Εμφανίζονται συχνά διάφορα ‘’κόλπα’’ για να ξεγελάσουμε το σώμα μας και να χάσουμε τα ανεπιθύμητα κιλάκια που μας βασανίζουν. Ισχύουν όμως;
Μπορούμε πραγματικά να παίξουμε με τις διατροφικές μας συνήθειες και να κερδίσουμε;
Αλλάζει κάτι όταν τρώμε πολλά μικρά γεύματα ή 3 γεμάτα γεύματα; Τα πάντα εξαρτώνται από το άτομο. Δεν μπορείς να είσαι απόλυτος σε καμία περίπτωση γιατί πολύ απλά το κάθε σώμα διαφέρει.
Αφού μιλάμε για φαγητό θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Έχεις νιώσει ποτέ τον λήθαργο να σε κυριεύει από την υπερβολική ποσότητα φαγητού που έχεις φάει; (Πάσχα-Χριστούγεννα) Αν το απολαμβάνεις τότε ξέχασε τα μικρά γεύματα και μην συνεχίσεις το διάβασμα. (Έλα έχεις διαβάσει ήδη αρκετά συνέχισε κρίμα είναι)
Ωραία αφού είσαι μαζί μου ακόμα ας το δούμε λιγάκι πρακτικά. Έχουμε για παράδειγμα μια ποσότητα φαγητού και την μοιράζουμε σε 6 μικρά γεύματα και την ίδια ποσότητα την μοιράζουμε σε 3 γεύματα. Ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού σε θερμίδες είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά. Ωστόσο παρόλο που δεν βλέπουμε καμία εμφανή διαφορά, τα μικρά γεύματα ίσως κρύβουν κάποιο μυστικό αλλά και μικρές παγίδες.
Τα πολλά μικρά γεύματα σε απαλλάσσουν από την πιο δύσκολη αίσθηση που όσο την πολεμάς αυτή μεγαλώνει.
Η αίσθηση της πείνας γίνεται εφιάλτης για όλους μας όταν εμφανίζεται.
Όταν όμως δίνεις συχνά τροφή στο στομάχι σου είναι λες και δίνεις το τάμπλετ στα παιδιά σου για να σε αφήσουν στην ησυχία σου έστω και για λίγο! Έτσι μειώνεις την πιθανότητα να πείνας πολύ συχνά και αποφεύγεις τις έντονες αντιδράσεις πείνας.

Η συνεχής και ομαλή ροή φαγητού στο στομάχι βοηθά στη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς απότομες αυξομειώσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλα τα ζωτικά όργανα μας. Επίσης με τα μικρά γεύματα κρατάς τον μεταβολισμό σου ενεργοποιημένο για μεγαλύτερη διάρκεια και με την αύξηση του μεταβολισμού το σώμα σου καταναλώνει περισσότερες θερμίδες.
Όντως έτσι λειτουργεί το όλο θέμα και αν καταφέρεις να το κάνεις θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Τι γίνεται όμως αν κάπου το χάσεις; Αν ένα μικρό σου γεύμα σε ξεγελάσει και αντιστοιχεί με ένα πλήρες γεύμα; Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να βρεις συσκευασμένο προϊόν χωρίς ζάχαρη. Πρέπει να προσέχεις την ποιότητα του φαγητού σε 6 γεύματα και αυτό μπορεί να σε κάνει να βαρεθείς, αφού θα γίνεις ένας από τους ψυχαναγκαστικούς που μετράνε όλες τις θερμίδες.

Τελικά όμως έχουν σημασία όλα αυτά; Ναι παίζουν ένα μικρό ρόλο στο όλο θέμα αλλά ξεχνάμε κάτι ποιο σημαντικό. Σε πολλά πράγματα στη ζωή μας κάποιοι λένε πως δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα και αυτό είναι πραγματικά που μετράει και στη διατροφή. Αν το φαγητό σου είναι ποιοτικό και δεν κάνεις καταχρήσεις τότε είτε τρως 3 γεύματα είτε 6 θα πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Απλά δοκίμασε και τα δυο και δες ποιο σου ταιριάζει. Πρόσεξε όμως να κάνεις μια ίση κατανομή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων στα γεύματα σου ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment