Loading

Είναι τα οργανωμένα ταξίδια μια καλή επιλογή;

Αγαπημένοι μου travelbeez,

Σκέφτηκα να γράψω γι’ αυτό το θέμα επειδή θεωρώ ότι έχω πλέον αποκτήσει αρκετή πείρα στα ταξίδια με group ή αλλιώς οργανωμένα ταξίδια.

Θεωρώ ότι πλέον ο καθένας μας μπορεί να κανονίσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό (ή έχουμε ένα φίλο/συγγενή που είναι πλέον “expert“) αφού είναι εύκολο να κλείσουμε τα εισιτήρια απευθείας από την αεροπορική εταιρεία και να βρούμε διαμονή μέσω του booking, ως συνήθως. Άρα ποιος ο λόγος να σκεφτούμε την επιλογή του οργανωμένου ταξιδιού;

Η δική μου άποψη είναι όμως ότι τα οργανωμένα ταξίδια είναι μια καλή επιλογή στις πιο κάτω περιπτώσεις:

(α) Ευρωπαϊκοί προορισμοί

Σε αυτή την περίπτωση θα συνιστούσα τα οργανωμένα ταξίδια όταν θέλετε να γνωρίσετε μια χώρα όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες (π.χ. Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) μέσα σε λίγες ημέρες (συνήθως μια βδομάδα). Θυμάμαι ότι στο ταξίδι μου στην Ισπανία υπήρχε ημέρα που καλύψαμε κάπου στα 600 χιλιόμετρα οδικώς για να πάμε από Μαδρίτη στη Βαρκελώνη (ευτυχώς με στάση στη Σαραγόσα).

Πλεονεκτήματα:

1. Μέσα από ένα μόνο ταξίδι θα επισκεφτεί κάποιος π.χ. 5 διαφορετικές πόλεις κάτι που θα ήταν πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο να οργανώσει κάποιος από μόνος του, αφού πρέπει να ψάξεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πας από μια πόλη σε άλλη, να κλείσεις εσωτερικές πτήσεις και να βρεις διάφορα ξενοδοχεία.

2. Το πρόγραμμα πιθανόν να περιλαμβάνει εκδρομές/τόπους/αξιοθέατα που δύσκολα θα τους ανακαλύψετε μόνοι σας.

3. Είναι μια ευκαιρία να μάθει κάποιος και 2-3 πράγματα από τον ξεναγό (ειδικά εγώ που δεν το κατέχω με την ιστορία!).

Μειονεκτήματα:

1. Συνήθως σε τέτοια ταξίδια, λόγω του ότι π.χ. σε 7 ημέρες θα επισκεφτείς 5 πόλεις, το πρόγραμμα αφιερώνει το πολύ 2 ημέρες στην πρωτεύουσα και θα δείτε πολύ λίγα αξιοθέατα. Φυσικά εγώ δεν το βλέπω και τόσο αρνητικά αφού μου είναι πολύ εύκολο στο μέλλον να κανονίσω μόνη μου ένα ταξίδι για να ξαναπάω π.χ. Βαρκελώνη και να δω τα υπόλοιπα αξιοθέατα.

2. Το πρόγραμμα των οργανωμένων ταξιδιών είναι τόσο γεμάτο και υπάρχει διακίνηση σε άλλες πόλεις σχεδόν σε καθημερινή βάση (π.χ. για εκδρομές σε κοντινές πόλεις, για διανυκτέρευση σε άλλες πόλεις) που είναι κουραστικό. Φυσικά εγώ το απολαμβάνω, γιατί μόνο αν πάω σε ταξίδι που έχει full πρόγραμμα νιώθω ότι ξεφεύγω από την καθημερινότητα μου και νιώθω πραγματικά ότι ξεχνώ τη δουλειά!

(β) Εξωτικοί προορισμοί

Προσωπικά προτιμώ ένα οργανωμένο ταξίδι σε τέτοιες χώρες γιατί it makes life easier  και είναι γεγονός ότι δεν ξέρεις τι να περιμένεις σε τέτοιες χώρες εάν ταξιδέψεις μόνος σου – προσωπικά νιώθω περισσότερη ασφάλεια να ταξιδέψω οργανωμένα. Επίσης πρέπει να έχετε υπόψη ότι σε τέτοιες χώρες πολύ λίγοι μιλούν αγγλικά και σίγουρα δεν ισχύουν τα ευρωπαϊκά μας δικαιώματα.

Υπάρχουν φυσικά και εξωτικοί προορισμοί που θεωρώ ότι είναι αρκετά εύκολο να το οργανώσετε μόνοι σας και να ταξιδέψετε με τους φίλους σας π.χ. να επισκεφτείτε το Phuket στη Ταϊλάνδη ή το Marrakech στο Μαρόκο.

Επίσης υπάρχουν και προορισμοί που δεν συστήνονται για ατομικά ταξίδια επειδή λέγεται πως είναι επικίνδυνοι π.χ. Μεξικό, αν και δεν το έχω επισκεφτεί για να σας πω περισσότερα.

Τip 1: Nα συγκρίνετε τα προγράμματα που προσφέρονται από τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και να επιλέγετε εκείνα που έχουν γεμάτο πρόγραμμα και όχι πολλές free ημέρες (αν ήθελα να γυρίζω μόνη μου δεν θα διάλεγα το οργανωμένο ταξίδι!).  

Τip 2: Συνιστώ να διαλέγετε ταξίδια όπου, εκτός από Κύπριο συνοδό, θα υπάρχει και ντόπιος ξεναγός και έτσι θα έχετε σίγουρα μια πολύ καλή ξενάγηση από κάποιον ντόπιο, τον οποίο θα ρωτήσετε και τι προτείνει για τον ελεύθερο σας χρόνο.

Πλεονέκτημα:

Όπως και με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα επισκεφτείτε αρκετές πόλεις στο ταξίδι σας και θα νιώσετε ένα καλό feeling για τη χώρα και τους ανθρώπους της (π.χ. αν είναι ασφαλής να ξαναπάτε με τους φίλους σας και πόσο εύκολο είναι να διακινείστε από μια πόλη στην άλλη).

Μειονέκτημα:

Ένα μειονέκτημα είναι ότι το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει και καμιά πόλη που δεν αξίζει να επισκεφτείτε (αυτό μου συνέβηκε μόνο μια φορά μέχρι τώρα στην Ταϊλάνδη όπου μείναμε 1 νύχτα στην Πατάγια η οποία δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα).

Γενικά ένα αρνητικό που πιστεύω ότι όλοι σκέφτεστε για τα οργανωμένα ταξίδια, είναι εάν θα πετύχετε ένα καλό group με αρκετά νεαρά άτομα και εάν θα περάσετε καλά. Φυσικά όπου και να πάει κάποιος με καλή παρέα σίγουρα θα περάσει ωραία! Προσωπικά μου έτυχε να πάω σε ταξίδι που είχε επί το πλείστον νεαρά άτομα και περάσαμε απίθανα (φάση χορεύαμε μέσα στο λεωφορείο!) και άλλο στο οποίο τα πιο νεαρά άτομα ήμουν εγώ και η παρέα μου. Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι όπου υπάρχουν πολλά άτομα σίγουρα θα βρεθούν και κάποιοι που είναι ιδιότροποι – φυσικά όλοι μας πιστεύω έχουμε κάποιο φίλο που είναι και αυτός ιδιότροπος 😉

Κλείνοντας θα σας δώσω ένα tip για να αυξήσετε τις πιθανότητες να πετύχετε ένα καλό group. Συνιστώ να αποφεύγετε τα ταξίδια που ξεκινούν περί τα μέσα του Αυγούστου (δηλαδή τις 2 βδομάδες που όλη σχεδόν η Κύπρος είναι με άδεια), αφού το λεωφορείο θα είναι γεμάτο και πιθανόν η μέση ηλικία των ατόμων στο group να είναι above 50’s (φυσικά υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που κάνουν τον περισσότερο χαβαλέ σε τέτοια ταξίδια). Άστε που ταξίδια σε αυτές οι ημερομηνίες στοιχίζουν και περισσότερο!

Βεβαίως είναι και θέμα τύχης αν θα πέσεις σε καλό group και αν θα δέσει η παρέα!

See you next week travelbeez!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι τα οργανωμένα ταξίδια μια καλή επιλογή;