Πω πω… Πόσο μ’ αρέσει αυτή η ιδέα. Για φανταστείτε το λιγάκι… Το σπίτι σας περιτριγυρισμένο απο φυτά, λαχανικά, φρούτα, μυρωδιές και χρώματα. Φαντάζει μαγικό και εννοείται φυσικό! Μανάβικο δικό σας έξω από το σπίτι σας και με τα ίδια σας τα χεράκια. Τι άλλο θέλετε; ;
Ένα μανάβικο σαν κι αυτό θα σας κάνει αρκετά αυτάρκεις, θα είναι οικονομικό και θα σας εξελίξει ως άτομα ΚΑΙ στον τομέα της κηπουρικής.
Φρούτο No 1: Καρπούζι

Θρεπτικά Συστατικά: Βιταμίνη C, Βιταμίνες Β (Β1 και Β6) , Βιταμίνης Α (β-καροτένιο), Κάλιο, Μαγνήσιο, υδατάνθρκες, φυτικές ίνες, νερό και λυκοπένιο. Τα σποράκια του περιέχουν πρωτείνη, λιπαρά και φυτικές ίνες, οπότε τα μασάμε καλά κι αυτά.
Τρόπος φυτέματος:
Αν δεν έχετε κήπο, τότε μέσα σε γλάστρες μπορείτε να ρίξετε 3 – 4 σπόρους στην κάθε μία, αφού όμως η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα καρπούζια επειδή φοβούνται το κρύο απαιτούν εδάφη δροσερότερα και συχνότερα ποτίσματα. Η ποιότητα καρπών τους είναι καλύτερη στα ελαφρά χώματα, αλλά στα γόνιμα ή τα πολύ κοπρισμένα παρουσιάζουν πλουσιότερες αποδόσεις και κατώτερη παραγωγή.
Η σπορά τους μπορεί να γίνει απ’ευθείας και επι τόπου κατ’ Απρίλιο-Μαίο ή και σε θερμοκρασία κατά το Μάρτιο. Ο τρόπος που θα προετοιμάσετε τη γη, το κόπρισμά και το σύστημα της καλλιέργειας είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό των πεπονιών. Οι μόνες διαφορές είναι ότι πρέπει να φυτεύονται αραιότερα και να μη κλαδεύονται, διότι σταματά η βλάστηση τους. Μετά το δέσιμο των λουλουδιών, σε έκαστη ρίζα πρέπει να διατηρούνται 1-3 καρπούζια το πολύ, έτσι ώστε να γίνονται πρώιμα και μεγάλα.
Για να αποκτήσετε εκλεκτούς σπόρους καρπουζιού, πρέπει να διαλέγετε τα καλύτερα σε σχήμα, μέγεθος και ποιότητα καρπούζια, τα οποία έχουν ωριμάσει φυσιολογικώς. Όταν αρχίσει η υπερωρίμανσή τους, αφαιρείτε τους σπόρους, τους πλένετε και αφού τους αφήσετε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, τους διατηρείτε σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Και τα καλά νέα είναι ότι η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5 – 6 έτη.
Φρούτο No 2: Ζουμερές, νόστιμες και κόκκινες φραουλίτσες
(Εμπνευσμένες από τη σειρά Η Φραουλίτσα – αν την παρακολουθούσατε όταν ήσασταν μικροί :-D)

