Loading

Καιρός να γνωρίσεις το squash!

Αγαπημένοι μου sportybeez,

Εμείς στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά για το ποδόσφαιρο, την καλαθόσφαιρα και το τένις (αντισφαίριση). Πολλοί όμως δεν έχουν ιδέα για το άθλημα που ονομάζεται squash (ή αλλιώς τοιχοσφαίριση), ένα άθλημα το οποίο το έμαθα όταν σπούδαζα στην Αγγλία. Είναι καιρός sportybeez μου να μάθετε λίγα πράγματα και για αυτό το σπορ!

Από που προέρχεται το squash;

Το squash ουσιαστικά γεννήθηκε στις φυλακές του Λονδίνου τον 18ο αιώνα, όταν κάποιοι από τους κρατούμενους βρήκαν έναν τρόπο για να ξοδέψουν τον χρόνο τους με το να χτυπούν στον τοίχο του κελιού τους μια μικρή μπάλα. Δηλαδή, ήταν μια μέθοδος για τους κρατούμενους για να εκτονώνονται μέσα στη φυλακή.

Μπορεί κάποιος να διερωτάται εάν το squash είναι παρόμοιο με άλλα αθλήματα αντισφαίρισης (π.χ. μπάντιμντον, τένις). Είναι το ίδιο με την έννοια ότι στο squash οι παίχτες χρησιμοποιούν ρακέτες και το ότι παίζεται με δύο ή τέσσερα άτομα, όμως, η βασική διαφορά είναι ότι οι αντίπαλοι στέκονται ο ένας δίπλα από τον άλλο. Μια άλλη διαφορά είναι ότι ο παίχτης πρέπει να χτυπήσει το μπαλάκι πρώτα στον απέναντι τοίχο αλλά και στους πλαϊνούς τοίχους.

Το μπαλάκι του squash

Κανόνες

Ο παίκτης πρέπει να χτυπήσει την μπάλα στον τοίχο με ένα τρόπο που μην μπορεί ο αντίπαλος να την επιστρέψει. Την ώρα του σέρβις, ο παίκτης πρέπει να έχει το ένα του πόδι στο τετράγωνο που ονομάζεται «service box». Η μπάλα έπειτα πρέπει να χτυπήσει μεταξύ του «serve line» και του «out line» και να κατευθυνθεί στην πλευρά του αντίπαλου. Ο παίκτης κερδίζει τον πόντο εάν και εφόσον η μπάλα χτυπήσει δύο φορές στο πάτωμα ή στις γραμμές «serve line» και «out line». Επιπρόσθετα, ο παίχτης μπορεί να χάσει πόντο εάν ακουμπήσει η μπάλα πάνω στον αντίπαλο ή εσκεμμένα να σταματήσει τον αντίπαλο του να φτάσει στην μπάλα. Στην τελευταία περίπτωση όμως, ο παίχτης μπορεί να ζητήσει επανάληψη αν το έκανε άθελά του.

Οφέλη του squash

Το squash αποτελεί ένα σπορ που απαιτεί ταχύτητα, συγκέντρωση και δύναμη. Σε ένα παιχνίδι squash μπορεί κάποιος να κάψει περίπου 1.500 θερμίδες λόγω του συνδυασμού αερόβιας και αναερόβιας γυμναστικής.

Με άλλα λόγια, το squash θα σας βοηθήσει στο να βελτιώσετε:

α) Την αντοχή σας,

β) Την ευελιξία, τον συντονισμό και την ευκινησία σας;

γ) Την φυσική σας κατάσταση, και

δ) Τη ψυχική σας υγεία και να μειώσετε το άγχος

Ο Μοχάμεντ Ελ Σορμπάγι, Νο. 1 παίχτης squash στον κόσμο

Συμβουλές για παίχτες του squash

Εγώ προσωπικά σας συστήνω να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές όταν παίζετε squash:

α) Να φοράτε πάντα παπούτσια ειδικά φτιαγμένα για το squash για να αποφεύγετε τυχόν τραυματισμούς των αστραγάλων σας.

β) Να πίνετε πάντα νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα παιχνίδι.

γ) Να κάνετε πάντα προθέρμανση πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Μια τελευταία συμβουλή που θα σας δώσω είναι σχετικά με τη διατροφή ενός αθλητή squash. Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί για τους αθλητές ως το κύριο καύσιμο των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα. Επίσης, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για την αύξηση και την αποκατάσταση των μυών.

Το squash, αγαπημένοι μου sportybeez, είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στο εξωτερικό. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα εδώ και 5 χρόνια. Πιστεύω ότι είναι καιρός να γνωρίσετε και εσείς αυτό το άθλημα, γιατί θα κερδίσετε πολλά από αυτό. Κάνετε ένα break  από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, πιάστε τις ρακέτες σας και ελάτε στο κλειστό γήπεδο της ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου ή στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία για ένα παιχνίδι squash! Πιστέψτε με, δεν θα χάσετε τίποτα!!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Καιρός να γνωρίσεις το squash!