Loading

Καλοσωρίσατε στο… DARK WEB!

Κυρίες και κύριοι. Καλωσορίσατε στο… Dark Web!

Tο σκοτεινό διαδίκτυο. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν, εάν μπορούσατε να ανακαλύψετε ολόκληρο τον πλανήτη; Εάν διασχίζατε ή βρίσκατε την κάθε κρυμμένη γωνιά; Θα σας έπαιρνε μια ολόκληρη ζωή. Όπως το ίδιο ισχύει και στον παγκόσμιο ιστό. Είναι τόσο μεγάλος, που δεν φαντάζεστε πόσες κρυμμένες γωνίες κρύβει. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν θα επιθυμούσαν να ψάξουν και να ανακαλύψουν, αφού η ουτοπία τους, τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι είναι το κέντρο ολόκληρου του πλανήτη. Να σε υπενθυμίσω λοιπόν, αγαπημένε μου αναγνώστη, ότι δεν είναι ότι βλέπεις το κέντρο του κόσμου, γι’αυτό μην είσαι απόλυτος και ξερόλας. Σου’χω νέα… ο κόσμος δεν σου ανήκει! 😊

Φανταστείτε ένα παγόβουνο. Πώς το συναντά το μάτι έξω απ’την ακτή και πως είναι στ’αλήθεια. Η πιο κάτω φωτογραφία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοώ:

heimdalsecurity.com

Όπως θα παρατηρήσετε η κορυφή του παγόβουνου είναι ορατή και εξέχει πάνω από το νερό. Είναι η πλευρά που μπορεί να διακρίνει ο άνθρωπος. Το υπόλοιπο κομμάτι όμως, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος του παγόβουνου, είναι κρυμμένο κάτω από το νερό και έτσι δεν είναι ορατό. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ο παγκόσμιος ιστός. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι επισκεψιμότητας, που είναι περισσότερο τακτικοί από τον άνθρωπο, γι’ αυτό και μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ως την κορυφή του παγόβουνου. Είναι αυτοί οι συχνοί χώροι που οι περισσότεροι γνωρίζουν και περνάνε τις ώρες τους εκεί όπως Google, Wikipedia και άλλα εκατομμύρρια sites. Εάν όμως κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε πόσο μεγάλος είναι ο ιστός αυτός, θα καταλάβουμε το μέγεθος του παγόβουνου που στεκόμαστε πάνω.

Έτσι λοιπόν, και ενώ εμείς στεκόμαστε στην μικρή κορυφή, από κάτω μας στέκει μέχρι κάτω στα βαθιά, μέσα στα σκοτεινά νερά, το αόρατο και το λεγόμενο Dark Web.

Για να το ορίσω λοιπόν, Dark web είναι ένα μέρος του διαδικτύου το οποίο δεν είναι εμφανές από τις μηχανές αναζήτησης. Αναμφισβήτητα έχετε ακούσει να μιλάνε για τον “σκοτεινό ιστό” ως εστία εγκληματικής δραστηριότητας – και είναι. Όχι όμως στο 100%, γιατί υπάρχει και μια καλή πλευρά του, όπως πχ λέσχες σκακιού.

pymnts.com

Deep web vs. Dark web: Ποια είναι η διαφορά;

Οι όροι “deep web” και “dark web” χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, αλλά δεν είναι οι ίδιοι. Ο βαθύς ιστός αναφέρεται σε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, το οποίο δεν είναι εμφανές και επομένως δεν είναι προσβάσιμο μέσω μηχανής αναζήτησης όπως η Google. Το βαθύ περιεχόμενο ιστού περιλαμβάνει οτιδήποτε απαιτεί πιστοποιήσεις σύνδεσης. Περιλαμβάνει επίσης οποιοδήποτε περιεχόμενο που οι κάτοχοί του έχουν εμποδίσει την ανίχνευση ιστού από την εύρεση.

Τα ιατρικά αρχεία, το περιεχόμενο που βασίζεται σε αμοιβές, οι ιστότοποι προσχώρησης και οι εμπιστευτικές εταιρικές ιστοσελίδες είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι απoτελεί το deep web.

To dark web από την άλλη, είναι ένα υποσύνολο του deep web που σκοπίμως κρύβεται, απαιτώντας έναν συγκεκριμένο browser για να έχει πρόσβαση, όπως εξηγείται παρακάτω. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά το μέγεθος του σκοτεινού ιστού, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις το έφεραν στο 5% περίπου του συνόλου του διαδικτύου. Και πάλι, δεν χρησιμοποιείται όλος ο σκοτεινός ιστός για παράνομους σκοπούς, παρά το δυσοίωνο ηχητικό του όνομα.

Dark browser

Όλη αυτή η δραστηριότητα, αυτό το όραμα μιας πολυσύχναστης αγοράς, μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ότι η πλοήγηση στον σκοτεινό ιστό είναι εύκολη. Δεν είναι. Ο τόπος είναι τόσο βρώμικος και χαοτικός, όπως θα περίμενε κανείς αν ο καθένας είναι ανώνυμος και μια σημαντική μειονότητα είναι εκεί έξω για να εξαπατήσει τους άλλους.

Πολλές σκοτεινές ιστοσελίδες δημιουργούνται από απατεώνες, οι οποίοι μετακινούνται συνεχώς για να αποφύγουν να εντοπισθούν. Ακόμη και ιστοσελίδες εμπορίου που μπορεί να υπήρχαν για ένα ή περισσότερα χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν ξαφνικά αν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να εισπράξουν χρήματα και να φύγουν με τα χρήματα μεσεγγύησης που κρατούν για λογαριασμό των πελατών.

pymnts.com

Είναι ο σκοτεινός ιστός παράνομος;

Δεν θέλω να σας αφήσω την εντύπωση ότι τα πάντα στο σκοτεινό ιστό είναι κακόβουλα ή παράνομα. Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε ως ανώνυμο κανάλι επικοινωνίας και εξακολουθεί να εξυπηρετεί έναν πολύτιμο σκοπό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνούν σε περιβάλλοντα εχθρικά προς την ελευθερία του λόγου. “Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σε χώρες όπου υπάρχει υποκλοπή ή όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ποινικοποιημένη“, δήλωσαν ειδικοί.

Υπάρχει επίσης αρκετή πρακτική αξία για ορισμένους οργανισμούς, αφού ορισμένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ψάχνουν εκεί για κλεμμένα δεδομένα από πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διαδρομή στους δράστες. Άλλες φορές χρησιμοποιείται για εντοπισμό κατασκοπείας.

Βέβαια, είναι και ευρέως διαδεδομένο πως ο ιστός αυτός χρησιμοποιείται για λαθραίο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, ανθρώπων, διανομή πορνογραφικού υλικού, hacking, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ότι άλλη βρωμοδουλειά υπάρχει, πχ να αγοράσεις υπηρεσίες όπως πληρωμένους δολοφόνους, βαποράκια κτλ, υπηρεσίες φυσικά που δεν μπορείς να βρεις στο «φωτεινό» διαδίκτυο ούτε σε ένα απλό σουπερμάρκετ!

Έτσι λοιπόν όσο μεγάλο είναι το παγόβουνο που δεν είναι ορατό, τόσο μεγάλο είναι και το θέμα του DARK WEB. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τα πάντα μέσα σε ένα άρθρο, γι’αυτό μιας και περνάτε τον περισσότερο χρόνο της μέρας κολλημένοι στα social media, κάντε και μια έρευνα περί του θέματος. Δεν είναι θέμα γνώσης μόνο, είναι και θέμα προστασίας.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i.ytimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Καλοσωρίσατε στο… DARK WEB!