Τι είναι η κλειστοφοβία ;
Κλειστοφοβία είναι ο παράλογος φόβος του εγκλωβισμού σε έναν περιορισμένο χώρο. Τονίζω τον όρο παράλογος γιατί ο φόβος εγκλεισμού σε μικρούς χώρους είναι απόλυτα φυσιολογικός, όταν όντως υπάρχει απειλή ή κάποιου είδους κίνδυνος. Επίσης, αξίζει να διασαφηνιστεί ότι μια φοβία διαφέρει κατά πολύ από έναν τυπικό, απλό φόβο. Συγκεκριμένα μια φοβία, όπως και η κλειστοφοβία, είναι πολύ εντονότερη από ένα φόβο, διαρκεί πολύ περισσότερο, καθώς επίσης εμποδίζονται οι καθημερινές πράξεις του ανθρώπου, δυσχεραίνοντας την ζωή του.
iatropedia.gr
Πώς προκαλείται η κλειστοφοβία ;
Τα κλειστοφοβικά άτομα δεν έφεραν εκ γενετής αυτή την πάθηση, ούτε προκλήθηκε από μονή της. Η συγκεκριμένη φοβία προκύπτει μετά από την έκθεση των πασχόντων σε προηγούμενες στρεσογόνες καταστάσεις που συνέβησαν σε κλειστούς χώρους. Συχνά το φαινόμενο αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν δηλαδή τα νεαρά άτομα βρεθήκαν περιορισμένα σε ένα μικρό χώρο, αδυνατώντας να μπορούν «να αποδράσουν». Πολύ συχνά παιδιά που βίωσαν σχολικό εκφοβισμό ή κάποιου είδους κακοποίησης, κατά την ενηλικίωση παρουσιάζουν συμπτώματα κλειστοφοβίας. Δεν σημαίνει όμως ότι η φοβία δεν μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλες ηλικίες, αφού τέτοιου είδους δυσάρεστες εμπειρίες μπορούν να παρουσιαστούν σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου. Ένα δύσκολο αεροπορικό ταξίδι για παράδειγμα ή κλείσιμο σε ασανσέρ θεωρούνται κρίσιμες αίτιες. Τέλος, κλειστοφοβία συχνά παρουσιάζουν άτομα που έχουν ήδη κάποιο συγγενή τους πάσχοντα. Θεωρείται κληρονομική φοβία αφού τα άτομα λαμβάνουν στο υποσυνείδητο τους τις εμπειρίες των γνωστών τους και δρουν συχνά με τον ίδιο τρόπο.
iatronet.gr
Συμπτώματα :
- Έντονες αρνητικές σκέψεις σε κλειστούς χώρους
- Φαντασία εγκλεισμού
- Αίσθηση έλλειψης οξυγόνου
- Αίσθημα φόβου και τρόμου
- Λιποθυμικά επεισόδια ή τάσεις για λιποθυμία
- Απώλεια ελέγχου
Πώς μπορώ να βοηθήσω τέτοια άτομα αν είμαι παρατηρητής;
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που βρεθείτε μάρτυρας σε κλειστοφοβικό περιστατικό, είναι να καθησυχάσετε το άτομο που βρίσκεται σε διέγερση πανικού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποδείξετε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλετε, σε σημείο που να τον κάνετε να νιώσει ανόητος ή παράλογος, αφού θα του προκαλέσετε επιπρόσθετο άγχος. Αν υπάρχει η ευχέρεια προς άμεση έξοδο από το σημείο που του προκαλεί τον τρόμο, αφήστε τον να “απελευθερωθεί” και να πάρει καθαρό αέρα.
Πώς μπορώ να βοηθήσω εγώ τον εαυτό μου, αν είμαι κλειστοφοβικό άτομο;
Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και φυσικά νοιάζεται για την ψυχολογική του υγεία πρέπει να δράσει άμεσα αν έχει κλειστοφοβικά θέματα πανικού. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο πάσχοντας με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχολόγου, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του και να αντιμετωπίσει το στρες με συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής, χαλάρωσης μυών και δημιουργίας θετικών νοητικών εικόνων. Επιπλέον, πολύ καλή ανακούφιση θα ήταν μερικές συνεδρίες με ψυχολόγο που με την συνεργασία του πάσχοντα θα επανεξεταστούν οι αιτίες που τον ώθησαν σε αυτή την φοβία. Τέλος, σε πολύ σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις συνταγογραφούνται και αγχολυτικά φάρμακα.
e-evros.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: diatrofi.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment