν είναι πρόσφατα παρασιτεμένος μπόρει να μιμηθεί το ‘κλάψιμο’ του ξενιστή και έτσι να διεκδικήσει φαγητό!

Εν συντομία ο ένας λόγος που ο κάθε θηλυκός κούκος μπόρει να καμουφλάρει τόσο καλά τα αυγά του είναι επειδή εξειδικεύεται στην αποπλάνηση ενός είδους ξενιστή. Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι ότι τα πουλιά κληρονομούν περισσότερα χαρακτηριστικά από το ιστορικό γονιδιώματος του πατέρα παρά της μητέρας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει σημαντική ποικιλομορφία στους απογόνους των κούκων,  έτσι μοιάζουν περισσότερο στους πρόσφατους ξενιστές.

Όσο ανεπτυγμένοι και αν νιώθουμε η φύση θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που πιστεύει ότι τα ζώα είναι αθώα ?.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κούκος: Ο πιο πετυχημένος απατεώνας του ζωϊκού βασιλείου