Loading

Κορωνοϊός Vs γρίπη. Μάθε να τα ξεχωρίζεις!

svg6 Νοεμβρίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Η κάθε εποχή που διανύει η ανθρωπότητα, χαρακτηρίζεται από διαφορετικά ιστορικά γεγονότα. Εμείς λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι διανύουμε την εποχή των λοιμώξεων! Και ειδικά τώρα που πλησιάζει χειμώνας, αναμένεται νέα έξαρση, αφού έχουμε από την μία την εποχιακή γρίπη (Influenza Α ή Β ή C) και από την άλλη τον κορωνοϊό. Τα ερωτηματικά για το πώς η εποχιακή γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο, είναι πολλά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το αν θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία του COVID-19 ή αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ιοί έχουν κοινά σημεία και διαφορές, κάτι που βοηθάει στον διαχωρισμό των δύο αυτή την περίοδο.

imagevars.gulfnews.com

Ομοιότητες

Πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά παθογόνα, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών αλλά σε διαφορετική οικογένεια. Και οι δύο ιοί, χαρακτηρίζονται από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, που μπορούν να προκληθούν κατά την εξέλιξη της λοίμωξης. Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, έως σοβαρές επιπλοκές και θάνατο.

Οι δύο ιοί συμπεριφέρονται παρόμοια, δηλαδή τα συμπτώματα που αρχικά εμφανίζονται, όπως βήχας, πυρετός και πονοκέφαλος, είναι ίδια. Αυτό το κοινό στοιχείο οφείλεται στον ίδιο τρόπο μετάδοσης. Ο κορωνοϊός και η γρίπη μεταφέρονται μέσω σταγονιδίων και προσβάλλουν ως επί το πλείστον το αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δύο ιοί μεταδίδονται με ίδιο τρόπο, κάνει τους ειδικούς να προβλέπουν, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο το COVID-19, θα ελαττώσουν και τις επιπτώσεις της εποχιακής γρίπης.

Διαφορές

Παρότι οι δύο ιογενείς μολύνσεις μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο, αυτό που τις κάνει κυρίως να διαφέρουν, είναι η ταχύτητα της μετάδοσης του ιού. Ο ιός της γρίπης μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα από τον κορωνοϊό, αλλά η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μικρότερη. Δηλαδή ο χρόνος από την πρώτη επαφή με τον ιό έως την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Από την άλλη η περίοδος επώασης της ασθένειας του κορωνοϊού ποικίλλει μεταξύ 2 και 14 ημερών και συνήθως είναι 4 – 6 ημέρες. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το ότι τα παιδιά είναι οι κυριότεροι μεταδότες της γρίπης, σε αντίθεση με τον Covid19, που δεν μεταφέρεται εύκολα στα παιδιά.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τα συμπτώματα;

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης, είναι πολύ συχνά συμπτώματα της ασθένειας του κορωνοϊού, ενώ στην γρίπη αυτά είναι πιο σπάνια συμπτώματα. Εκτός από αυτά, η ρινική συμφόρηση / καταρροή εκδηλώνεται μερικές φορές στους ασθενείς που νοσούν από γρίπη και σπανιότερα σε αυτούς από κορωνοϊό.

verywellhealth.com

Ποιος από τους δύο ιούς είναι επικινδυνότερος;

Αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαντηθεί με 100% σιγουριά. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν καταγραφεί μέσω επιδημιολογικών ερευνών για το Covid19, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα είναι ψηλότερη για τους εξής λόγους:

– Το ποσοστό των σοβαρών και κρίσιμων περιπτώσεων (15% και 5% αντίστοιχα) είναι μεγαλύτερο από αυτό της εποχιακής γρίπης.

– Η θνησιμότητα που επιφέρει ο κορωνοϊός, σήμερα ανέρχεται στο 3-4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την γρίπη είναι μόλις 0,1%

– Για τους ασθενείς της εποχιακής γρίπης υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής με αντιικά χάπια και η δυνατότητα πρόληψης μέσω εμβολίου. Δυστυχώς, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν έχει βρεθεί ούτε φάρμακο ούτε εμβόλιο ακόμα.

irishtimes.com

Οι διαφορές, οι ομοιότητες και όλα τα στοιχεία που συλλέγουν οι ειδικοί για τους ιούς δεν μπορούν από μόνα τους να συμβάλλουν στο περιορισμό των κρουσμάτων. Η ατομική ευθύνη και συνείδηση είναι ο καταλυτικότερος παράγοντας αυτή τη στιγμή. Ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, ακολουθούμε τους κανόνες, για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: menhouse.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κορωνοϊός Vs γρίπη. Μάθε να τα ξεχωρίζεις!