Η κηπουρική μας φίλοι και φίλες συνεχίζεται…
Το δεύτερο μέρος του άρθρου περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τον τρόπο φυτέματος 3 λαχανικών.
Για να προετοιμάσετε τον λαχανόκηπό σας πριν απο κάθε καλλιεργητική περίοδο ακολουθήστε τα ακόλουθα 6 βήματα: (εφόσον δεν έχετε μπαλκόνι)
- Να το καθαρίσετε απο τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας (αν είχατε πειραματιστεί με κάτι στο παρελθόν) καθώς και απο ζιζάνια, πέτρες, κλαδιά και άλλα υλικά που μπορεί να υπάρχουν.
- Να το σκαλίσετε ή να το φρεζαρίσετε ανάλογα με την έκταση, για τον αερισμό του εδάφους.
- Να ενσωματώσετε κόμποστ ή κοπριά ταυτόχρονα με το φρεζάρισμα. (Ας είμαστε ειλικρινείς, το κόμποστ είναι πιο εφικτό και δεν μυρίζει τόσο άσχημα όσο η κοπριά) Μπορείτε να εμπλουτίσετε το έδαφος με οργανική ουσία κάθε 15 μέρες ή και περισσότερο πριν απο κάθε εγκατάσταση των νέων φυτών.
- Να το ισοπεδώσετε με τσουγκράνισμα, το οποίο να γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις για την καλύτερη ισοπέδωση. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται και οι μεγάλοι σβόλοι χώματος.
- Σε περίπτωση που θέλετε να καλλιεργήσετε περισσότερα από ένα λαχανικά, τότε θα ήταν προτιμότερο να ομαδοποιήσετε και να σχεδιάσετε τις θέσεις φύτευσης. Είναι καλό να δημιουργήσετε διάδρομους ανάμεσα στις φυτεύσεις προκειμένου να διευκολύνονται οι εργασίες χωρίς να καταστρέφονται τα φυτά σας.
- Να εγκαταστήσετε αυτόματο πότισμα, καθώς είναι απαραίτητο για την εξοικονόμηση του νερού και για καλύτερη παραγωγή. Με σωστή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος τα φύλλα και οι καρποί δεν θα βρέχονται ενώ τα λαχανικά θα ποτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς σπατάλη νερού.
1. Μαρούλι

Θρεπτικά συστατικά: νερό, πρωτείνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α.
Τρόπος φυτέματος:
Μπορείτε να προυθευτείτε έτοιμα φυτά μαρουλιού απο φυτώρια, τα οποία τοποθετούνται στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης. Δηλαδη 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Σε περίπτωση που το χώμα είναι πολύ βαρύ και μαζεύει νερό, τότε μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε υπερυψωμένα αναχώματα (τα σαμαράκια) για καλύτερη αποστράγγιση νερού.
Στο μαρούλι αρέσει η δροσιά (και ποιού δεν τ’ αρέσει!) και καλλιεργείται σε χαμηλές θερμοκρασίες 14 – 19 °C. Προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης αλλά αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις.
Σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκάυματα στο φύλλωμα του.
το ιδανικό έδφος για το φυτεμά τους έχει τα εξής χαρακτηριστικά: γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Σε περίπτωση που το χώμα σας δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να το καλυτερεύσετε ενσωματώνοντας αρκετή ποσότητα καλοχωνεμένης κοπριάς μαζί με κομπόστ.
Απαιτούν τακτικό πότισμα για να διατηρείται το υπόστρωμα τους υγρό. Πιο συχνό πότισμα ακόμα και σε καθημερινή βάση είναι αναγκαίο σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, και αρχίζουν να πικρίζουν, όταν υπάρχει έλλειψη νερού. Οσον αφορά τη λίπανση του μαρουλιού, μπορείτε να ενσωματώσετε 1-2 κ.σ. καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου γύρω απο τη ρίζα, κάθε 20-30 μέρες.
Για όσους έχουν μπαλκόνι, μπορούν να καλλιεργήσουν μαρούλι σε γλάστρα, την οποία τοποθετείτε σε δυτική ή ανατολική έκθεση. Προτιμήστε χαμηλές γλαστρες ή ζαρτινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών (γιατί διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν προχωρά σε βάθος.) Προμηθευτείται φυτόχωμα κατάλληλο για καλλιέργεια κηπευτικών, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετήστε χαλίκια στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος.
2. Σπανάχι

