Η Ίρις Γεωργιάδου ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φωτογράφος. Έχει ενεργή παρουσία στο Instagram, με περίπου 13.000 followers με τους οποίους αλληλεπιδρά καθημερινά, θίγει κοινωνικά ζητήματα και στερεότυπα, και περνά κοινωνικά μηνύματα!

Ο λόγος που την “επέλεξα” για την συνέντευξη και χαίρομαι που δέχτηκε, είναι γιατί αρχικά, με εντυπωσίασε η αυτοπεποίθησή της, η άνεση να ανεβάσει φωτογραφίες της με γυμνό σώμα. Με έβαλε σε σκέψεις του τύπου, «σοκάρουν αυτές τις φωτογραφίες;» Εγώ σοκαρίστηκα; Όχι! Γιατί όμως εντυπωσιάστηκα τόσο; Είδα κάτι περίεργο; Κάτι που δεν έχω ξανά δει; Ένα γυμνό σώμα! Γιατί μας σοκάρει το γυμνό σώμα και κυρίως, το όχι “τέλειο”. Γιατί “τέλεια” σώματα βλέπουμε πολύ συχνά γυμνά. Αυτό είναι ‘συνηθισμένο’; Είναι OK;»
Έπειτα σκέφτηκα, πώς έχει τόση άνεση να πει δημόσια την γνώμη της για κοινωνικά ζητήματα, για το φεμινισμό, την πατριαρχία κ.ά. Γι’ αυτά, και άλλα θέματα, όπως το body shaming, το body positivity, η χοντροφοβία (πρώτη φορά άκουσα αυτή την λέξη σε story της) κ.ά. σχετίζονται οι ερωτήσεις που της έκανα.
Η Ίρις έχει ένα προφίλ γεμάτο κοινωνικά μηνύματα. Μια ματιά στο προφίλ της θα σου δώσει τροφή για σκέψη. Ιδανικά, θα ήθελα να την συναντήσω από κοντά για να κάνουμε αυτή την συνέντευξη, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο για έμενα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι να την γνωρίσετε, όσοι δεν την ξέρετε, να μάθετε κάτι που πιθανόν δεν ξέρατε ή να μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε και φυσικά, να την γνωρίσω κι εγώ περισσότερο. Παρακάτω, παρατίθενται οι ερωτήσεις, όπως ακριβώς τις έθεσα στην Ίριδα και οι απαντήσεις της, όπως ακριβώς τις έγραψε.
Στο bio στο προφίλ σου στο Instagram γράφεις Feminist! Γιατί ένιωσες την ανάγκη να είναι αυτός ο όρος δίπλα από την ιδιότητα σου ως φωτογράφος;
Θεωρώ το φεμινισμό κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά σήμερα. Υπάρχει μια φαινομενική ισότητα, άρα τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να τονίζουμε ότι ο φεμινισμός χρειάζεται ακόμα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον το έβαλα και ως ένδειξη υποστήριξης προς τον κόσμο που βοηθάει ο φεμινισμός. Έτσι ώστε μια γυναίκα που χρειάζεται ανάγκη ή ψάχνει ένα safe space, να ξέρει πως το βρήκε. Τέλος, ομολογώ πως νιώθω περήφανη που δηλώνω φεμινίστρια. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό, αλλά έτσι νιώθω.
Έχεις περίπου 12k followers. Τι πιστεύεις ότι έχει προσεγγίσει τους ακόλουθούς σου;
Αρκετές φορές συμπεραίνουν πως έχω “γεμίσει” άντρες που ήρθαν να δουν γυμνό και γι’ αυτό έχω κόσμο. Τα ποσοστά μου όμως αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς έχω 86% γυναίκες και 14% άντρες. Καταλήγω λοιπόν, πως είναι ένας συνδυασμός της αυτοπροβολής μου και των κοινωνικών θεμάτων που θίγω σχεδόν καθημερινά. Το προφίλ μου ξεκίνησε ως ενδυνάμωση σε χοντρές γυναίκες και στη συνέχεια πήρε τη φεμινιστική πορεία που έχει σήμερα. Ούσα χοντρή και εγώ, ένιωθα την ανάγκη να δείξω μια άλλη εικόνα του χοντρού σώματος, αυτή στην οποία απεικονίζεται ως αισθησιακό, σέξι, επιθυμητό. Μέσα από αυτό, άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο και με άλλα κοινωνικά θέματα, τα οποία πολύ συχνά σχετίζονται με τις γυναίκες. Παρατηρώ πως ο κόσμος ταυτίζεται με αυτό, μοιράζεται τις ιστορίες του και αναδημοσιεύει αυτά που λέω ή δείχνω. Έτσι σιγά σιγά, μαζευτήκαμε!
Θυμάσαι να σε έχει επηρεάσει κάποιο αρνητικό σχόλιο που σου έστειλε κάποιος;
Δε θα έλεγα πως με επηρέασε ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά περισσότερο η επανάληψη ενός συγκεκριμένου σχολίου από διάφορους: Το ότι προωθώ την παχυσαρκία, και άρα την ανθυγιεινή ζωή. Με ενοχλεί που το χοντρό σώμα αντιμετωπίζεται πάντα ως statement και που ο κόσμος, μέσα από τη χοντροφοβία του, δε μπορεί να ξεχωρίσει το body positivity απο το “βλάπτω την υγεία μου”. Το θέμα του προφίλ μου είναι πως όλοι μας αξίζουμε να έχουμε θετική εικόνα σώματος. Όλοι πρέπει να μπορούμε να βγούμε στη θάλασσα χωρίς να ντρεπόμαστε, χωρίς να μας κοιτάνε κοροιδευτικά κ.λ.π. Το θέμα της υγείας και το πως θα την αποκτήσει κάποιος, δε θίγεται στο προφίλ μου, γιατί ούτε γιατρός είμαι, ούτε προφανώς έχω τις λύσεις, όσον αφορά το αδυνάτισμα και την υγιεινή σχέση με το φαγητό. Αυτό δε σημαίνει πως ως χοντροί θα κλειστούμε σε μια σπηλιά, για να μη νομίζουν κάποιοι ότι προωθούμε την παχυσαρκία. Με ενοχλεί επίσης που μόλις βλέπουν έναν χοντρό άνθρωπο, η πρώτη, και πολλές φορές μόνη, υπόθεση που κάνουν, είναι πως καθόμαστε όλη μέρα και τρώμε σουβλάκια. Κι αυτό ονομάζεται χοντροφοβία επίσης. Οι ταμπέλες αυτές δημιουργούνται ακριβώς επειδή υπάρχει κάποιο μένος προς τους χοντρούς, καθώς είμαστε μεγαλωμένοι έτσι. Είμαστε μεγαλωμένοι να γελάμε με τους χοντρούς, να τους θεωρούμε κατώτερους, τεμπέληδες, ανάξιους κ.λ.π. Και αυτό προσπαθώ να αλλάξω με το προφίλ μου.
Στο προφίλ σου υπάρχουν φωτογραφίες που είσαι γυμνή. Τι σε εκφράζει στο γυμνό σώμα και πώς πιστεύεις ότι αντιδρούν οι περισσότεροι άνθρωποι;
Θεωρώ πως το γυμνό σώμα συμβολίζει την απελευθέρωση. Απελευθέρωση σε όλους τους τομείς. Δεν το θεωρώ προκλητικό, δε θεωρώ πως μπορεί η λέξη αυτή να περιγράψει μια παθητική κατάσταση δηλαδή ένα σώμα που στέκεται χωρίς να ενεργεί. Ειδικά το γυμνό γυναικείο σώμα, το μεγαλύτερο ταμπού στην κοινωνία μας, συμβολίζει πολλά περισσότερα. Οι γυναίκες δέχονται συνεχώς κριτική για το πόσο σεξουαλικές είναι ή δεν είναι, για το πόσο στητό στήθος έχουν, πόσο γεμάτα οπίσθια, πόσο λεπτή μέση… για τα πάντα. Το γυμνό μου σώμα στοχεύει στο να απενεχοποιήσει τη γύμνια, που στη γυναίκα συνδέεται αυτόματα και με την ηθική. Είμαι γυμνή, αλλά δεν είμαι ανήθικη. Ούτε χαζή. Ούτε “εύκολη”, όχι πως θα ήταν κακό αν ήμουν (άλλη ιστορία αυτή με χαρακτηρισμούς όπως “έυκολη”, “παρτόλα” κ.λ.π). Με λίγα λόγια, κανείς δε μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για τη ζωή μου, επειδή με βλέπει γυμνή. Βλέποντας με γυμνή, ελπίζω πως ο κόσμος παύει σιγά σιγά να βλέπει το σώμα τόσο φορτωμένο σεξουαλικά. Τέλος, νιώθω όμορφα γυμνή. Είναι κομμάτι της ζωής μου, όπως είναι η στιγμή που θα είμαι με το μαγιό και η στιγμή που θα βάλω ένα φόρεμα. Όσον αφορά τους παρατηρητές, πλέον στο προφίλ μου έχω, νομίζω, κυρίως άτομα που έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δε λαμβάνω σχεδόν καθόλου αρνητικά σχόλια για τη γύμνια, αλλά υπάρχουν σίγουρα αυτοί που σοκάρονται και το βρίσκουν υπερβολικό.
