Το γυμναστήριο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο όπου μπορεί να γυμναστεί ο οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο παράγοντες όπως η ηλικία μπορεί να σε περιορίσει σημαντικά στην επιλογή των ασκήσεων και των οργάνων, έτσι ώστε να πέτυχεις την εκγυμνάση σου χωρίς να έχεις απρόοπτα ή ακόμα και ανεπανόρθωτα προβλήματα. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτείς το σώμα σου σε κάποιον ειδικό και όχι σε όποιον αποκαλείται γυμναστής.
Η προεφηβική και η εφηβική ηλικία δεν είναι μόνο κρίσιμη στα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά των παιδιών. Σε αυτές της ηλικίες το σώμα τελειοποιείται και τα ερεθίσματα που θα δεχθεί είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία και ανάπτυξη. Αυτό διαφέρει στο κάθε άτομο αφού όπως καθημερινά βλέπουμε τα ηλικιακά όρια στο κάθε άτομο διαφοροποιούνται και άλλοι ωριμάζουν σωματικά είτε αρκετά νωρίς είτε αρκετά αργά. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να καθοριστεί απόλυτα το ποτέ πρέπει να ξεκινήσει κανείς γυμναστήριο.
Παρόλα αυτά, όπως έχουμε δει και πιο πάνω, τα γυμναστήρια έχουν εξελιχθεί και έχουν δημιουργήσει χώρους για διάφορες μορφές εκγυμνάσεις και δεν έχουν περιοριστεί μόνο στο τομέα της προπόνησης με βάρη.
Εδώ είναι καθοριστικό να αναφέρουμε ότι είναι απαγορευτικό να γίνεται χρήση βαρών σε ηλικίες πριν το 15ο-16ο έτος των παιδιών. Απαγορευτικό γιατί το σώμα διαμορφώνει τα τελευταία καθοριστικά χαρακτηριστικά του σώματος και εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τότε θα συνοδεύει το άτομο σχεδόν σε όλη του τη ζωή.
Εκτός από τα βάρη και η πλειομετρική προπόνηση προκαλεί σοβαρές επιβαρύνσεις στο σώμα σε μικρές ηλικίες και πρέπει να αποφεύγεται. Η πλειομετρική προπόνηση είναι η προπόνηση κατά την οποία ο μυς αντιστέκεται στην επιμήκυνση του. Πάμε άλλη μια γιατί μπορεί να έχεις μπερδευτεί λιγάκι. Έχεις πάει για ψώνια και η τσάντα που έχεις γέμισει με όσα χρειαζόσουν είναι αρκετά βαριά και προσπαθείς να την κρατήσεις στο ένα χέρι αλλά δεν μπορείς και κατεβαίνει προς τα κάτω τεντώνοντας τον αγκώνα σου. Ο δικέφαλος μυς στο χέρι σου την στιγμή που δεν μπορεί να σηκώσεις το βάρος και σε τραβάει προς τα κάτω δουλεύει πλειομετρικά (σε περίπτωση που δεν είμαι κάλος στην εξήγηση δες την φωτογραφία πιο κάτω). Το ήξερες ότι κατά την πλειομετρική άσκηση ο μυς παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό δύναμης. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή. Ένα παράδειγμα πλειομετρικής προπόνησης είναι και η προπόνηση με άλματα.
Είναι καλό λοιπόν για τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν στο γυμναστήριο εφόσον δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή επιπροσθέτων βαρών και της πλειομετρικής προπόνησης. Πλέον κάποια γυμναστήρια προσφέρουν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για παιδιά με τη χρήση μόνο του σωματικού βάρους, καθώς επίσης και ειδικά παιχνίδια με σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και της νευρομυϊκής τους συναρμογής, της ικανότητας δηλαδή της συνεργασίας μυαλού και σώματος με ακρίβεια στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment