Loading

Ειρωνεία: δείκτης ευφυΐας ή μέσο εκδίκησης;

Η ειρωνεία δεν είναι κάτι απόλυτο, ούτε για να την εξηγήσεις, ούτε για να την ερμηνεύσεις. Απλά την νιώθεις ή την κάνεις!… Πολλές φορές πληγώνει, γιατί προφανώς, εάν ο απέναντι σου είναι ένας άνθρωπος νοήμων και με υψηλή υπερηφάνεια, τότε πληγώνεται αλλά και εκνευρίζεται.

Για μένα η ειρωνεία είναι η ευγενική εκδίκηση προς κάποιον που σε έχει θίξει κατά διαστήματα, ή προς κάποιον που ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως σε έχει θίξει, ενώ στην ουσία βγήκαν στην επιφάνεια οι δικές σου ανασφάλειες. Οι ανασφάλειες, που κάνουν τον εαυτό σου πολλές φορές να νιώθει μειονεκτικά συγκριτικά με άλλους, που ίσως να έχουν περισσότερα αποθέματα αναλγησίας και υπομονής από σένα.

Έτσι κι εσύ, βρίσκεσαι πλέον στο μεταίχμιο, ενός ανθρώπου που θεωρεί πως ο εγωισμός του έχει θιχτεί κι έτσι ο καλύτερος τρόπος να αντεπιτεθεί με «κόσμιο» τρόπο, είναι η ειρωνεία. Άραγε όμως,  έχεις σκεφτεί ποτέ πως ίσως να ειρωνεύεσαι γιατί δεν τα έχεις «καλά» με τον εαυτό σου;

Γιατί καταβάθος, ξέρεις κι εσύ πως είσαι ένας άνθρωπος γεμάτος λάθη και ψυχολογικά αδιέξοδα;

media.tenor.com

Πολλές φορές, ενδόμυχα και υποσυνείδητα κατηγοράμε τον εαυτό μας και γινόμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του, έτσι όταν μια συζήτηση συνάδει με την δική μας ψυχολογική και πνευματική ιδιοσυγκρασία, αυτόματα την συνδέουμε με τις ανασφάλειες και τα σύνδρομα κατωτερότητάς μας. Έτσι λοιπόν, όχι όλες τις φορές, αλλά συχνά, η ειρωνεία μας, βγαίνει προς τα έξω μαζί με τα κόμπλεξ και την ανάγκη για προστασία του εγωισμού μας.

Πολλοί άνθρωποι ειρωνεύονται με σκοπό την ανάδειξη του δείκτη ευφυΐας τους και όχι γιατί νιώθουν προσβεβλημένοι και θέλουν να ανταποδώσουν. Αυτό λοιπόν, το θεωρώ το χειρότερο είδος ανθρώπων. Μολυσμένοι, φαινομενικά έξυπνοι, φανατικά κακοί, με ζήλο προς τον εαυτό τους, γεμάτοι σύνδρομα κατωτερότητας και φθόνο για τον συνομιλητή τους.

qph.fs.quoracdn.net

Η ειρωνεία μπορεί να χαλάσει τις σχέσεις των ανθρώπων. Δεν είναι σαν το χιούμορ, που βγαίνει σε διάφορες μορφές. Τη διακρίνεις! Μπορεί όχι αμέσως, αλλά στην πορεία. Συνήθως συνοδεύεται με ένα είδος μπλαζέ, θέλοντας να δείξει πως αδιάφορα ξέφυγε από το στόμα σου. Ύπουλα λοιπόν, κεντράρεις την αδυναμία του άλλου και την κάνεις δύναμη σου, πατώντας τον συνομιλητή σου… Και πάντα εννοείς το αντίθετο από αυτό που δηλώνεις. Έτσι, στιγμιαία, νιώθεις την αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας, που δε μπορεί να σου προσφέρει η ζωή σου η ίδια, μιας και ο άλλος δεν σε έχει προσβάλει, ούτως ώστε να είχες ένα λόγο να ανταποδώσεις!

Ο δείκτης ευφυΐας σου λοιπόν, αυτόματα έχει πέσει στο πάτωμα και σε έκανε ένα με τους πιο ηλίθιους των ηλιθίων. Αγένεια την ονομάζω εγώ κι όσοι δεν ειρωνεύονται και τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Ούτε εξυπνάδα ούτε ανωτερότητα!

i.pinimg.com

Ανωτερότητα και πραγματικό σθένος είναι να αντικρίζεις τον συνομιλητή σου στα ίσα και να του μιλάς ξεκάθαρα. Ότι και να συνέβηκε, να έβρισκες το θάρρος να ξεστόμιζες την αλήθεια σου. Ναι, μπορεί να τον πλήγωνε, αλλά σίγουρα θα τον έβαζε σε σκέψεις η ειλικρίνεια σου! Τώρα όμως, δεν έχεις πλέον το δικαίωμα να του μιλήσεις ξεκάθαρα. Ούτε αυτός έχει το δικαίωμα να συγχωρέσει και να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ξανά έναν άνθρωπο που περιτριγυρίζει τις λέξεις και τις στολίζει με αναλήθεια, αντί να τις καρφώνει με ευθύτητα.

Μόνο η ειλικρίνεια και η αλήθεια εκτιμάται λοιπόν! Λένε πως η ειρωνεία όταν γίνει αντιληπτή, τότε έχει αποτύχει. Η ειρωνεία πρέπει να σχίζει κόκαλα χωρίς να τα σπάει τελειωτικά. Με ένα ψυχρό χαμόγελο και ένα φευγαλέο βλέμμα. Χωρίς θυμό, χωρίς την απώλεια της ψυχραιμίας σου. Στωικά και με σιγουριά.

Tumblr: Image

66.media.tumblr.com

Αυτή την ειρωνεία είναι που μισώ πιο πολύ. Γιατί αυτή είναι και η επιτυχία της! Δε φωνάζει, ούτε σπάει πιάτα, ούτε θέλει «νιανιά» επεξηγήσεις! Σε καρφώνει στα αδύνατα σου σημεία, αποστομώνοντας σε! Έτσι, χωρίς να εκμηδενίζεις υβριστικά τον συνάνθρωπό σου, χρησιμοποιείς την «εξυπνοβλακεία» σου για να αναδειχτείς.

Για μένα μάταια.. Πάντα θα είμαι αλλεργική σε τέτοιου είδους ανθρώπων και πάντοτε θα προτιμάω την ύβρη από την ωραιοποιημένη επίθεση, «κουκουλωμένη» με τον αέρα της ψευτιάς και της αναξιοπιστίας.

Η ευθύτητα λοιπόν, είναι η μόνη οξυδέρκεια για όλους εσάς που περνιέστε για έξυπνοι!

Σκέπασε με σεβασμό και τη δική σου ζωή χωρίς να ξεγυμνώνεσαι με ανηθικότητα. Η αληθινή σου γύμνια είναι μόνο η αλήθεια σου! Κι αυτό είναι το μόνο που θα φανεί μέσα στο «φαίνεσθαι» που μας περιβάλλει. Αυτό «είναι» το είναι σου. Αν το έχεις τελικά! Κι αν δεν «είσαι», αργά η γρήγορα θα φανεί!

Υ.Γ. :  Ποτέ μη χλευάζετε τη διαίσθησή σας για τους ανθρώπους. Τις πλείστες φορές, δε θα σας γελάσει!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: image.freepik.com, media.istockphoto.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ειρωνεία: δείκτης ευφυΐας ή μέσο εκδίκησης;