Loading

Είναι safe να ταξιδεύουμε solo?

Σήμερα δεν θα μιλήσω για κάποιο ταξίδι μου ή για κάποιο ιδανικό προορισμό. Θα αναφερθώ σε κάτι που τελευταία βλέπω πολύ να παίζει στα socialmedia, και γενικότερα στο Internet και μου τραβάει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Το solotravelling!!!

Σελίδες από solotravellers υπάρχουν ουκ ολίγες στο Instagram και τα Hostel σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες είναι γεμάτα από solotravellers. Οι ταξιδιώτες αυτοί ψάχνουν τις δικές τους εμπειρίες και στιγμές με ένα τρόπο διαφορετικό και για μένα τουλάχιστον αξιοζήλευτο.

Αυτό όμως που σκέφτομαι κάθε φορά που μου περνάει απ’ το μυαλό να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι είναι το πόσο safe μπορεί να είναι ένα τέτοιο ταξίδι.

Επικίνδυνο

Το να ταξιδεύεις μόνος φαντάζομαι ότι μοιάζει σαν να είσαι σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα όπου είσαι τελείως μόνος σου και δεν έχεις τους φίλους σου. Προφανώς θα επισκεφθείς μέρη που ξέρεις ότι δέχονται τουρίστες και θα τα έχεις ψάξει από πριν. Δεν θα κυκλοφορήσεις σε σκοτεινά μέρη πολύ αργά τη νύχτα, δεν θα μιλήσεις στο τηλέφωνο χάνοντας την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και δεν θα βγάλεις τα προσωπικά σου αντικείμενα (χρήματα, κινητό, διαβατήριο κλπ) σε δημόσια θέα. Συνεπώς…. είσαι πάντα σε εγρήγορση και μαθαίνεις λεπτομέρειες για τον πολιτισμό, πόλη, ντόπιο πληθυσμό που θα ταξιδέψεις πριν πας.

Παθαίνεις κάτι και είσαι μόνος σου

Πριν από 15 χρόνια αυτό θα με απασχολούσε πραγματικά πολύ περισσότερο. Αλλά σήμερα χάρη στην τεχνολογία, μέσω του facebook και των χαρτών gps, μπορείς να ενημερώνεις ανά πάσα στιγμή δικά σου πρόσωπα για το που είσαι και τι έχεις σκοπό να κάνεις μέσα στη μέρα. Έτσι έχεις μια ασφάλεια ότι κάποιος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που θα σε ψάξει αν χρειαστείς κάτι.

Συνεπώς…. ενημερώνεις κοντινά πρόσωπα για το πρόγραμμα κάθε ημέρας και γνωρίζεις όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης της χώρας στην οποία βρίσκεσαι.

Προστασία προσωπικών αντικειμένων

Αυτό αποτελεί ίσως από τα πιο σημαντικά προβλήματα των solotravellers. Με το backpack και την βαλίτσα δεν γίνεται ούτε στην τουαλέτα να πας, χωρίς κάποιος να προσέχει τα πράγματά σου. Απ’ την άλλη αυτός είναι ένας τρόπος να μάθεις να ταξιδεύεις μόνο με ένα μεγάλο backpack και μικρά τσαντάκια μέσης ή ώμου. Πάντα διαχωρίζεις τα πράγματα σου και αποθηκεύεις χρήματα και φωτοτυπίες εγγράφων (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα κλπ) σε τουλάχιστον 2 διαφορετικά σημεία, σε περίπτωση που γίνει η στραβή να έχεις backup.

Συνεπώς…. ταξιδεύεις με τα απολύτως απαραίτητα πράγματα, κάνοντας σωστή διαχείριση χώρου και κατανομή των πιο σημαντικών πραγμάτων που κουβαλάς.

Γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν την βαλίτσα τους, έπειτα από προσωπική αναζήτηση ανακάλυψα ότι πολλά αεροδρόμια και πόλεις διαθέτουν drop-off luggageυπηρεσίες, που φυλάσσονται και έτσι κάποιος μπορεί να κλειδώσει αμέριμνος τα πράγματά του και να κάνει τη βόλτα του. Το μόνο μειονέκτημα ίσως αυτής της υπηρεσίας είναι το κόστος της.

Προσωπική ασφάλεια και υγεία

Σημαντικό επίσης είναι να μεριμνήσει κάποιος solotravelerγια την υγεία και σωματική του ακεραιότητα πριν πάει στο ταξίδι. Παίρνεις μαζί σου φάρμακα σχετικά με δηλητηριάσεις, παυσίπονα και αλλεργίες για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Δεν είπαμε δα και να σηκώσεις όλο το φαρμακείο (εξάλλου μπορεί να έχεις προβλήματα και στο αεροδρόμιο καθώς απαγορεύεται  για πολλά φάρμακα η είσοδος στους σε άλλες χώρες ως απαγορευμένες ουσίες) παρά μόνο τα βασικά.

Ακόμη, πολύ παραμελημένη από τους νέους ταξιδιώτες είναι και η ταξιδιωτική ασφάλιση. Μπορεί να σου βγει το ταξιδάκι λίγο παραπάνω αλλά είσαι εξασφαλισμένος όσων αφορά ακυρώσεις πτήσεων, κλοπές και ιατρική περίθαλψη.

Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι δεν ενημερώνεις τα κοινωνικά σου δίκτυα σε πραγματικό χρόνο. Δεν χρειάζεται να βγεις μια φωτογραφία ή να δοκιμάσεις κάτι νόστιμο και ο κόσμος να μάθει εκείνη την στιγμή που είσαι. Δεν χρειάζεται κανένας να ξέρει που είσαι ( εκτός από τα άτομα που αναφέραμε παραπάνω).

Συνεπώς…. προετοιμασία με μικρό φαρμακείο με βασικά πράγματα ή ταξιδιωτική ασφάλιση.

                ….δεν ανεβάζεις τίποτα σε facebook, instagram και οπουδήποτε αλλού live.

Διαμονή

Πολλές φορές φίλοι και γνωστοί οι οποίοι δεν ταξιδεύουν solo αναζητούν καταλύματα, ξενοδοχεία, hostel ή airbnb με κριτήρια το πόσο ωραίο είναι, αν έχει καλό μπάνιο, πρωϊνό ή είναι κοντά στο μετρό. Κανέναν όμως δεν είδα να ψάχνει αν είναι ασφαλές η περιοχή που βρίσκεται το μέρος. Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος ο οποίος θα ταξιδέψει μόνος του. Δεν μπορώ να πω καλό και το airbnb αλλά δεν ξέρεις ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και τι θέλει όταν δει ότι κάνεις κράτηση μόνος σου. Επίσης, αποφεύγετε την διαμονή σε σπίτια αγνώστων, εκτός και αν σας τα έχουν συστήσει.

Συνεπώς…. επιλογή ξενοδοχείων, καταλυμάτων και hostel σε safe περιοχές και με πολλές καλές αξιολογήσεις.

Ακολούθα το ένστικτό σου και μην πιέζεις τον εαυτό σου

Κοινωνικοποιήσου, αλλά πρόσεχε. Εμπιστεύσου, αλλά μην ανοίγεσαι. Πρόσεχε με ποιον μιλάς, τι του λες και που πας. Δεν είναι όλοι ληστές και απατεώνες αλλά ούτε και εν δυνάμει άγιοι.

Επίσης, δοκίμασε νέα πράγματα στη φύση όπως πεζοπορίες σαφάρι και λοιπά, αλλά απέφευγε τα πολύ extremesports γιατί μπορεί να σε τραυματίσουν και να χρειαστεί να ξεκουραστείς για λίγο. Και θα είσαι και μόνος.

Συνεπώς…. πρόσεχε τον εαυτό σου!

Μετά απ’ όλες αυτές τις σκέψεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν είναι επικίνδυνο να ταξιδέψεις μόνος σου καθώς έχει πολλά να αντιμετωπίσεις, αλλά απ την άλλη με μια πολύ καλή προεργασία μπορεί να σου δημιουργήσει τις καλύτερες εμπειρίες, αναμνήσεις και φιλίες στο τέλος. Και στην τελική για να δεις αν σου αρέσει κάτι πρέπει να το δοκιμάσεις πρώτα. Αφού όμως προετοιμαστείς σωστά.

Εξάλλου ποιος είπε ότι όταν ταξιδεύεις με παρέα είναι απολύτως safe….?

Let’s travel alone!!!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι safe να ταξιδεύουμε solo?