Τα ‘‘υπηρέτρια με έχετε κάνει’’, ‘‘άμα δεν ήμουν εγώ εδώ μέσα τι θα κάνατε’’, ‘‘να σηκωθώ να φύγω καμιά μέρα να δω πως θα επιβιώσετε’’ και τα αντίστοιχα ‘‘εβρομίσαμεν δαμέσα’’, ‘‘έκαμες το σαλόνι λέσιη’’, ‘‘εκάματε με δούλα σας’’, ‘‘να πεθάνω να ησυχάσω’’ κάθε Ελληνίδας και Κύπριας μάνας, είναι οι πιο πολυσύχναστες ατάκες σε ένα παραδοσιακό σπίτι.
… Και το ποίημα συνεχίζεται, ξανά και ξανά, και καθημερινά! Και τα ‘‘όχι’’, και τα ‘‘μη’’ και τα ‘‘πρόσεχε’’ πέφτουν βροχή.
Όχι δε θα πας, κάτσε να διαβάσεις. Μην πατάς εκεί, μόλις έχω σφουγγαρίσει. Το έχεις λερώσει, σήμερα καθάρισα. Έχουμε γίνει στάβλος εδώ μέσα. Τι;;;;; Έσπασε το καλό το βάζο ο μικρός;;;
Σε ένα σπίτι που τα ασημικά και τα κρύσταλλα μέσα στην βιτρίνα του σαλονιού (την οποία παρεμπιπτόντως κανείς δεν αγγίζει) φαίνεται να έχουν περισσότερη αξία απ’ τις παιδικές ψυχές.
parentingfromtheheartblog.com
Μην με παρεξηγήσεις, εννοείται, πολύ ωραίο ένα αστραφτερό και ολοκάθαρο σπίτι. Μα τι πιο ωραίο από ένα παιδί που παίζει ξέγνοιαστο, και τρέχει πάνω κάτω γεμάτο ζωή;
Να μη φοβάται τι θα σπάσει, να μη φοβάται να τρέξει στην αυλή, να μη φοβάται να σκαρφαλώσει στο δέντρο. Να μην είναι κλεισμένο στο σπίτι, σε ένα κόσμο online.
Μην του δώσεις το tablet, μην το αφήνεις με τις ώρες στο κινητό. Παρ’ το να παίξει, να τρέξει, να γυμναστεί. Η εκτόνωση του σώματος, το ωραιότερο συναίσθημα της παιδικής ηλικίας.
Άσε το να παίξει, ίσως χτυπήσει, ίσως έρθει με ματωμένα γόνατα, μα αυτό θα του μάθει πιο πολλά από όσα οι εφαρμογές του κινητού. Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία να γυμναστεί. Να μεγαλώσει μέσα από το παιχνίδι και την άσκηση.
youngisthan.in
Άστο να γεμίσει το καλάθι της ζωής με ελπίδες και θάρρος, με όνειρα και γνώσεις.
Να μπορέσει μέσα από την άσκηση να αντιληφθεί καλύτερα τις αλλαγές μέσα του, στο σώμα του, στους γύρω του. Να μπορέσει να βρει ανάμεσα σε όλα τα καινούρια αυτού του κόσμου, όσα αξίζουν, και να μπορεί να αφήσει πίσω του τα πραγματικά ‘‘όχι’’ και τα ‘‘μη’’.
Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στις ζωές τους και κρίνεται απαραίτητο να μπορούν τα παιδιά να αφιερώνουν καθημερινά τουλάχιστον 45 λεπτά για παιχνίδι και άσκηση, έτσι ώστε να διατηρούν όχι μόνο καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά επίσης και καλή διάθεση!
Δώσε στο παιδί σου χρόνο, χώρο, ζωή και άσε τα όχι και τα μη.
Άστο να παίξει, να τρέξει, να γυμναστεί.
kidshealth.org
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: na.rdcpix.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment