Στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, στη Ρόδο, τοποθετείται η δημιουργία και κατασκευή ενός από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αφού ανάμεσα στην Μεγάλη Πυραμίδα της Γκύζας, στους Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και το άγαλμα του Διός στην Ολυμπία αναφερόμαστε και στον Κολλοσσό της Ρόδου. Ένα άγαλμα τεραστίων διαστάσεων – όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα του – κατασκευασμένο από μπρούτζο και σίδηρο, με κούφιο εσωτερικό και μεγάλο ύψος, που δυστυχώς ύστερα από 60 χρόνια παρουσίας στο νησί είχε υποστεί μια -μάλλον- κολοσσιαία πτώση!
Ας μεταφερθούμε όμως στο «σμαραγδένιο νησί» με την μακραίωνη ιστορία στους Ελληνιστικούς χρόνους περί το 305 π.Χ. , όπου το βασίλειο της Μακεδονίας ύστερα από τον Φίλλιπο και τον Μέγα Αλέξανδρο βρίσκεται στο απόγειο της ακμής του μέχρι και τον θάνατο του τελευταίου και την περίοδο που ακολουθεί με τους διαδόχους του θρόνου να μάχονται μεταξύ τους και να αναζητούν συμμάχους , ικανούς πολεμικά και στρατιωτικά να κατατροπώσουν τους αντιπάλους τους. Οι Ρόδιοι με την έντονη εμπορική και οικονομική παρουσία στο Αιγαίο, είχαν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του Πελάγους, αρνούνται όμως να συμμαχήσουν με τον Αντίγονο Ά, έναν από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου, κατά του Πτολεμαίου της Αιγύπτου με αποτέλεσμα ο γιος του Αντίγονου να πολιορκήσει το νησί για έναν ολόκληρο χρόνο και παρόλη την στρατιωτική υπεροχή του Δημητρίου του Πολιορκητή, οι Ρόδιοι απωθούν τον εχθρό, ο οποίος άφησε πίσω του τον πολιορκητικό μηχανισμό και τον οπλισμό του .
Οι κάτοικοι του νησιού αποφασίζουν να πουλήσουν τον εγκαταλελειμμένο πολεμικό εξοπλισμό και με τα χρήματα αυτά να τιμήσουν τον Θεό Ήλιο ( ή Θεό Απόλλωνα, πολλές φορές ταυτίζονται ), προστάτη του νησιού και σταθερή μορφή ακόμα και από την μυθολογία και τους θρύλους του νησιού – μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος ήταν μια γυναικεία μορφή, σύζυγος του Θεού Ήλιου και από την ένωση του δημιουργήθηκαν οι Ηλιάδες.
Το έργο αναλαμβάνει ο Αρχιτέκτονας Χάρης και περνούν δώδεκα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του, περίπου το 280 π.Χ. . Αποτελούσε ζωντανό σύμβολο της γενναιότητας και ανδρείας των Ροδίων, τη σημασία της αντίστασης και της ελευθερίας καθώς και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων προς τον προστάτη τους, ενώ ταυτόχρονα αναδείκνυε την οικονομική, πολιτισμική και την τεχνολογική υπεροχή ενός ολόκληρου πολιτισμού .
Φανταστείτε ένα άγαλμα τοποθετημένο σε ένα μαρμάρινο υπόβαθρο – η ακριβής τοποθεσία του μας παραμένει ακόμα άγνωστη- με μία αγέρωχη ανδρική φιγούρα να εκτείνεται σε ύψος 33 μέτρων, το υλικό του να αντανακλά τον ήλιο και να γίνεται ορατό στο ανθρώπινο μάτι από χιλιόμετρα μακριά, ενώ ιστορικοί αναφέρουν ότι πιθανότατα είχε το ίδιο ύψος με το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη!
Φυσικά, η ιστορία αυτή δεν τελειώνει τόσο λαμπρά όσο ξεκίνησε …
Εξήντα χρόνια μετά, ένας σεισμός γίνεται η αιτία το μεγαλοπρεπές αυτό έργο να καταρρεύσει και τα συντρίμμια του να θέσουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού και το μαντείο που άλλοτε προέτρεψε τους Ροδίους να κατασκευάσουν τον Κολοσσό, τώρα τους συμβουλεύει να μην προχωρήσουν σε αναστήλωση. Έτσι, τα συντρίμμια κοσμούσαν το νησί για περίπου 900 χρόνια μέχρι που το «νησί των ιπποτών» πέφτει στα χέρια ενός Συρίου Πρίγκηπα, ο οποίος πουλά τον ορείχαλκο με τον οποίο είχε κατασκευαστεί το άγαλμα.
Ένα έργο που χτίστηκε με τα χρήματα που πήραν οι κάτοικοι από την πώληση του εχθρικού οπλισμού, τώρα το ίδιο τίθεται προς πώληση και πρόκειται το υλικό του να χρησιμοποιηθεί για την κοπή νομίσματος, γεγονός που μάλλον, όπως όλα στην ζωή, ενέχει και μία δόση ειρωνείας! Η ίδια η ιστορία με τον τρόπο της καταδεικνύει την ανθρώπινη ματαιοδοξία και αναδεικνύει μια κυκλική πορεία του ανθρώπου : τα νομίσματα πoυ χρηματοδότησαν το έργο δημιουργήθηκαν και πάλι μέσα από αυτό … !
zougla.gr
Βέβαια, η ιστορία αυτή μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα αλλά η συνέχεια της να έπεται . Υπάρχουν σκέψεις και βλέψεις από νέους επιστήμονες και από την διοίκηση του νησιού να αναστηλωθεί το άγαλμα του Θεού Ήλιου, με έναν τρόπο που να ταιριάζει στον μοντέρνο πολιτισμό του 21ου αι. αλλά και χωρίς πρόθεση απλού μιμητισμού της αρχαιότητας .
Πηγές
wikipedia.org, rhodesguide.com, zougla.gr
Το Ιστορικό της κατασκευής του Κολοσσού (Χρήστος Δ. Λάζος) 2/3 – Kolossos Project
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: newsit.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment