Loading

Κλειτοριδεκτομή: ο κατατεμαχισμός της γυναικείας υπόστασης;

Σήμερα, εδώ, στο μικρό μου γραφειάκι έρχομαι σε επαφή με το θέμα της κλειτοριδεκτομής. Ένα θέμα που σήμερα, εδώ, στο μικρό μου γραφειάκι μου φαίνεται αδιανόητο ότι υπάρχει και όχι απλά υπάρχει αλλά συνεχίζει να μαστίζει ενεργά τις κοινωνίες του σήμερα. Στην κυπριακή δημοκρατία η κλειτοριδεκτομή έχει ενταχθεί στον ποινικό κώδικα από το 2003 ως αδίκημα φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων (άρθρο 233Α) και μάλιστα ως ένδειξη αποστροφής και ασυμφωνίας η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί από τον ευρωπαϊκό κόσμο ως παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.

Διάφορες ιστορίες και μύθοι έχουν επικρατήσει και έχουν πείσει πολλές γυναίκες να μπουν σε μια τέτοια οδυνηρή διαδικασία. Σε κοινότητες όπως η Αφρική όπου η θρησκεία και ο κοινωνικός περίγυρος επιβάλει την κλειτοριδεκτομή, οι άνδρες νομίζουν ότι η κλειτορίδα θα μεγαλώσει, όπως το πέος και ότι σε περίπτωση που την αγγίξουν θα μείνουν σεξουαλικά ανίκανες.  Ενώ, οι γυναίκες πιστεύουν πως αν στη γέννα το κεφάλι του μωρού αγγίξει την κλειτορίδα, το παιδί θα πεθάνει. Και δεν είναι μόνο αυτά, σύμφωνα με ένα μύθο μιας αφρικανικής φυλής όταν το παιδί έρθει στον κόσμο είναι προικισμένο και με τα δύο φύλα. Η κλειτορίδα είναι το ανδρικό στοιχείο στο κορίτσι, ενώ η ακροβυστία το γυναικείο στοιχείο στο αγόρι. Επίσης, η μυθολογία της φυλής αυτής λέει ότι ο ανώτερος θεός τους «Αμά», όταν έφτιαξε τη γη, ζούσε ολομόναχος γι’ αυτό και όρισε τη γη για σύζυγο του. Δυστυχώς, όμως εκείνη την εποχή η γη ήταν γεμάτη από φωλιές τερμιτών και εξογκώματα και έτσι δεν μπορούσε να ζευγαρώσει μαζί της για να γεννήσει τα παιδιά του. Έτσι άρχισε να κόβει τις φωλιές των τερμιτών.

cityportal.gr

Έτσι μια τέτοια πράξη θεωρείται ως μια μορφή «κάθαρσης», «καθαρότητας» και «αγνότητας» για το γυναικείο φύλο. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες έχουν θραφεί με δεδομένο σταθμό της ζωής τους την κλειτοριδεκτομή, αφού γνωρίζουν πως αν δεν το κάνουν και αντισταθούν σε ένα τέτοιο έθιμο θα είναι άτιμες, βρώμικες και εν τέλει καταραμένες χωρίς να μπορούν να αποκατασταθούν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στον δόκτωρ Ρόι Λέβιν, ειδικός στη Σεξουαλική Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, ο οποίος έκανε μια έρευνα ώστε να εξετάσει τον ρόλο της κλειτορίδας στο γυναικείο σώμα που μερικοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα όργανο μονάχα διέγερσης και ηδονής. Η κλειτορίδα έχει δυο βασικούς ρόλους: αυτόν της ηδονής και αυτόν της αναπαραγωγής. Όσον αφορά τον δεύτερο ρόλο της, η διέγερση της κλειτορίδας ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αιδοίο να λιπαίνεται και να διευκολύνει την είσοδο του πέους. Επιπλέον, βοηθά στη μετακίνηση του τραχήλου ώστε να εμποδίσει το σπερματοζωάριο να εισέλθει πολύ γρήγορα στη μήτρα, δίνοντας του χρόνο να αυξήσει την κινητικότητα του και να ενεργοποιηθεί για το μεγάλο ταξίδι.

Συνεπώς, ένα τέτοιο έθιμο δε θα έπρεπε να υπάρχει! Όχι μόνο είναι ικανό να οδηγήσει στη στείρωση, αλλά και στον θάνατο, είτε κατά τη διάρκεια της «εγχείρησης» είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η κλειτορίδα είναι ένα όργανο αναπαραγωγής, που και εν τέλει να μην ήταν μιλάμε για την παρέμβαση σε ένα ανθρώπινο σώμα χωρίς την άδεια του κατόχου αυτού.

newsbreak.gr

Σήμερα, λοιπόν, εδώ, στο γραφειάκι μου υπάρχει ένα έθιμο που καταπατά χωρίς αμφιβολία ένα, συγγνώμη, πολλά ανθρώπινα δικαιώματα. Προσβάλλει την γενετήσια αξιοπρέπεια της γυναίκας, την ελευθερία των επιλογών της, το δικαίωμα στη σεξουαλική επιθυμία, το δικαίωμα στον οργασμό, την ελευθερία της γενικά, την παρέμβαση στον προσωπικό της χώρο και άλλα πολλά.

Σήμερα, εδώ, στο γραφειάκι μου, μου είναι αδιανόητη η επικράτηση και η τήρηση ενός τέτοιου εθίμου.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: womantoc.gr

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κλειτοριδεκτομή: ο κατατεμαχισμός της γυναικείας υπόστασης;