Loading

Kawah Ijen: η πιο όξινη λίμνη στον κόσμο!

To Kawah Ijen είναι ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στην Ιάβα της Ινδονησίας. Αποτελεί ένα γνωστό για την επικινδυνότητα του μέρος όμως δεν παύει να εξιτάρει αρκετούς ταξιδιώτες αλλά και ντόπιους για το σχετικό υψηλό χρηματικό ποσό που λαμβάνουν αν εργαστούν ή προσφέρουν υπηρεσίες στο συγκεκριμένο χώρο!

Το ηφαίστειο Ijen δεν αποτελεί απλώς ένα τουριστικό αξιοθέατο, κάθε άλλο αφού είναι ένα αρχαίο εξαφανισμένο ηφαίστειο. Στον κρατήρα του έχει σχηματιστεί μια όξινη λίμνη γαλαζοπράσινου χρώματος, πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου και βάθους 212 μέτρων. Αποτελείται από σχηματισμούς θείου και υδροχλωρικού οξέος γι’ αυτό άλλωστε και τα περίεργα αυτά χρώματα.

amazon.com

Για να φανταστείτε στο ηφαίστειο αυτό δεν πρόκειται να συναντήσετε την συνηθισμένη κόκκινη καυτή λάβα. Με την καύση του θείου που υπάρχει στην λίμνη όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα δημιουργείται ένα μοναδικό και επικίνδυνο φαινόμενο, χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε εμφανίζονται ως φλόγες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια καυτή μπλε λάβα. Ας την αποκαλέσουμε «τη λάβα του κάτω κόσμου». Θυμάστε στο cartoon  με τον Ηρακλή όπου ο Άδης είχε μπλε φωτίτσες στο κεφάλι του; Ε κάτι τέτοιο αλλά καμία σχέση. Τέλος πάντων, μεταξύ όλων αυτών, η λίμνη κρατήρων Ijen αναγνωρίζεται ως η πιο όξινη ηφαιστειακή λίμνη στον κόσμο. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της είναι 50-60 ° С και σε βάθος πάνω από 200 ° С.

gstatic.com

Το αποκαλούν και μεροκάματο του «τρόμου». Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η μεταφορά θείου έξω από τον κρατήρα και έπειτα στο χωριό αποτελεί από της ακριβοπληρωμένες εργασίες της κοινότητας λόγω του κινδύνου που κατέχουν οι εργαζόμενοι εκεί (μην φανταστείτε τώρα, πηγές λένε για 15 δολάρια την μέρα, αλλά για εκείνο τον πληθυσμό θεωρούνται πολλά!). Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν τη φορά ένα φορτίο περίπου εβδομήντα κιλά. Έτσι, για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα διακόσια κιλά, κάνουν τη διαδρομή τρεις φορές την ημέρα. Η οξύτητα της είναι ιδιαίτερα έντονη και πιο επικίνδυνη ακόμα και από οξύ της μπαταρίας. Συνεπώς, είναι φυσικό η λίμνη να επηρεάζει την τοπική ζωή στην περιοχή.

assets.atlasobscura.com

Επιπλέον, να σημειωθεί πως στις ακτές της λίμνης παρατηρείται μια ασυνήθιστη λάμψη χρυσού. Αυτή προέρχεται μάλλον από κομμάτια θείου τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία, προκαλούν πόνο στα μάτια και έντονο ξηρό βήχα. Ουσιαστικά, η παρατεταμένη έκθεση απειλεί να καταστρέψει τους πνεύμονες. Γι’ αυτό και αρκετοί ταξιδιωτικοί οδηγοί συμβουλεύουν τους τουρίστες κατά την επίσκεψη τους στο χώρο αυτό, να φοράνε μάσκα, να έχουν νερό μαζί τους και ένα μαντήλι ούτως ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιβλαβείς ατμούς. Σημειώνεται, μάλιστα, πως το 2003, στην Ijen, ένας από τους Γάλλους τουρίστες έχασε τη ζωή του λόγω μη συμμόρφωσης με αυτά τα μέτρα ασφαλείας.

pipeaway.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξυφύλλου: tripsavvy.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Kawah Ijen: η πιο όξινη λίμνη στον κόσμο!