Loading

Καρκίνος μαστού: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα!

Εδώ και 10 χρόνια περίπου, είχα την «τύχη» ή την «ατυχία» να εργάζομαι δίπλα σε ένα από τους πιο διακεκριμένους στον τομέα της υγείας, γιατρούς και μάλιστα της Ογκολογίας. Είχα την τύχη, γιατί κοντά του έμαθα και απόκτησα εμπειρίες ζωής από ένα τόσο σπουδαίο γιατρό και την ατυχία γιατί η ειδικότητα του αυτή, ήταν από τις πιο οδυνηρές και δύσκολες.

Είχα την τύχη να γνωρίσω κόσμο που διαγνώστηκε από αυτή την αρρώστια και την έχει ξεπεράσει τα μέγιστα και είχα την τύχη να γνωρίζω κόσμο που αυτή τη στιγμή χάθηκε… γιατί έτσι είναι δυστυχώς αυτή η αρρώστια.. είτε ζεις είτε πεθαίνεις.. έχεις δύο επιλογές. Ανάλογα με το είδος, το εύρος, την επιθετικότητα, την κακοήθεια, την καλοήθεια και μη…είναι τόσα πολλά και είναι όλα περιπλεγμένα στη λέξη Καρκίνος. Στο άκουσμα όλοι.. μουδιάζουν.. παραλύουν.. και όμως σήμερα είναι τόσο σύνηθες η χρήση της λέξης, γιατί είναι τόσοι πολλοί οι νοσούντες.

cdn1.neoskosmos.com

Καρκίνος του Μαστού λοιπόν! Γυναίκες ενημερωθείτε:

Σήμερα ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Κάποιοι πιθανοί παράγοντες για να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού είναι:

 1. η ηλικία άνω των 50 ετών
 2. το ατομικό ιστορικό. Αν αναπτύξεις στον ένα μαστό υπάρχει κίνδυνος και για τον άλλο
 3. η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, αν έχεις α’ βαθμού συγγένεια με πάσχοντα
 4. η κληρονομικότητα
 5. η έκθεση σε ακτινοβολία
 6. η μεγάλη μάζα μαστού
 7. το υψηλό ανάστημα
 8. η παχυσαρκία
 9. η πρόωρη εμμηνόπαυση
 10. η τεκνοποίηση σε μεγάλες ηλικίες
 11. Η ινοκυστική μαστοπάθεια.
 12. τα αντισυλληπτικά δισκία, αν και η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή και έχει βραχεία διάρκεια.
 13.  η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα.
 14.  η αυξημένη πρόσληψη λίπους, ιδιαίτερα στο άνω μέρος του σώματος.

meygeia.gr

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα:


Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μπορεί να πονάει ή όχι.
Συνοδεύεται ενίοτε με υγρό που εκκρίνεται από τη θηλή ή όχι και ενδεχομένως να παρουσιάζεται αλλαγή στο σχήμα ή την καμπύλη του μαστου.
Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανές αλλαγές στο στήθος μπορεί να οφείλονται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων, όπως οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστεις, τα αδενώματα κ.α.Στρατηγικές Πρόληψης που Σχετίζονται με τον Τρόπο Ζωής:• Απευθυνθείτε στον γιατρό σας σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάποιο συμπαγές ογκίδιο ή κάποιο από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του μαστού, ιδιαιτέρως αν οι αλλοιώσεις επιμένουν μετά από την περίοδο.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα.
• Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
• Αποφύγετε την μακρόχρονη ορμονοθεραπεία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
• Παραμείνετε σωματικά δραστήριες, τουλάχιστον 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
• Καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών.

Αν εμφανιστεί Καρκίνος του Μαστού πως θεραπεύεται:

Η θεραπεία έχει ως αρχικό στόχο της την αφαίρεση της ορατής νόσου. Το πρώτο βήμα λοιπόν στην αντιμετώπιση της νόσου είναι συνήθως η εγχείρηση. Το είδος της εγχείρησης θα συζητήσει ο Χειρουργός με την ασθενή. Μετά την εγχείρηση και με βάση ορισμένα στοιχεία που θα προκύψουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση μπορεί στη συνέχεια να χρειασθεί Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία.

Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μετεγχειρητικής θεραπείας είναι: το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου,η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων,το αποτέλεσμα της εξέτασης του Ηer2/neu, η γενική κατάσταση της υγείας, το ιστορικό εμμηνόπαυσης, κ.α.

Μετεγχειρητική Θεραπεία

Η μετεγχειρητική θεραπεία περιλαμβάνει την Ακτινοθεραπεία, τη Χημειοθεραπεία και την Ορμονοθεραπεία. Έχει ως σκοπό να καταστρέψει κακοήθη κύτταρα που ενδεχομένως έχουν μείνει στο σώμα μετά από την εγχείρηση και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Σήμερα στη Κύπρο τρέχει δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος για πρόληψη και διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού.

Ο πληθυσμός – στόχος του Προγράμματος είναι γυναίκες ηλικίας 50 – 69 ετών. Το Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που εμπίπτουν στην πιο πάνω ηλικιακή ομάδα και είναι κάτοχοι κυπριακής πολιτικής ταυτότητας ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η πρόσκληση και η εξέταση επαναλαμβάνεται ανά διετία.

breastcure.gr


Η κάθε μαστογραφία που διενεργείται, τυγχάνει γνωμάτευσης από δύο ανεξάρτητους ακτινολόγους. Από την έναρξη του Προγράμματος το 2003 έχουν διενεργηθεί πέραν των 100,000 μαστογραφιών και εντοπίστηκαν 650 περίπου περιστατικά κακοήθειας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η πρόληψη σώζει ζωές. Πρόλαβέ τον μπορείς!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: docmed.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Καρκίνος μαστού: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα!