Loading

Κορωνοϊός VS κλιματική αλλαγή: Ποια «πανδημία» θα μας κοστίσει περισσότερο;

Αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοφανή κρίση, που έχει ήδη σκοτώσει κόσμο και απειλεί να καταστρέψει την οικονομία, και να κτυπήσει τριτοκοσμικές χώρες.  Όχι, δεν αναφέρομαι στον Covid-19, άλλα στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι σήμερα λόγω του κορωνοϊού, θρηνούμε περίπου μισό εκατομμύριο, κάθε χρόνο όμως πεθαίνουν  περίπου 4.2 εκατομμύρια ανθρώποι μόνο από μόλυνση του αέρα1, και περίπου 485000 άτομα  από κατάποση μολυσμένου νερού2, προβλήματα άμεσα συνυφασμένα με την κλιματική αλλαγή. Τσουνάμια, τυφώνες και κυκλώνες, ξηρασίες και πλημμύρες είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν φιγουράρει καθημερινά σε τίτλους ειδήσεων, κράτη δεν επιχορηγούν μελέτες, και κανείς δεν φαίνεται να αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα του για τον περιορισμό της εξάπλωσης της συγκεκριμένης «πανδημίας».

diem25.org

Και η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα πιο βοηθητικά μετρά που θα μπορούσαν να ληφθούν για να περιορίσουν την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όπως το να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πήγες ενέργειας, να κτίσουμε πιο πράσινα σπίτια, να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την χρήση πλαστικού, φαντάζουν αστεία μπροστά στα μετρά που πάρθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid.

Η παγκόσμια αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μας δείχνει ότι είναι εφικτό η θεωρία να γίνει πράξη, εάν υπάρχει αφοσίωση, και αίσθηση του κίνδυνου, καθώς και ότι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αρκετή δύναμη στα χέρια τους για να φέρουν αλλαγή. Παρόλο που είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια περιβαλλοντική κρίση, αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τον επερχόμενο κίνδυνο.

Τι μπορούμε όμως να διδαχτούμε από τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση του; Αρχικά, όπως έχουμε υπακούσει υποδειγματικά στις οδηγίες των επιδημιολόγων ,πρέπει με την ίδια σοβαρότητα να ακούσουμε και τους επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, και που εδώ και χρόνια μας κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, αλλά οι πράξεις μας δείχνουν πως τους αγνοούμε. Ο κορωνοϊός αποκάλυψε πως μπροστά σε οικουμενικό κίνδυνο, άνθρωποι και κυβερνήσεις μπορούν να ενωθούν, να συμφωνήσουν να αλληλοβοηθηθούν και μαζί να λάβουν μετρά και αποφάσεις. Κρίνεται λοιπόν τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει μια τέτοια συλλογική προσέγγιση και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

climate.nasa.gov

Ο κορωνοϊός επίσης μας διδάσκει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις μια κρίση αποτρέποντας και προλαβαίνοντάς την, με χώρες σαν την Κύπρο και την Ελλάδα οι οποίες έδρασαν νωρίς να καταπολεμούν τον ιό, ενώ χώρες όπως η Αγγλία και Ιταλία που στάθηκαν ανίκανες να προλάβουν τον ιό, να θρηνούν πολύ περισσότερα θύματα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικά αποδοτικό, εάν επενδύσουμε λοιπόν και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής καταστροφής και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, παρά να προσπαθήσουμε μετά να διορθώσουμε την ισοπεδωτική κατάσταση που έρχεται με βεβαιότητα. Και η αλήθεια είναι πως το ρολόι, έχει ήδη ξεκινήσει να κτυπάει αντίστροφα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊόυ βάλαμε μια προσωρινή παύση στης ζωές μας . Πολλοί από εμάς τους νέους μείναμε σπίτι, και ακόμη κλειστήκαμε στις χώρες σπουδών μας στο εξωτερικό θέλοντας να προστατεύσουμε όχι μονό τους εαυτούς μας, άλλα κυρίως τους γονείς και τους παππούδες μας. Για να περιορίσουμε όμως το περιβαλλοντικό πρόβλημα, που γίνεται όλο ένα και πιο φανερό πρέπει οι παππούδες μας, οι γονείς μας και εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε άμεσα τρόπο ζωής, για να προστατεύσουμε της γενιές που έρχονται.

References:

1. www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1,

2. www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/drinking-water.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: scx2.b-cdn.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κορωνοϊός VS κλιματική αλλαγή: Ποια «πανδημία» θα μας κοστίσει περισσότερο;