Loading

Κοινές παρανοήσεις στη Φυσική.

Η Φυσική είναι η επιστήμη που βιώνουμε καθημερινά, από πολύ μικρή ηλικία. Πριν ακόμα τη διδαχθούμε σαν μάθημα στο σχολείο, έχουμε αναπτύξει διαισθητικά κάποιες ιδέες για το πώς λειτουργούν τα πράγματα γύρω μας. Είναι όμως η διαίσθηση αυτή πάντα σωστή;

1. Τα βαριά αντικείμενα πέφτουν πιο γρήγορα.

Το παραπάνω είναι σωστό, αλλά μάλλον για λάθος λόγους. Λέγεται πως ο Γαλιλαίος ανέβηκε στον πύργο της Πίζας και άφησε 2 μπάλες διαφορετικής μάζας να πέσουν. Όταν οι μπάλες έφτασαν ακριβώς την ίδια στιγμή στο έδαφος, συμπέρανε ότι όλα τα σώματα πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση.

wixstatic.com

Σε συνθήκες κενού, όντως όλα τα σώματα πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση (!), την επιτάχυνση της βαρύτητας. Τα αντικείμενα όμως που πέφτουν στην Γη, πέφτουν μέσα από τον αέρα κι έτσι δέχονται την αντίστασή του. Η δύναμη αυτή εξαρτάται από την πυκνότητα του αέρα και την ταχύτητα και το σχήμα του αντικειμένου.

 Συνήθως είναι αμελητέα αλλά για αντικείμενα με αρκετά μικρή μάζα η αντίσταση του αέρα τα επηρεάζει αρκετά ώστε να τα κάνει τελικά να πέφτουν πιο αργά.

2. Ένα βαρύ σώμα σπρώχνεται πιο δύσκολα.

Αν σε ρωτούσα γιατί δεν μπορείς να σπρώξεις ένα φορτηγό, μάλλον θα μου απαντούσες επειδή είναι βαρύ. Το βάρος όμως είναι η δύναμη που τραβάει τα αντικείμενα προς τα κάτω. Εμείς όμως δεν προσπαθούμε να σηκώσουμε το φορτηγό, αλλά να το σπρώξουμε.

Στην πραγματικότητα, η αδράνεια είναι αυτή που δεν επιτρέπει στο φορτηγό να κινηθεί. Τι είναι η αδράνεια; Είναι η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται στη μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Ένα ακίνητο σώμα θέλει να παραμείνει ακίνητο, ενώ ένα σώμα που κινείται θέλει να συνεχίσει να κινείται, γι’ αυτό και όταν φρενάρουμε στο αυτοκίνητό μας αυτό δεν σταματάει ακαριαία. Λέμε πως η μάζα είναι το μέτρο της αδράνειας γιατί ένα σώμα με μεγάλη μάζα έχει μεγάλη αδράνεια και το αντίστροφο.

3.Δεν υπάρχει Βαρύτητα στο Διάστημα.

Σίγουρα έχεις δει τους αστροναύτες να αιωρούνται, να κάνουν κόλπα και κωλοτούμπες στο διάστημα. Ή σίγουρα έχεις ακούσει ότι είναι πιο εύκολο να πας στο φεγγάρι για να χάσεις αυτά τα καταραμένα 5 κιλά που σε παιδεύουν.

Sad news, αλλά πρώτον η μάζα σου δε θα αλλάξει μεταναστεύοντας και δεύτερον υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Για την ακρίβεια, η βαρύτητα της Γης, όπως η βαρύτητα του οτιδήποτε εκτείνεται μέχρι το άπειρο. Μπορεί να εξασθενεί αλλά δεν μηδενίζεται. Το κάθε άτομο στο σύμπαν έλκει με τη βαρύτητα του το κάθε άλλο άτομο, οπουδήποτε και αν είναι αυτό.

Η αίσθηση του βάρους προέρχεται από την αντίδραση του εδάφους ή της καρέκλας που κάθεσαι. Όταν δεν υπάρχει τίποτα για να σε υποστηρίξει και απλά πέφτεις με την επιτάχυνση της βαρύτητας τότε αισθάνεσαι πως δεν έχεις βάρος.

Οι αστροναύτες δε νιώθουν το βάρος τους επειδή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μονίμως σε μια κατάσταση ελεύθερης πτώσης και όχι επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Οι πλανήτες, η Σελήνη, το διαστημόπλοιο, ακόμα και οι αστροναύτες οι ίδιοι εξακολουθούν να έλκουν ο ένας τον άλλο.

Επειδή όμως η Σελήνη και οι πλανήτες είναι πολύ μακριά και επειδή οι αστροναύτες και το σκάφος τους έχουν αμελητέα μάζα, όλες αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν κάποιο παρατηρήσιμο αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχουν, γι’ αυτό και οι επιστήμονες μιλάνε για συνθήκες μικροβαρύτητας και όχι μηδενικής βαρύτητας.

Πηγή: kathimerinifysiki.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tsemperlidou.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κοινές παρανοήσεις στη Φυσική.