Loading

Μια αξιομνημόνευτη εμπειρία στο Περού!

Περού. Μια χώρα με έντονα χρώματα και γεύσεις.

Εκεί πέρασα τις περισσότερες μέρες του νοτιοαμερικάνικου μου ταξιδιού και “έσβησα” την εμπειρία που βρισκόταν στον νούμερο ένα του “bucket list” μου τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή το να κάνω πεζοπορία στο μονοπάτι των Ίνκα στο Μάτσου Πίτσου, γνωστό διεθνώς ως “Inca Trail”.

Ο πρώτος μου σταθμός ήταν η Λίμα, η πρωτεύουσα του Περού. H περουβιανή κουζίνα (την οποία ανακάλυψα στο Λονδίνο πριν λίγα χρόνια) είναι μια από τις αγαπημένες μου κουζίνες στον κόσμο. ‘Ετσι, δεν μπορούσα παρά να είμαι ενθουσιασμένη για την επίσκεψή μου στη Λίμα, που είναι φημισμένη για την γαστρονομία της και γνωστή ως ένας παράδεισος για όποιον αγαπά το καλό φαγητό (συμπεριλαμβανομένου και της υποφαινόμενης). Έτσι λοιπόν (άλλο που δεν ήθελα) το πρώτο πράγμα που έκανα όταν πάτησα το πόδι μου στη Λίμα, ήταν να κάνω ένα “γαστρονομικό τουρ” της γειτονίας “Μιραφλόρες”, όπου έμενα.

Μερικά από τα πιάτα που είναι must να δοκιμάσει κανείς στη Λίμα είναι το ceviche (φρέσκο, ωμό ψάρι μαριναρισμένο σε λάιμ και μπαχαρικά και σερβιρισμένο με καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, μαρούλι, αβοκάντο και μπανάνα Αντιλλών), η causa limeña (ένα ορεκτικό που περιέχει κίτρινη πατάτα, βραστό αυγό, κίτρινη πιπεριά και μαύρες ελιές) και το aji de gallina (“στιφάδο” κοτόπουλου μέσα σε κρεμώδη σάλσα από κίτρινη καφτερή πιπεριά, σερβιρισμένο με ρύζι και πατάτες).

Τα αγαπημένα μου περουβιανά ποτά είναι το κοκτέιλ Pisco Sour και η Chicha Morada (μη-αλκοολούχο ποτό από μωβ καλαμπόκι). Επίσης, οι Περουβιανοί έχουν εμμονή με ένα ενδιαφέρον φρούτο, το λούκουμα, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επιδόρπια (π.χ. παγωτό με γεύση λούκουμα – γιαμ!).

Fun fact: η περουβιανή κουζίνα έχει αρκετές ασιατικές επιρροές, ειδικά από την κινέζικη κουζίνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα του τεράστιου κύματος εργατών που κλήθηκαν να μεταναστεύσουν στο Περού για να δουλέψουν σε φυτείες και ορυχεία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μετά την κατάργηση της δουλείας στη χώρα, που οδήγησε στην αύξηση ζήτησης ανθρωπινού δυναμικού. 

Τρεις περιοχές της Λίμα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το πανέμορφο και γραφικό ιστορικό κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη  και εύπορη περιοχή “Μιραφλόρες”, καθώς και η μποέμ περιοχή “Μπαράνκο”. Από διάφορα σημεία στις περιοχές Μιραφλόρες και Μπαράνκο μπορεί κανείς να απολαύσει την μακριά ακτογραμμή της Λίμα και το φημισμένο της ηλιοβασίλεμα. Εκτός από τη γαστρονομία και την αρχιτεκτονική, στη Λίμα υπάρχουν πολλά μουσεία ιστορίας και τέχνης (ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο είναι το Μουσείο Larco), μερικά αρχαία μνημεία και πολλές “fun” δραστηριότητες, όπως μαθήματα surfing.

Η Λίμα είναι ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός surfing, αφού το νερό δεν είναι τόσο παγωμένο και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κυμάτων στην ακτή, από μικρά για αρχάριους, μέχρι κύματα 6 μέτρων για επαγγελματίες.

Μετά τη Λίμα επισκέφτηκα το Κούσκο, την ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, η οποία είναι και ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Περού. Το Κούσκο είναι κτισμένο σε ένα υψόμετρο μεγαλύτερο των 3000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και χαρακτηρίζεται από τα γραφικά του κτήρια και εκκλησίες ισπανικής επιρροής, καθώς και από τα επιβλητικά μνημεία που έχουν απομείνει από τον καιρό της αυτοκρατορίας των Ίνκα, κυρίως στα περίχωρά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεμέλια της αρχαίας πρωτεύουσα των Ίνκα είναι ακόμα θαμμένα κάτω από τα αποικιοκρατικά κτίσματα των Ισπανών κατακτητών, τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εξαιτίας αυτής της προστασίας, οι Περουβιανοί αρχαιολόγοι δεν μπορούν να κάνουν ανασκαφές για να μελετήσουν την αρχαία πρωτεύουσα, κάτι για το οποίο οι κάτοικοι του Κούσκου (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιθαγενείς και απόγονοι των Ίνκα) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι.

Fun fact νούμερο 2: το όνομα Ίνκα είναι στην πραγματικότητα ένας τίτλος ευγενείας. Αναφέρεται στους βασιλιάδες εκείνης της σπουδαίας αυτοκρατορίας και όχι στον πολιτισμό τον ίδιο, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. To πραγματικό όνομα της αυτοκρατορίας και του πολιτισμού της ήταν “Tawantinsuyu” (Ταγουαντινσούγιου), που σημαίνει “τέσσερις κατευθύνσεις” στη γλώσσα Κέτσουα (λίγουλάκι πιο δύσκολο να προφερθεί από το “Ίνκα”, αλλά ας είμαστε politically correct).

To Κούσκο είναι από μόνο του φανταστικό αξιοθέατο, όμως πολλοί τουρίστες πάνε εκεί με σκοπό να επισκεφτούν ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου το οποίο βρίσκεται κοντά, και που δεν είναι άλλο από το Machu Picchu (Mάτσου Πίτσου), μια αρχαία πόλη η οποία μάλλον χρησίμευε ως θερινό θέρετρο για τους βασιλιάδες Ίνκα, κτισμένη στην πλαγιά ενός βουνού στην οροσειρά των Άνδεων, ακριβώς κάτω από μια απότομη κορφή και περιτριγυρισμένη από ζούγκλα. Ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης στο Μάτσου Πίτσου είναι με τρένο (και λίγο περπάτημα), υπάρχουν όμως και πολλές διαδρομές για πεζοπόρους, που διαρκούν από μια μέρα μέχρι μια εβδομάδα. Η πιο δημοφιλής διαδρομή (και αυτή που διάλεξα εγώ), είναι το κλασσικό μονοπάτι των Ίνκα (Inca Trail), το οποίο διαρκεί 4 μέρες και ακολουθεί κατά ένα μεγάλο μέρος την αρχική διαδρομή των Ίνκα και των ακόλουθών τους, όταν επισκέπτονταν το Mάτσου Πίτσου από την έδρα τους στο Κούσκο.

Η διαδρομή είναι μαγευτική, αφού περνά από διάφορα φυσικά τοπία αλλά και αρχαία ερείπια, και είναι αρκετά βατή από άποψη βαθμού δυσκολίας (μέχρι και εύκολη για τους πιο έμπειρους πεζοπόρους). Η πιο δημοφιλής εποχή για να ακολουθήσει κανείς αυτή τη διαδρομή είναι Μάιο-Σεπτέμβριο, όταν δεν βρέχει σε εκείνη την περιοχή. Εξαιτίας της μεγάλης δημοτικότητας όμως (και του ότι η περουβιανή κυβέρνηση επιτρέπει μόνο 500 επισκέπτες στο μονοπάτι κάθε μέρα), πρέπει να κλείσεις θέση ένα χρόνο πριν για να μπορέσεις να πας τέτοια εποχή. Εγώ ρίσκαρα και πήγα τη λιγότερο δημοφιλή εποχή, τον Ιανουάριο, που βρέχει σχεδόν καθημερινά στις Άνδεις και υπάρχει κίνδυνος να μην απολαύσεις τη θέα του Μάτσου Πίτσου λόγω ομίχλης. Όμως στάθηκα πάρα πολύ τυχερή, αφού έβρεξε μόνο μια από τις μέρες της πεζοπορίας και όταν έφτασα στο Μάτσου Πίτσου η ορατότητα ήταν άψογη.

Συμπέρασμα: λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο Περού, για τη φυσική του ομορφιά, τα εντυπωσιακά αρχαία μνημεία και κυρίως για το φαγητό!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μια αξιομνημόνευτη εμπειρία στο Περού!