Από το 1992, η τελευταία Τετάρτη του Απριλίουέχει κηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Με αφορμή λοιπόν, την ημέρα αυτή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Θορύβου, ας θυμηθούμε ότι τα κορναρίσματα, οι συναγερμοί, οι οικοδομικές εργασίες, οι θόρυβοι από τα μέσα μεταφοράς είναι φαινόμενα που μας «ξεκουφαίνουν» καθημερινά.
Η πραγματικότητα είναι ότι μας αρέσει το lifestyle θορύβου! Λατρεύουμε τις μεγάλες πόλεις, τις μοντέρνες υποδομές, κυκλοφορούμε σε πολυσύχναστους δρόμους, τα «δίνουμε όλα» στο γήπεδο, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις με δυνατή μουσική. Όμως, ο θόρυβος μας εκδικείται αργά και σταθερά. Τα πολλά ντεσιμπέλ που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τα αυτιά μας κλονίζουν τα νεύρα μας και μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας.
Στην ουσία η ηχορύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της, προκαλεί ένα φαύλο κύκλο στον οργανισμό μας. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την πίεση και οδηγεί σε στρες. Επιπλέον, ο θόρυβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ύπνου. Ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηχορύπανση εμφανίζουν τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία και την κατατάσσει ως το 2ο πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, η μέτρηση έντασης του ήχου απαιτείται για αερολιμένες όπου οι ετήσιες κινήσεις αεροσκαφών υπερβαίνουν τις 50 000. Στην Κύπρο όμως τα αεροδρόμια μας παρουσιάζουν έντονο εποχιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των πολιτών να μην μπορούν να καταγραφούν στη βάση ετήσιων όρων. Για να θεραπευτεί η κυπριακή αυτή ιδιαιτερότητα, προτείνεται όπως μειωθεί η πρόνοια στη σχετική νομοθεσία σχετικά με τον ετήσιο όρο πτήσεων από 50 000 σε 10 000, ώστε να αφορά και τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου η υποχρέωση για έλεγχο του θορύβου. Σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι οι αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου να υποχρεούνται διά νόμου να υποβάλλουν εκθέσεις περιβαλλοντικού θορύβου με τη χαρτογράφηση του θορύβου, να συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με τον περιβαλλοντικό θόρυβο και τις επιδράσεις του στους πολίτες, καθώς και να ετοιμάζουν σχέδια δράσης βασισμένα στα αποτελέσματα της χαρτογράφησης.
Ο θόρυβος και η ηχορύπανση, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και επιβαρύνουν περαιτέρω την ποιότητα του αστικού ατμοσφαιρικού αέρα, το ατομικό, οικογενειακό και εθνικό οικονομικό κόστος. Ιδιαίτερα συμβάλλει στις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και στην ηχορρύπανση που αποτελούν το κρίσιμο σημείο που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Kόντρα λοιπόν στα υψηλά decibel ή κόντρα στη ποιότητα της ζωής μας! Εσύ τι διαλέγεις;
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment