Η Μαρία προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #showbeez στην #healthybeez και να γράψει το θέμα «Κοινωνικά δίκτυα εν μέσω κορονοιού. Φίλοι ή εχθροί;». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!
Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που χάρηκαν γιατί πήραν άδεια από την δουλειά για να απολαύσουν λίγο χρόνο με τα παιδιά τους και να ζήσουν για λίγο τις χαρές του σπιτιού έχοντας άπλετο ελεύθερο χρόνο. Όμως με τόσο ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας οι πλείστοι βρήκαμε αφορμή να ξεσαλώσουμε στα μέσα μαζικής δικτύωσης δίχως αύριο. Ταινίες, σειρές, online παιχνίδια , facebook, instagram έκαναν τους καινούριους καλύτερους μας φίλους να είναι τα κινητά και τα labtops. Μερικοί ίσως να έχετε δοξάσει σαν θεούς αυτούς που ανακάλυψαν το ιντερνέτ γιατί έχουν κάνει την ζωή λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Από την άλλη όμως η χρήση του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο θα είναι λιγάκι απότομη αλλαγή για όλους μας και φοβάμαι ότι ίσως καταλήξει να είναι καταστροφική τόσο για την σωματική μας υγεία αλλά κυρίως για την ψυχική.
un.org
H καθιστική ζωή δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Όταν βρεθείς ξαφνικά από εκεί που ήσουν 10 ώρες στην δουλειά να περπατάς και ίσως μετά να πήγαινες και γυμναστήριο, τώρα να είσαι κλεισμένος σπίτι 24 ώρες σε ένα καναπέ κοιτάζοντας το κινητό σου τότε σίγουρα το σώμα σου θα βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση. Βλέπεις τα κιλά σου να αυξάνονται γιατί όλη μέρα τώρα τα μόνα βήματα που κάνεις είναι μέχρι το ψυγείο. Έτσι, λογικό είναι η σωματική σου υγεία να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ειδικοί μας συνιστούν να βρούμε ασχολίες εσωτερικές ή εξωτερικές για να απασχολούμε το σώμα μας όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας. Άρα αν θα χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο να είναι για να δείτε ασκήσεις ή ζωντανά γυμναστική με τον γυμναστή σας (οι τυχεροί!) το οποίο είναι 1-2 ώρες την μέρα.
socialbakers.com
Το σώμα μας μετά την καραντίνα με λίγη προσπάθεια θα μπορέσει να επανέλθει στους ρυθμούς του. Περισσότερη προσπάθεια όμως θα χρειαστεί για την ψυχική μας υγεία αν είμαστε από εκείνους που δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους εκτός διαδικτύου. Καταρχάς όταν δεν υπάρχει κοντινή αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων που επικοινωνούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι άνθρωποι τείνουν να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους ή ακόμη χειρότερο να μην μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα, αν τα νιώθουν ή όχι. Είναι λογικό όταν συνομιλείς βλέποντας μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο καθημερινά χωρίς να μιλάς να καταλήξεις να γίνεις αντικοινωνικός, ή ακόμη χειρότερα σε βίαιες συμπεριφορές. Θα μπορούσαμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο λογικές ώρες την ημέρα με χρονόμετρο χωρίς να θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Ένα καλό βιβλίο θα μπορούσε να μας κρατήσει καλύτερη συντροφιά για αρκετές μέρες.
Ο εγκλεισμός αυτός θα περάσει σύντομα και θα είναι μία ιστορία την οποία θα διηγούμαστε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Ας είμαστε θετικοί για να μπορέσουμε να τους πούμε τα ευχάριστα που ανακαλύψαμε για τον εαυτό μας και για την ζωή γενικά όταν μας τα πήραν όλα μακριά. Ας μην τους πούμε για τα προβλήματα υγείας που μας προκάλεσε η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου την περίοδο εκείνη. Ας κρατήσουμε μόνο τα θετικά. Αν μπορέσουμε να ισορροπήσουμε μέσα σε όλα αυτά τότε θα καταφέρουμε να βγούμε δυνατότεροι από αυτή την δοκιμασία. Και όλα σε αυτή την ζωή είναι καλύτερα να είναι «μέτρον άριστον».
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdnuploads.aa.com.tr
What do you think?
Show comments / Leave a comment