Θρεπτικά συστατικά: Πρωτείνη, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνη C, κάλιο, ρετινόλη, σίδηρο, νερό και φυτικές ίνες.
Τρόπος φυτέματος:
Οι φράουλες φυτεύονται και την άνοιξη και οι καρποί τους μαζεύονται το καλοκαίρι. Αν φυτέψετε τις φράουλες το Φθινόπωρο θα πρέπει να τις προστατέψετε από τον παγετό την περίοδο του χειμώνα.
Η φράουλα αναπτύσσεται προς τα πλάγια γι’ αυτό φυτεύονται σε απόσταση 30 cm μεταξύ των φυτών και 60 cm μεταξύ των γραμμών φύτεψης. Θέλει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια, για μια καλή και ποιοτηκή παραγωγή.
Σε νότιες περιοχές με πολύ έντονο ήλιο είναι προτιμότερο να επιλέγετε ημισκιερές θέσεις για το φύτεμα τους ή τοποθετήστε ειδικό δείκτη για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα στο φύλλωμα.
Όταν φυτεύετε τις φράουλες στο έδαφος πρέπει να το διαμορφώνετε σε υπεριξωμένα σαμαράκια, γιατί έτσι επιτυχγάνεται καλύτερη αποστράγκιση και πρωίμηση της παραγωγής.
Αν θα φυτέψετε σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες, επιλέξτε να είναι μικρές και πλατιές, επειδή οι φράουλες έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ρίξτε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλου στη βάση της γλάστρα για καλύτερη αποστράγγιση και έπειτα το χώμα. Φυτεύονται πλαγίως και επειδή είναι σε ζαρτινιέρες, θα τις δείτε να πέφτουν προς τα έξω.
Κάθε 2-3 μέρες τις ποτίζουμε, ενώ το καλοκάιρι τις ποτίζουμε καθημερινά. Αποφεύγουμε να βρεχουμε το φύλλωμα της φράουλας, ειδικά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, διότι δημιουργούνται εγκαύματα.
Για νόστιμες και μεγάλες φράουλες προσθέτουμε 2 κ.σ πλήρες βιολογικό λίπασμα εμπλουτισμένο σε κάλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε 20 μέρες.
Η συγκομιδή τους γίνεται σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι. Τις μαζεύουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, γιατί αυτές τις ώρες βγάζουν το πιο έντονό τους άρωμα. Οι φράουλες την επόμενη χρονιά μπορούν να σας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή.
Η φράουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά και με τους τόλονες ( λεπτοί, μακριοί βλαστοί που διαθέτει, οι οποίοι όταν ακουμπήσπουν στο χώμα βγάζουν ρίζες). Για την δημιουργία καινούργιου φυτού, μπορείτε να τοποθετήσετε τμήμα του βλαστού σε ένα μικρό γλαστράκι. Περιμένετε 2 βδομάδες και όταν ριζώσει καλά και βγάλει φύλλα, το αποκόπτετε και έχετε ένα καινούργιο φυτό.
Φρούτο No 3: Πεπόνι Κυπριακό τζαι γλυτζί
(Λατρεύω)

Θρεπτικά Σύστατικά: Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C, θειαμίνη, νιανσίνη, Βιταμίνη Β6, κάλιο, νερό και φυτικές ίνες.
Tρόπος φυτέματος: Μπορείτε να τα φυτέψετε με 2 τρόπους: είτε σκάβοντας και ανασηκώνοντας ένα μικρό λοφάκι πάνω στο χώμα σας και φυτεύοντας τους σπόρους κατευθείαν στο χώμα (όταν η θερμοκρασία είναι πάνω απο 17 βαθμούς Κελσίου), είτε μέσα σε μικρά δοχεία μέσα στο θερμοκήπιο. Όταν βλαστήσουν και βγάλουν φύλλωμα (αυτά του θερμοκηπίου), τα φυτεύετε στο χώμα. Για αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό πανέρι. Τα πεπόνια χρειάζονται χώμα πάρα πολύ καλής ποιότητας, με πολλά θρεπτικά συστατικά, να είναι αφράτο. Όταν σκάψετε για να δημιουργήσετε χώρο εκεί που θα το φυτέψετε, μπορείτε να προσθέσετε κομπόστο. Όσο αφορά το πότε θα μεταφυτέψετε τα πεπονάκια απο τα μικρά δοχεία στο χώμα, θα το καταλάβετε όταν αφαιρέσετε το δοχείο και δείτε πως υπάρχουνε ασπρες ρίζες τυλιγμένες στο κάτω μέρος. Αφού τις βάλετε στο λακάκι, προθέστε ξανά κομπόστο και ποτίστε με το ποτηστίρι. Το παρτεράκι που θα φτιάξετε πρέπει να είναι σε σχήμα Π.
Σημείωση: Τα καρποφόρα δέντρα όπως είναι αυτά των φρούτων (που παίρνουμε απο ψηλά με τα χέρια μας τους καρπούς) χρειάζονται απο λίγους μήνες μέχρι και χρόνια για να μεγαλώσουν (απο σπόρια να αναπτύξουν ριζικό σύστημα, φύλλωμα, να γίνουν ολόκληρα δέντρα να ανθίσουν και έπειτα να προσφέρουν τους καρπούς τους).
Ναι, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να πάρει κανείς τον καρπό τους και να τον απολαύσει ώριμο, εύγεστο και ζουμερό. Έτσι δουλεύει η δημιουργία και τίποτα σ’ αυτή δεν βιάζεται. Κι αν το παρατηρήσετε κι αν το σκεφτείτε για λίγο, θα συνειδητοποιήσετε πως δουλεύει με τέτοια δεξιοτεχνία, τέτοια ηρεμία και υπομονή που μας κάνει να δούμε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ακολουθούμε ρέει σε ταχύτατους και σχεδον ανεξέλεχτους ρυθμούς. Τι άχαρα και επιφανειακά μπορεί να επιλέξει να ζήσει ο άνθρωπος τελικά!
Καλά φυτέματα και καλές συγκομιδές να έχετε!!!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment