Loading

Κατάθλιψη: Τουλάχιστον είσαι ακόμα εδώ να με μισείς.

Αυτό που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο, είναι η πολυπλοκότητα μα και συνάμα η μοναδικότητα που βγάζει ο χαρακτήρας του. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα. Μπορεί μέσα στα χρόνια να πούμε πού και πού, ότι δύο χαρακτήρες μοιάζουν, αλλά ποτέ δε θα πούμε ότι είναι ίδιοι. Ένα, λοιπόν, κομμάτι του χαρακτήρα μας, αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ζωή, το πώς δηλαδή αντιμετωπίζουμε αυτή την φουρτούνα από συναισθήματα, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά και ποια είναι η απάντηση μας σε αυτά. Φανταστήκατε ποτέ όμως, να υπήρχε μια ασθένεια, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην μπορεί να δει τα θετικά και να εστιάζει μόνο στα αρνητικά; Ή μήπως υπάρχει;

Τι είναι κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη αποτελεί μάστιγα της εποχής μας. Εμφανίζεται τουλάχιστον μια φορά με συχνότητα περίπου 1 ανά 13 ανθρώπους και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως χρόνια μέχρι και μια ολόκληρη ζωή. Ένας καταθλιπτικός ασθενής ενδέχεται – δεν αποτελεί κανόνα – να προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον χαμηλής αυτοεκτίμησης και υψηλών προσδοκιών, τα οποία μεταβιβάζονται σε αυτόν, μέχρι να φτάσει στο σημείο, να θεωρεί ότι αγάπη αποτελεί η επιτυχία, είτε αυτή βρίσκεται στο εργασιακό του περιβάλλον, είτε στις κοινωνικές του σχέσεις, όταν αυτή δεν έχει ως βάση της κάποια απώλεια. Από βιολογικής απόψεως για την κατάθλιψη ευθύνεται η χημική ανισορροπία κάποιον ουσιών που εμφανίζεται στον εγκέφαλο. Αν και θεραπεία αποτελεί η ενίσχυση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη – η ουσία της καλής διάθεσης – δεν μπορεί να εξηγήσει αρκετά την περιπλοκότητα αυτής της νόσου. Επίσης, συσχετισμός φαίνεται να υπάρχει και με τις συνδέσεις που εμφανίζουν τα κύτταρα μεταξύ τους καθώς και το μέγεθος του ιππόκαμπου, μιας περιοχής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα, που στους χρόνια καταθλιπτικούς ασθενείς εμφανίζεται πιο μικρή. Σημαντικό επίσης να αναφέρω, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο αποδεκτό το γεγονός, ότι η κατάθλιψη έχει γενετική βάση και ιδίως στο γονίδιο μεταφοράς της σεροτονίνης. Γι’ αυτό το λόγο και εμφανίζονται πολλαπλά επεισόδια κατάθλιψης στην ίδια οικογένεια.

Συμπτώματα:

Αν και η κατάθλιψη εμπεριέχει την λέξη θλίψη, δεν αποτελεί αυτό καθαυτό μια κατάσταση απέραντης θλίψης. Αποτελεί μια νόσο δυσπροσαρμογής, που δύναται να έχει ως σύμπτωμα της την θλίψη. Στην ιατρική πράξη ένας καταθλιπτικός ασθενής περιγράφει την εμπειρία του ως «ένα διαβρωτικό αίσθημα θλίψης,  συνοδευόμενο από τα συναισθήματα ενός αβοήθητου ανθρώπου και την αίσθηση της ατομικής αποδυνάμωσης». Ένα καταθλιπτικό άτομο έχει μειωμένη διάθεση και χάνει το ενδιαφέρον του για την ζωή. Αν και «προσπαθεί» να πραγματοποιήσει σημαντικές καθημερινές λειτουργίες, αυτές στην πράξη όλο και μειώνονται. Είναι συχνά άτομα καταβαλλόμενα από το άγχος και την απόγνωση, ενώ παρουσιάζουν και συχνά σκέψεις μετάνοιας για διάφορα θέματα, τα οποία τους αφορούν. Χαρακτηριστικό, επίσης, αποτελεί και η βραδύτητα, με την οποία επεξεργάζονται την σκέψη τους, καθώς και σωματικά συμπτώματα που είναι συνήθως πόνοι σε διάφορα μέρη του σώματος και η ξηροστομία με κακή γεύση.

vimakoino.gr

Αντιμετώπιση:

Ορθότερο θεωρώ, πως είναι να αφήσουμε την θεραπεία της κατάθλιψης στους ειδικούς και θεωρώ μέρος της υποχρέωσης μου, να γράψω τον ρόλο της κοινωνίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένα άτομο το οποίο πάσχει από κατάθλιψη, έχει υψηλή ανάγκη από αγάπη, την οποία ψάχνει συνεχώς, μερικές φορές ακόμα και απεγνωσμένα. Το χειρότερο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι το γεγονός, ότι το άτομο αυτό δεν μπορεί να ανταποδώσει την αγάπη αυτή στον ίδιο βαθμό και κάποιες φορές καθόλου, με αποτέλεσμα να απομακρύνει τους ανθρώπους από το περιβάλλον του και τελικά να απομονώνεται. 

Μια επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο δεν αποτελεί κάτι ταπεινωτικό ούτε είναι το τέλος του κόσμου. Αντιθέτως είναι μια γενναία πράξη προς της σωστή πορεία και το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση και αποτελεί ένα είδος αυτοεκτίμησης προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ψυχιατρικές διαταραχές αποτελούν τον πρώτο λόγο αυτοκτονιών και ιδιαίτερα όταν αυτές παραμένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ογδόντα τέσσερα άτομα πεθαίνουν την εβδομάδα από αυτοκτονία. Υπάρχει γνωστή λίστα με διάσημους, οι οποίοι καταπολέμησαν ή ακόμα πολεμούν την κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα ο Jim Carrey, ενώ άλλοι δεν τα κατάφεραν και αφαίρεσαν την ζωή τους, όπως ο τραγουδιστής των Linkin Park Chester Bennington.  Είναι μια οντότητα που δεν ξεχωρίζει ανθρώπους και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Ως κοινωνία γενικότερα αλλά και ως φίλοι ενός τέτοιου ατόμου ειδικότερα, έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, ακόμα και αν αυτό ως έσχατη λύση αποτελεί ο εγκλεισμός τους σε ίδρυμα. Εφόσον θέλουμε, λοιπόν, να ονομαζόμαστε άνθρωποι, οφείλουμε να προστατεύσουμε τέτοια άτομα έστω και αν δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του να είσαι άνθρωπος άλλωστε, σωστά; Και στο τέλος ας σε μισήσει αυτός. Τουλάχιστον θα είναι εδώ να σε μισεί.

onmed.bbend.net


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: www.therapia.gr

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κατάθλιψη: Τουλάχιστον είσαι ακόμα εδώ να με μισείς.