Έχεις ποτέ διστάσει να δημοσιεύσεις μία φωτογραφία επειδή μπορεί να ήταν πολύ «προκλητική» , ενώ εσένα σου άρεσε;
Ναι! Συνέβη πρόσφατα κιόλας, με μια δημοσίευση που έχω κάνει γυμνή στη στρογγυλή μπανιέρα. Ενώ το σώμα μου μου φάνηκε σαν έργο τέχνης, και το λέω αναγεννησιακά, επειδή είμαι λευκή και… μπαμπάτσικη, φαινόταν και ολόκληρα τα οπίσθιά μου. Αυτή η φωτογραφία δεν ανέβηκε ποτέ τελικά!

Πώς έχεις καταφέρει να έχεις τόση αυτοπεποίθηση;
Αυτό μου το ρωτάνε πάρα πολύ συχνά. Πάρα πάρα πολύ συχνά. Αρχικά με κολάκευε σαν ερώτηση. Σκεφτόμουν “χα, για δες, φαίνομαι δυναμική και αεράτη”. Πλέον με προβληματίζει αρκετά. Δεν ξέρω αν θεωρώ θετικό, πια, το να υπονοείται πως χρειάζεται περίσσιο θάρρος για να δείξουμε ένα χοντρό σώμα. Από την άλλη, το κατανοώ, καθώς όπως είπα πιο πάνω, έχουμε μεγαλώσει χλευάζοντας το χοντρό σώμα. Νομίζω με εκνευρίζει που ακόμα ο κόσμος περιορίζεται από τα κιλά του. Με εκνευρίζει που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ως “λιγότερους”. Για να απαντήσω την ερώτηση, την απέκτησα με “προπόνηση”. Ξεκίνησαν όλα όταν άρχισα να ακολουθώ γυναίκες, από το εξωτερικό, που είναι στα κιλά μου. Έβλεπα πόσο υπέροχες έδειχναν στα ρούχα τους και αναρωτιόμουν γιατί εγώ δε νιώθω το ίδιο με τα δικά μου. Έτσι σιγά σιγά, άρχισα να δοκιμάζω άλλα ρούχα, ρούχα που έβλεπα σε εκείνες. Και στην πορεία, άρχισε να μου αρέσει αυτό που βλέπω στον καθρέπτη. Αυτό που έβλεπα στον καθρέπτη, το μετέφερα σιγά σιγά στα story μου και τα post μου στο Ιnstagram. Ταυτόχρονα διάβαζα αυτά που έλεγαν εκείνες οι γυναίκες και άρχιζε να τροποποιείται το σκεπτικό μου. Πράγματα που τα θεωρούσα δεδομένα, ξαφνικά τα αμφισβητούσα. Για παράδειγμα, το αν οι ραγάδες είναι όμορφες ή άσχημες. Το αν, ως χοντρή, μπορούσα να βάλω μαγιό. Και πολλά άλλα… Παρατηρούσα πως ο κόσμος αντιδρούσε θετικά, πως κοπέλες άρχιζαν να ταυτίζονται μαζί μου, όπως ταυτίστηκα εγώ με τις γυναίκες εκείνες. Δεν έγινε σε ένα χρόνο, ούτε σε δύο. Φέτος πρώτη φορά έβαλα έξω πολύ κοντό σορτσάκι, μετά από δεν ξέρω καν πόσα χρόνια. Δυστυχώς πρέπει να ξεμάθουμε σιγά σιγά όλες αυτές τις προκαταλήψεις κατά των χοντρών σωμάτων που μαθαίναμε από όταν γεννηθήκαμε.
Το body positivity νομίζω κυριαρχεί στο προφίλ σου και οι ακόλουθοι ανταποκρίνονται θετικά. Πώς νιώθεις που υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που τους έχεις βοηθήσει να αγαπήσουν το σώμα τους, μέσα από αυτά που προβάλλεις;
Χαίρομαι πολύ! Τρελαίνομαι από χαρά! Άλλη μία μπουνιά στην πατριαρχία! (Η χοντροφοβία είναι πατριαρχικό δημιούργημα). Θεωρώ αφάνταστα οδυνηρό να ζεις σε ένα σώμα το οποίο προσπαθείς να κρύβεις με κάθε δυνατό τρόπο. Εξοργίζομαι όταν μαθαίνω πως κάποια δε βγήκε στη θάλασσα ΠΑΛΙ, και ΑΥΤΗ τη χρονιά, γιατί φοβήθηκε τα αδιάκριτα βλέμματα. Αδιανόητο το πως ορισμένοι άνθρωποι στερούνται όμορφες εμπειρίες λόγω της κοινωνίας μας. Οπότε όταν ακόμα μία ή ένας το νικάει αυτό, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτούς!

Στο προφίλ σου προβάλλονται κοινωνικά μηνύματα και στερεότυπα που είναι χρόνια θεμελιωμένα. Θίγονται ζητήματα, όπως η πατριαρχία, ο φεμινισμός κλπ. Νιώθεις βάρος γι’ αυτό; Νιώθεις ότι όλοι περιμένουν την γνώμη σου;
Δε νιώθω βάρος, όχι. Είναι για μένα κάτι το τόσο αυτονόητο και αυθόρμητο, που δεν καταλαβαίνω πότε πιάνω το κινητό και ξεκινάω να μιλάω γι’ αυτό. Δε θεωρώ πως όλοι περιμένουν τη γνώμη μου, αλλά σίγουρα προσπαθώ να σέβομαι τα όριά μου και να θίγω ζητήματα που θεωρώ εγώ σημαντικά. Έχει τύχει να μου στείλουν μήνυμα και να μου προτείνουν θέματα να σχολιάσω, αλλά δεν το κάνω πάντα. Νομίζω είναι αυτονόητο το ότι δε θα σχολιάσω τα πάντα, οπότε δε βάζω τέτοιο καταπιεστικό στόχο στον εαυτό μου.
Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που αισθάνεται άσχημα για το σώμα του; Πώς να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;
Νομίζω θα έλεγα κάτι κοντά σε αυτό που ανέφερα πιο πάνω, όσον αφορά στο πως έχω φτάσει η ίδια στο σημείο που είμαι τώρα. Πρέπει να αλλάξει αυτό που βλέπει στο Instagram. Να αναζητήσει προφίλ που είναι πιο κοντά σε εκείνον, προφίλ πιο ρεαλιστικά, προφίλ που θίγουν θέματα όπως η αυτοεικόνα μας και η ουτοπία των social media.
Συνεδρίες με ψυχολόγο επίσης βοηθούν τέτοια ζητήματα, αν και δυστυχώς είναι ακόμα ταμπού στην Ελλάδα. Η αυτοφροντίδα είναι ένας επιπλέον τρόπος να νιώσεις καλύτερα, όσο επιφανειακό και αν ακούγεται. Αυτοφροντίδα εννοώ το να κάνεις γυμναστική, όχι απαραίτητα για να αδυνατίσεις, να προσέχεις τη διατροφή σου, να διαβάσεις ένα ωραίο βιβλίο, να κάνεις ένα κούρεμα που σου αρέσει… Τέλος, μάλλον πρέπει να μειώσουμε δραματικά το πόσο ασχολούμαστε με το κινητό μας. Η συνεχής έκθεση μας στα social και η ακατάπαυστη σύγκριση με τη χαρωπή βιτρίνα που παρουσιάζει ο μέσος χρήστης, σίγουρα “ξεφτίζει” την αυτοπεποίθησή μας.

Πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν κάποιες θεμελιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις; Βλέπεις κάποια αλλαγή στους ανθρώπους όσο περνάνε τα χρόνια;
Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη αλλαγή ήδη. Όχι τόσο στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις, εννοώ δεν παρατηρείται τόσο έντονα εκεί, αλλά στο πως αντιδρά ο κόσμος πλέον, όταν γίνεται θεατής μιας παρενόχλησης, ενός body shaming κλπ. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πριν από 10 χρόνια, υπήρχαν reality και talent shows στην τηλεόραση, όπου το body shaming ήταν εθνικό σπορ, και κανείς δεν έλεγε τίποτα. Πλέον, αν τυχόν κάποιος παίχτης ή κριτής, ή αν κάποια σειρά στην τηλεόραση, έχει ατάκες που χαρακτηρίζονται ως body shaming, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα υποστούν κυρώσεις λόγω της αντίδρασης του κόσμου. Πάντα θα υπάρχει αυτό το ποσοστό πληθυσμού που θα είναι ρατσιστής/ομοφοβικός/μισογύνης, αλλά θέλω να πιστεύω πως σε κάτι δεκαετίες θα είναι πια μειοψηφία.
Instagram: https://www.instagram.com/iridalydia/
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment