Loading

Κάνε συχνά αιματολογικές εξετάσεις. Είναι για το καλό σου!

Αφού η υγεία μας έχει λάβει το πρώτο βάθρο στη ζωή μας, πολλοί από εμάς θα επισκεφθούμε τον προσωπικό μας ιατρό για να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες ή την γνώμη του για την κατάσταση της υγείας μας. Συνήθως ο ιατρός μας θα μας δώσει παραπεμπτικό χημικού εργαστηρίου για πλήρη εικόνα αιματολογικών εξετάσεων. «Τί είναι αυτό;» ή «Χρειάζεται τώρα τέτοια ταλαιπωρία για μια διάγνωση;» θα ρωτήσετε οι περισσότεροι.

Καταρχάς, δεν πρόκειται για ταλαιπωρία, αλλά για μια από τις επαναστατικές μεθόδους των τελευταίων 50 ετών. Ένα τσίμπημα στην μέση φλέβα του αγκώνα μας και μερικά βήματα επεξεργασίας σε χημικό εργαστήριο είναι αρκετά για να ανακαλύψει κανείς συχνές ασθένειες όπως αναιμία και σακχαρώδη διαβήτη. Σε μια κόλλα χαρτί, την οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει, αναγράφονται μερικές από τις χαρακτηριστικές σημάνσεις.

Θυρεοειδική ορμόνη και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

healthweb.gr

Ερυθροκύτταρα

Τα ερυθροκύτταρα μας είναι ο βασικός μεσολαβητής για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες μας προς το υπόλοιπο μας σώμα. Το κυτταρόπλασμά τους περιέχει αιμοσφαιρίνη, την κύρια ουσία που συνδέει τα μόρια οξυγόνου και τα μεταφέρει μέσω των ερυθροκυττάρων για να τα ελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Ο αριθμός ερυθροκυττάρων μπορεί να μας υποδείξει την παρουσία ανωμαλιών κατά την παραγωγή τους ή κάποιον τύπο αναιμίας. Η χαμηλή τιμή της αιμοσφαιρίνης, εκτός από το ότι είναι δείκτης αναιμίας, μπορεί να υποδεικνύει και την χαμηλή ποσότητα σιδήρου (Fe2+) στον οργανισμό μας, φαινόμενο συχνό κατά την εφηβική ωρίμανση γυναικών, μετά από εμμηνόρροια.

healthweb.gr

Λευκοκύτταρα

Μια χημική ανάλυση – καταμέτρηση λευκοκυττάρων είναι πολύ σημαντική κατά την διάγνωση λοιμωξιολογικής αντίδρασης του οργανισμού μας, δηλαδή όταν υπάρχει λοίμωξη του οργανισμού μας σε μετεγχειρητικό στάδιο ή από κάποιο άλλο παράγοντα (μετά από πιθανή ανοσοκαταστολή). Όταν πρόκειται για αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πιθανή ψηλή τιμή της οικογενείας των λευκοκυττάρων θα είναι αυτή των ουδετερόφιλων. Τα ουδετερόφιλα μας παρουσιάζονται σε ψηλά ποσοστά όταν υπάρχει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.

  healthweb.gr

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη – HbA1c

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη προέρχεται από την αντίδραση της κανονικής αιμοσφαιρίνης (HbA) του αίματος με γλυκόζη, καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια γερνάνε και αποσυντίθενται. Σε περίπτωση συνεχής υπεργλυκαιμίας, η οποία αποτελεί δείκτη για Σακχαρώδη Διαβήτη, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη θα βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα (3-4 εβδομάδες). Η HbA1c είναι ο βασικότερος δείκτης για την διάγνωση Σακχαρώδους Διαβήτη.

healthweb.gr

Ουρία και Κρεατίνη

Αυτές οι δύο ουσίες μας δίνουν την δυνατότητα να αντιληφθούμε την γενική κατάσταση των νεφρών μας. Η κρεατίνη μας υποδεικνύει την ποιότητα λειτουργικότητας των νεφρών μας , ενώ η ουρία μας υποδεικνύει την ποιότητα επεξεργασίας και αποβολής της αμμωνίας από το σώμα μας, μέσω των νεφρών μας. Σε υψηλές ποσότητες στο αίμα μας, οι δύο ουσίες σημαίνουν την πιθανή υπολειτουργία των νεφρών μας.

healthweb.gr

Αυτοί είναι λίγοι από τους δείκτες αιματολογικών εξετάσεων, με τους οποίους μπορεί κάποιος να λάβει μια γενική εικόνα για την κατάσταση της υγείας του. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας ιατρό και να μην «αυτοδιαγνωσκόμαστε», καθώς πιθανές παρερμηνείες να επηρεάσουν την διάγνωση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το βασικό είναι ότι οι αιματολογικές εξετάσεις αποτελούν κάτι περισσότερο από μερικά χιλιόλιτρα αίματος και ένα χαρτί με νούμερα. Αποτελούν την εικόνα του σώματος μας… εσωτερικά. Με λίγα λόγια, αποτελούν μια σωτήρια εξέταση.

Πηγές:

peptiko.gr, chem-lab.com.cy


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: healthweb.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Κάνε συχνά αιματολογικές εξετάσεις. Είναι για το καλό σου!