Αγαπημένοι μου sportybeez,
Το VAR μπήκε για τα καλά στο ποδόσφαιρο και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο είναι εδώ για να μείνει! Αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στη διαιτησία, καθώς αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι σε μεγάλα εγχώρια πρωταθλήματα, όπως η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και η Ιταλική Σέριε Α. Ας αναλύσουμε μαζί λοιπόν τι είναι το VAR και κατά πόσο είναι η χαριστική βολή στην ποδοσφαιρική γοητεία.
Τι είναι το VAR;
Το VAR, ή αλλιώς Video Assistant Referee, ήταν δημιούργημα της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που υιοθετήθηκε μετέπειτα από την FIFA και την UEFA. Είναι ουσιαστικά η μέθοδος παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων από ειδικές κάμερες για καλύτερη προβολή και ανάλυση των επίμαχων φάσεων και για αποφυγή λαθών.
gettyimages.com
Η χρήση του μπορεί να γίνει μόνο σε τέσσερα σενάρια, ως αναφέρονται πιο κάτω:
α) Στα γκολ (δηλαδή οφσάιντ, επιθετικό φάουλ, αν ένας παίκτης σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι);
β) Στις κόκκινες κάρτες;
γ) Στα πέναλτι; και
δ) Στην υπόδειξη που γίνεται σε λανθασμένο παίκτη (παραδείγματος χάρη κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του).
skysports.com
Εντωμεταξύ δεν είναι μόνο ο διαιτητής που λαμβάνει μέρος στον καθορισμό των επίμαχων φάσεων που αναφέρονται στα πιο πάνω σενάρια. Υπάρχει μια ομάδα διαιτητών σε ένα κέντρο παρακολούθησης (το λεγόμενο “VAR Room”) οι οποίοι παρακολουθούν το παιχνίδι από τις οθόνες. Οι ειδικές κάμερες που βρίσκονται εντός του γηπέδου καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις εν λόγω φάσεις δίνοντας την ευκαιρία στους διαιτητές να γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Οι διαιτητές του VAR Room ενημερώνουν τον διαιτητή που βρίσκεται εντός του γηπέδου για τυχόν πέναλτι, κόκκινη κάρτα ή για κάποιο άλλο από τα πιο πάνω σενάρια. Ακολούθως, ο διαιτητής, που παραμένει ο άρχοντας του παιχνιδιού, παίρνει την τελική απόφαση.
football-technology.fifa.com
Πότε εφαρμόστηκε το VAR για πρώτη φορά;
Το VAR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 σε ένα ματς δεύτερων ομάδων των New York Red Bulls και Orlando City στο MLS (πρωτάθλημα των ΗΠΑ). Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Μόσχα. Η απόφαση της FIFA να εμπιστευτεί το VAR στο Μουντιάλ τη δικαιώνει γιατί έβγαλε τους πάντες από τη δύσκολη θέση: πρώτο, οι διαιτητές δεν έχουν άγχος να μην κάνουν λάθος, γιατί ξέρουν ότι μπορεί να το διορθώσουν, δεύτερον δεν αμφισβητείται η νίκη των ομάδων που κερδίζουν τα παιχνίδια, γιατί δεν υπάρχει σκιά πάνω στα αποτελέσματα των αγώνων τους και τρίτον οι ομάδες που χάνουν δεν μπορούν να μιλήσουν για αδικίες.
Καθοριστικό παράδειγμα του VAR
Ένα καθοριστικό παράδειγμα χρήσης του VAR ήταν στο πρώτο ‘El Clasico’ φέτος μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Κάμπ Νου». Η Ρέαλ κέρδισε κόρνερ, το εκτέλεσε ο Τόνι Κρόος και ο αρχηγός των «μερένχες» (παρατσούκλι της Ρεάλ) Σέρχιο Ράμος πήδησε για την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Στο VAR είχε φανεί ότι ο Ράμος χρησιμοποίησε το χέρι του για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, έτσι οι διαιτητές του VAR Room είπαν στον διαιτητή «Το νούμερο 4 έκανε έλεγχο της μπάλας με το χέρι. Το γκολ ακυρώνεται». Το γκολ τελικά δεν μέτρησε και στο τέλος ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ράμος.
zimbio.com
Πλεονεκτήματα της χρήσης του VAR
Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
α) Μειώνει τις πιθανότητες του ανθρώπινου λάθους και όλες τις συνέπειες. Ουσιαστικά τα σφάλματα των διαιτητών και των βοηθών τους διορθώνονται με την χρήση του VAR.
β) Βοηθά στον καθορισμό των άκυρων γκολ και στον έλεγχο των φάουλ στη περιοχή του πέναλτι.
γ) Ένας διαιτητής που σταματάει τον αγώνα για να αναθεωρήσει μια φάση (ειδικά όσον αφορά ένα πέναλτι ή ένα γκολ) δημιουργεί ένα άμεσο ‘buzz’ και ένταση στους οπαδούς που βλέπουν το παιχνίδι. Η αγωνία της αναμονής είναι αυτή που προσθέτει μια διαφορετική διάσταση στο ‘beautiful game’.
Μειονεκτήματα της χρήσης VAR
Τα μειονεκτήματα είναι τα εξής:
α) Το VAR διαταράσσει τη ροή του παιχνιδιού, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να λάβει ο διαιτητής τη σωστή απόφαση, και για κάποιους οπαδούς αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό.
β) Οι διαιτητές του VAR Room κάποτε δεν δίνουν αρκετή σαφήνεια στους διαιτητές του γηπέδου όταν πρόκειται για σκόπιμες χειρολαβές. Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές η μπάλα τυχαία κτυπά το χέρι των ποδοσφαιριστών και τους δίνεται πέναλτι, ενώ δεν ήταν σκόπιμη η χειρολαβή.
γ) Ακόμη και με το VAR οι αποφάσεις μπορούν να είναι υποκειμενικές. Ο διαιτητής που παίρνει την απόφαση, ακόμη και μετά ή κατά την παρακολούθηση των επαναλήψεων, μπορεί να ερμηνεύσει την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο από άλλους διαιτητές. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σαφής μέθοδος μείωσης των υποκειμενικών αποφάσεων.
Είναι το VAR η χαριστική βολή στην ποδοσφαιρική γοητεία;
Αγαπημένοι μου sportybeez, όπως είδαμε πιο πάνω η τεχνολογία μπήκε για τα καλά και στο ποδόσφαιρο με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του VAR που ανέφερα προηγουμένως. Η άποψη η δική μου είναι ότι το VAR είναι η χαριστική βολή στην ποδοσφαιρική γοητεία γιατί διαταράσσει τη ροή του παιχνιδιού και ακόμη και με τη χρήση του δεν αποκλείεται το ανθρώπινο λάθος. Εσάς ποια είναι η άποψή σας;
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: en.as.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment