Loading

Καφές: Θετικές Vs Αρνητικές επιδράσεις.

Ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Πολλά έχουν γραφτεί για ευεργετικές ιδιότητες του και όχι άδικα. Προσφέρει απλόχερα αντιοξειδωτικά στους καταναλωτές του και έχει χαρακτηριστεί, από διάφορες έρευνες, ως σύμμαχος της υγείας μας.

Τα ενεργά συστατικά του καφέ έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση στη διάθεση, την απόδοση, τη μνήμη και τα αντανακλαστικά. Βοηθάει την κάψη του λίπους και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (τύπου 2) αλλά και Alzheimer και Parkinson. Πιθανότατα, προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνων, όπως ο καρκίνος του ήπατος, των νεφρών και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ειδών καρκίνου, όπως του στόματος, του προστάτη και του ενδομήτριου και κάποιες μορφές δερματικού καρκίνου. Επιπλέον, κάνει καλό στην καρδιά και στο συκώτι, αφού από τη μία προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και λιγοστεύει τις πιθανότητες για έμφραγμα μυοκαρδίου και από την άλλη φαίνεται πως μειώνει δραστικά τις πιθανότητες κυρώσεως του ήπατος.

Παρόλα αυτά, πληθώρα μελετών υποστηρίζουν πως ο καφές δεν προσφέρει μόνο ευεργετικά στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να συνδράμει και αρνητικά στην υγεία. Πολλά από τα μειονεκτήματα και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει έγκεινται στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων. Οι βλαβερές συνέπειες όμως δεν οφείλονται πάντα σε αυτό και δεν παύουν να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο καφές ευθύνεται, σε σημαντικό βαθμό, για την αύξηση της έντασης και του άγχους και συμβάλλει αρκετά στις αϋπνίες. Η καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι εξαιρετικά πιθανόν να προκαλέσει εθισμό ο οποίος συνοδεύεται από νευρικότητα και ευερεθιστότητα. Είναι δυνατόν να προκαλέσει τρέμουλο και εξάρσεις και μερικές φορές να οδηγήσει ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η συχνοουρία, που δεν είναι πάντοτε αρνητική, ανάλογα με τη συχνότητα που επηρεάζει τον καθένα, αφού για πολλούς θεωρείται ως πολέμιος της κατακράτησης περιττών υγρών στο σώμα.

bbend.net

Η κατανάλωση καφέ δεν συνιστάται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γιατί ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Επίσης, δεν συνιστάται για άτομα με τάση για αναιμία, μιας και μειώνει την απορρόφηση σιδήρου. Ο συνδυασμός καφεϊνούχων ποτών με αλκοόλ, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγεται.

Οι αρνητικές επιδράσεις του καφέ στον άνθρωπο θεωρούνται από τους ερευνητές ως ελάχιστες, μπροστά στις ευεργετικές. Εξαρτάται, όμως, πάντα από τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Έτσι, αποτελεί για αυτούς μια υγιεινή επιλογή. Φυσικά, ένα χελιδόνι δεν φέρνει ποτέ την άνοιξη. Για μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή θα πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός πληθώρας υγιεινών επιλογών στη διατροφή μας γενικότερα, που να συνοδεύονται με τακτική και εντατική άσκηση.

Όπως είχε πει και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, «παν μέτρον άριστον»!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Καφές: Θετικές Vs Αρνητικές επιδράσεις.