Loading

Jesse Owens : H αθέατη πλευρά του αθλητή που νίκησε τον ρατσισμό

Ο JC Cleveland Owens γεννήθηκε στις 12/9 του 1913, στο Oakville, της Alabama. Στα 5 του κέρδισε τον πρώτο αγώνα της ζωής, καθώς ο γιατρός του εντόπισε όγκο στους πνεύμονες.

Του είπε πως η επέμβαση ήταν αναγκαία, ωστόσο αρνήθηκε να την αναλάβει.  Έτσι οι γονείς του πήραν την απόφαση να σώσουν το παιδί τους μόνοι τους. Αποστείρωσαν ένα κουζινομάχαιρο, με το οποίο η μητέρα του άνοιξε το στήθος, και αφαίρεσε τον όγκο. Ο Owens έχασε πολύ αίμα, αλλά επιβίωσε.

time.com

Από τα 7 του δούλευε στους αγρούς. Στα χρόνια που ακολούθησαν, εξελίχθηκε σε έναν ταλαντούχο αθλητή στίβου .Έκανε προπονήσεις νωρίς πριν τα μαθήματα, έτσι ώστε να συνεχίσει τη βραδινή του εργασία και να συντηρεί την οικογένειά του.Όλα τα κολλέγια της χώρας βλέποντας τις επιδόσεις του ήθελαν να τον κάνουν δικό τους με τον ίδιο να επιλέγει τελικά το Ohio State University.

Οι δυσκολίες στο πανεπιστήμιο

Εκεί του απαγόρευσαν να κοιμάται στις εστίες όπου διέμεναν οι λευκοί φοιτητές κι έτσι έμενε σε ένα οικοτροφείο έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου ενώ κανένα εστιατόριο δεν σέρβιρε τους έγχρωμους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Owens εξελίχθηκε σε ένα σπουδαίο αθλητή με αποκορύφωμα το 1936 όταν κέρδισε 4 μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, μπροστά στον Χιτλερ και τη ναζιστική ηγεσία.

kb.osu.edu

Η επιστροφή και η συνέχεια του των Φυλετικών διακρίσεων

 Όταν γύρισε στις ΗΠΑ, οι πολίτες της Νέας Υόρκης τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο και ετοίμασαν παρέλαση για να τον τιμήσουν. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή μετά την παρέλαση κανένα ξενοδοχείο της πόλης δεν δέχθηκε να του δώσει δωμάτιο. Ζούσε ξανά το ίδιο σκηνικό φυλετικού ρατσισμού. Δεν μπορούσε να φάει σε όποιο εστιατόριο ήθελε ενώ δεν του επιτρεπόταν καν να ανέβει στο λεωφορείο, από όποια πόρτα ήθελε.

elevenwarriors.com

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ήταν ένας από τους διασημότερους εν ζωή Αμερικανούς, αλλά ακόμα φτωχός. Άνοιξε καθαριστήριο, ίδρυσε ομάδα μπέιζμπολ και έκανε κοινωνικές εμφανίσεις ως διασημότητα όμως δεν ήταν αρκετά.  Έτσι αποφάσισε να γίνει ατραξιόν σε λαϊκά θεάματα συναγωνιζόμενος σε αγώνες ταχύτητας ακόμη και άλογα. Δέχτηκε μεγάλη κριτική για το ότι έτσι έχανε την ολυμπιακή του αξιοπρέπεια πουλώντας τον εαυτό του σαν νούμερο του τσίρκου, όμως αισθανόταν πως δεν είχε άλλη επιλογή.

Η φήμη του Όουεν δεν έσβησε ποτέ

To 1966 επιστρέφει στο Βερολίνο, εκεί όπου έζησε στιγμές δόξας . Έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα τα οποία είχαν αντικαταστήσει τον ρατσισμό που υπήρχε 30 χρόνια πριν.

Απευθυνόμενος στα πλήθη, μίλησε υπέρ της ελευθερίας για όλους:

Σταθείτε μαζί μας στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία».

Στις 31/3 του 1980, στην ηλικία των 66 θα αφήσει την τελευταία του πνοή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Το 1984 ο δήμος του Βερολίνου έδωσε το όνομα του, σε δρόμο της πόλης που περνά έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο εκεί όπου θριάμβευσε.

history.com

Ο Jesse Owens συνεχίζει να εμπνέει κόσμο ακόμη  και σήμερα με τους αγώνες που είχε δώσει εντός και κυρίως εκτός αγωνιστικού χώρου. Μία προσωπικότητα που όσα χρόνια και αν περάσουν θα παραμένει εκεί, να θυμίζει τους πραγματικούς αγώνες της ζωής.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pbs.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Jesse Owens : H αθέατη πλευρά του αθλητή που νίκησε τον ρατσισμό