Loading

KOP: Η ψυχή της Λίβερπουλ;

Είναι αναμφίβολα η πιο γνωστή κερκίδα γηπέδου παγκοσμίως.

Φυσικά μιλάμε για το KOP ή αλλιώς SPIONKOP!

Γιατί ονομάστηκε έτσι όμως;

Η ιστορία ξεκινάει από το μακρινό 1906. Όταν η ομάδα κέρδισε το 2ο της πρωτάθλημα, αποφασίστηκε η ανέγερση ενός πετάλου που θα βοηθούσε στην επέκταση του Anfield, αλλά και θα ικανοποιούσε τους φίλους της Λίβερπουλ, που θέλανε να βλέπουν την ομάδα τους.

Η αρχική ονομασία της κερκίδας ήταν SPIONKOP. Ο λόγος;

Τo Spion Kop ήταν μια περιοχή και πιο συγκεκριμένα ένας τόπος στην Νότια Αφρική. Εκεί το 1900 έγιναν σφοδρές μάχες καθώς ήταν σε εξέλιξη ο δεύτερος πόλεμος των Μποερς. Στη μία μεριά ήσαν η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Βρετανική Ινδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανική Κεϋλάνη και η Αυστραλία. Στην αντίπερα όχθη βρισκόταν το ελεύθερο κράτος της Οράγγης, η Νότιο αφρικανική ένωση και Μποερς της αποικίας Κέιπ.

Οι Μποερς ήταν Ευρωπαίοι άποικοι οι οποίοι κατά το 1600 έφτασαν στο ανατολικό ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής και εγκαταστάθηκαν εκεί. Ιστορικοί λένε ότι ήταν Ολλανδοί.

Σε μια μάχη το 1900 λοιπόν, οι Βρετανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το spionkop. Ένα λόφο κομβικής σημασίας που θα τους επέτρεπε τον έλεγχο μιας κοιλάδας. Όπως σε κάθε πόλεμο ένα ύψωμα ή κάποιος λόφος είναι πάντα κομβικά σημεία. Στην προσπάθεια τους αυτή, δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν το λόφο, καθώς ήταν βραχώδες το έδαφος. Οι Βρετανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν τον λόφο κι τράπηκαν σε φυγή. Σε εκείνη όμως την προσπάθεια τους για να φύγουν, 243 στρατιώτες σφαγιάστηκαν από την αντίπερα όχθη. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών στρατιωτών είχαν καταγωγή το Lancashire και συγκεκριμένα την πόλη του Λίβερπουλ.

Έτσι λοιπόν προς τιμήν των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, το πέταλο πήρε την ονομασία ” SPION KOP”. Σήμερα είναι γνωστό ως ΚΟP φυσικά, αφού η λέξη δίνεται γενικότερα στις κερκίδες που δεν έχουν καθίσματα και οι οπαδοί παραδοσιακά στέκονται.

Το KOP, αφού δεν υπήρχαν καθίσματα είχε χωρητικότητα 30,000 παρακαλώ. Μπορεί όλο το γήπεδο να είχε 60,000 μέσα, το KOP θα είχε πάντα τους μίσους.

Η 1η Μαΐου  του 1994 ήταν η τελευταία φορά που οι KOPITES θα στέκονταν τόσο περίφημα σαν πάντοτε, στην αγαπημένη τους κερκίδα απέναντι σε ένα παιχνίδι με την Norwich όπου η Λίβερπουλ έχασε με 0-1.

Τα γεγονότα του Χιλσμπορο και του Χεϊζελ μαζί με την βρώμικη προπαγάνδα της Sun φυσικά αλλά και την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης σε συνάρτηση με την ακραία πολιτική που ήθελε σε γενικότερες γραμμές να τιμωρήσει την πόλη του Λίβερπουλ, την ομάδα της πόλης και τα συναισθήματα του κόσμου της, γκρέμισαν το KOP και μαζί του ολόκληρη την ιστορία 88 χρόνων που πάντα θα κουβαλούν όλοι όσοι το είδαν, το αγάπησαν, το άγγιξαν, που χάρηκαν και έκλαψαν πάνω σε αυτό.

Το ΚOP από το 1928 αποτελούσε το μεγαλύτερο πέταλο της χώρας και ήταν το στολίδι του Anfield από τότε. Ήταν ο παλμός στο γήπεδο, ένα πραγματικό κολαστήριο για τον οποιοδήποτε έπαιζε απέναντι στη Λίβερπουλ. Ήταν το Stand που ξεκίναγε το τραγούδι, η χαρά, το YOU WILL NEVER WALK ALONE. Από εκεί άρχιζαν και εκεί τελείωναν τα πάντα.

Αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη “θύρα” οργανωμένων στην Αγγλία ακόμα και με την τοποθέτηση καθισμάτων!

O Πατέρας της Λίβερπουλ, ο μεγάλος BILL SHANKLY δήλωσε χαρακτηριστικά

“Όποιος είναι μέλος του Kop, είναι μέλος της κοινωνίας του Λίβερπουλ.”

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    KOP: Η ψυχή της Λίβερπουλ;