Θρεπτικά συστατικά: νερό, υδατάνθρακες, πρωτείνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Κ, μαγγάνιο, φυλικό όξύ, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τρόπος φυτέματος σε γλάστρα:
Φυτέψτε τους σπόρους κατευθείαν στη γλάστρα, σχετικά αραιά και σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Η άλλη επιλογή είναι να προμηθευτείτε με έτοιμα σπορόφυτα σπανακιού για να τα φυτέψετε στις γλάστρες σε απόσταση 20 -25 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού. Επομένως, επιλέξτε γλάστρες και ζαρτινιέρες βάθους 20-25 εκατοστών.
Το σπανάχι χρειάζεται γόνιμο υπόσστρωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλύτερα να αγοράσετε φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά. Η άλλη λύση είναι η ενσωμάτωση κοπριάς, κομπόστ και στάχτης μέσα στο χώμα της γλάστρας για αύξηση της οργανικής ουσίας. Ευδοκιμεί σε δροσερό μέρος, σχετικά ψυχρό καιρό με θερμοκρασίες 12 -18 βαθμών Κελσίου. Τοποθετήστε τη γλάστρα με το σπανάχι σε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια τις χειμερινές μέρες και σε ημισκιερή θέση τις ανοιξιάτικες μέρες.
Όσον αφορά το πότισμά του πρέπει να εξασφαλίσετε να είναι σχετικά υγρό το υπόστρωμα στη γλάστρα. Χρειάζετε συχνό και ελαφρή πότισμα, λόγο του επιφανειακού ριζικού του συστήματος. Αυξήστε την ποσότητα ποτίσματος όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή. Για λίπανση χρειάζεται άζωτο για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματός του. Κάθε 20 -30 μέρες πρέπει να ενσωματώνεται στο χώμα, γύρω απο το σπανάχι, 2 κ.σ. κοπριά ή 1 κ.σ. βιολογικό λίπασμα αζώτου.
3. Σέλινο

Θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, νερό, υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεινές, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Τρόπος φυτέματος σε γλάστρα:
Φύτεψτε το σπόρο του σε ειδικά σπορεία σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου και με αρκετή υγρασία. Φυτέψτε το σε βάθος 1 – 1,5 εκατοστά και ποτίζετε ελαφρά το σπορείο για να μην σαπίσει ο σπόρος. Χρειάζονται 2 εβδομάδες μέχρι να φυτρώσουν και άλλους 2 μήνες μέχρι να γίνει η μεταφύτευση. Ακόμη, αντί σπόρους μοπρείτε να μεταφυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα σέλινου απο φυτώρια σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ τους. Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε αβαθείς γλάστρες για τις φυλλώδεις ποικιλίες του σέλινου και σχετικά βαθιές γλάστρες για τις σελινόρριζες.
Όπως και τα προηγούμενα λαχανικά ετσι κι αυτό θέλει δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 16-20 βαθμών Κελσίου. Δεν είναι ανθεκτικό στις ψηλές θερμοκρσίες και είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε ημισκιερές τοποθεσίες το καλοκαίρι και σε ηλιόλουστες το φθινόπωρο.
Χρησιμοποιήστε γόνιμο φυτόχωμα, πλόυσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά για να συγκρατεί αρκετή υγρασία. Το ποτίζετε συχνά για να υπάρχει συνεχή εδαφική υγρασία και ακόμη πιο συχνά στους ζεστούς μήνες. Σε περίπτωση έλλειψης υγρασίας, τα φύλλα θα πικρίσουν και οι βλαστοί θα σκληρύνουν. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη λίπανση, παραμόνο να ενσωματώσετε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος και κομπόστ, κατα την μεταφύτευση του και ασβέστιο για την πρόληψη της μαύρης καρδιάς. (ασθένεια όπου οι μίσχοι του σέλινου μαυρίζουν ενω αποχρωματίζονται τα φύλλα)
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment