“Το βοτάνι του διαβόλου” ή “ο φονιάς των νέων” είναι μερικοί χαρακτηρισμοί για μια λέξη που αρκετούς τους φοβίζει μόνο στο άκουσμα της: “κάνναβις”.
Είναι όντως αληθινοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί; Κι αν ναι, τότε ποια η άποψη για την ιατρική κάνναβη;
Το τελευταίο διάστημα ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά ανά το παγκόσμιο για την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ποιες οι διαφορές μεταξύ της ιατρικής και της βιομηχανικής κάνναβης, ποιες οι επιπτώσεις της και ποιο το αποτέλεσμα; Αυτές είναι οι ανησυχίες που προβληματίζουν ομάδες κόσμου, καταλήγοντας σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα. Γι’ αυτό και πλέον η ιατρική κάνναβη βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενάντια στη δικαιοσύνη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη βάση τους για να είμαστε πιο σαφείς. Η κάνναβις (φυτό Cannabis sativa) χωρίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες: το κοινώς γνωστό “χόρτο” ή η ινδική κάνναβις και τη βιομηχανική κάνναβη. Η ινδική κάνναβις περιέχει μεγάλες ποσότητες τετραυδροκανναβινόλης (THC), μια ουσία η οποία προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με απλά λόγια το αίσθημα της ευφορίας. Εν αντιθέσει με αυτό, η βιομηχανική κάνναβις περιέχει τεράστιες ποσότητες κανναβιδιόλης (CBD), η οποία όμως δεν προκαλεί το συναίσθημα της ευφορίας όπως το THC, παρά μόνο χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.
Πολύχρονες έρευνες έχουν επισημάνει ότι τα δύο συστατικά, THC και CBD, δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, αντιθέτως έχουν χρήσιμες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο κανόνας αυτός φυσικά δεν ισχύει στις περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης του φαρμάκου/συστατικού. Για παράδειγμα, όταν το THC χρησιμοποιείται σαν φάρμακο, μπορεί να καταπολεμήσει μεταξύ άλλων το άγχος, την ψύχωση, την κατάθλιψη, ακόμα και τη φλεγμονή. Επιπρόσθετα, το CBD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της επιληψίας και του παιδικού αυτισμού.
Σωστό θα ήταν να σημειωθεί όμως, ότι η οποιαδήποτε εξάρτηση σε ουσίες, ακόμα και αν προέρχονται από φυσικούς παράγοντες, μόνο καλό δεν μπορούν να προκαλέσουν. Η κάνναβις δηλαδή, όταν χρησιμοποιείται μόνο για “ψυχαγωγικούς σκοπούς” του τύπου να περάσουμε καλά, δεν παρέχει κάποιο ιατρικό όφελος, πέραν του ότι ο χρήστης γίνεται εξαρτημένος και υπόδουλος του φυτού και ίσως γι’ αυτό να υπάρχει και αυτή η διαμάχη για τη νομιμοποίηση ή μη της ιατρικής κάνναβης.
Οι διαδικασίες νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό με νομοσχέδια και τροποποιήσεις να βρίσκονται κάτω από εξονυχιστική μελέτη, από αρμόδια υπουργεία και φορείς. Μέχρι στιγμής νόμιμοι κάτοχοι κάνναβης στην Κύπρο ήταν μόνο αυτοί που θα την χρησιμοποιούσαν για ερευνητικούς σκοπούς ή σκοπούς εκπαίδευσης.
Σήμερα, πολλές χώρες έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, μεταξύ αυτών πια και η Κύπρος, αφού πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.
Βέβαια, αυτό γίνεται κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις και κανονισμούς, που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα.
Και εδώ είναι που θέτω μερικούς προβληματισμούς μου: “Είμαστε έτοιμοι στην Κύπρο να τηρήσουμε κανόνες σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (!), να κριθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενή και να είναι οικονομικά προσιτό για τον οποιονδήποτε; Ή θα γίνει η προμήθεια της κάνναβης ακόμα πιο εύκολη ούτως ώστε “να περνάμε καλά’’ χωρίς έλεγχο;” Αυτά τα ερωτήματα προέρχονται απ’ το δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ιατρική κάνναβη βάση της κρίσης του!!! Όπως και να έχει, ευχόμαστε ότι γίνει, να γίνει για καλό!!!
Κυρίως όμως, αναφέρομαι στο θέμα αυτό γιατί σαν άνθρωποι έχουμε κάποια ταμπού τα οποία δύσκολα διαλύουμε. Αφού είναι αποδεδειγμένο πως η ιατρική κάνναβις είναι ευεργετική, γιατί την απαρνούμαστε; Δεν νομιμοποιούμε το παράνομο, αλλά το ιατρικά ωφέλιμο. Δε νομιμοποιούμε το εθιστικό, ούτε τη χρήση της ως ναρκωτικό, αλλά τη χρήση της για ιατρικούς λόγους.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν.
What do you think?
Show comments / Leave a comment